Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε ξεκινάει η καταβολή τους - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2021

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε ξεκινάει η καταβολή τους


Νέος κύκλος πληρωμών αναδρομικών συνταξιούχων ξεκινά στις 27 Ιουλίου για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, ενώ αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του και θα αποφανθεί οριστικά εάν θα πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους τα αναδρομικά που αναλογούν, από τις περικοπές των δώρων και των επικουρικών συντάξεων στο 11μηνο από Ιούνιο 2015 έως και Μάιο 2016.

Τα διεκδικούμενα ποσά ξεκινούν από 800 ευρώ (για όσους έχασαν μόνο τα δώρα) και μπορεί να φθάσουν και τα 2.000 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, τράπεζες ή και Δημόσιο, που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά.

Την ίδια ώρα δρομολογούνται από τον ΕΦΚΑ – αν και με σημαντική καθυστέρηση και ύστερα από πολλές αναβολές – η καταβολή των αναδρομικών, τα οποία απορρέουν από τον νόμο Βρούτση για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.

Επισημαίνεται ότι τα αναδρομικά των 60.000 συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης θα καταβληθούν τελικά με εμβόλιμη πληρωμή στις 27 Ιουλίου 2021 ύστερα από την τελευταία αναβολή που δόθηκε από τον ΕΦΚΑ στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ:

Συνταξιούχοι Δημοσίου: Η καταβολή των αυξήσεων ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου 2021 και αφορά 10.861 συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 και πριν από την 1η Οκτωβρίου 2019. Οι παραπάνω συνταξιούχοι έχουν κατά μέσο όρο πραγματική αύξηση στην ακαθάριστη σύνταξή τους 74 ευρώ, ενώ τα ανώτατα ποσά αυξήσεων φτάνουν τα 450 ευρώ τον μήνα. Για τις πληρωμές των αναδρομικών των συνταξιούχων του Δημοσίου θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Συνταξιούχοι ιδιωτικού τομέα: Αναφορικά με την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, λόγω καθυστέρησης στην επεξεργασία των στοιχείων από την ανάδοχο εταιρεία, όπως ανέφερε η τελευταία ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμη πληρωμή στις 27 Ιουλίου 2021. Η πληρωμή των αυξήσεων (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που αναλογεί για τον μήνα Ιούλιο) στις συντάξεις των παραπάνω συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις Αυγούστου. Για τις πληρωμές των αναδρομικών και αυξήσεων των συνταξιούχων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016 θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι περισσότεροι παλιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) θα έχουν λογιστική αύξηση (στα χαρτιά). Δηλαδή οι αυξήσεις τους θα συμψηφιστούν και στα εκκαθαριστικά τους θα δουν την προσωπική διαφορά να μειώνεται.

Μέσω του επανυπολογισμού και των παλιών συντάξεων, μειώνεται η αρνητική προσωπική διαφορά τους (επανυπολογισθείσα μείον καταβαλλόμενη) και έτσι θα αποσβεσθεί γρηγορότερα, αφότου (το 2023) ξεπαγώσουν οι αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις (το ποσό της προσωπικής διαφοράς αναγράφεται στο μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα του κάθε συνταξιούχου). Σύμφωνα με τα Νέα, το κλειδί στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους. Αυτό σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου του 2023, οπότε προβλέπεται το ξεπάγωμα των ονομαστικών αποδοχών των συνταξιούχων, η αρνητική προσωπική διαφορά θα αποσβεσθεί πιο γρήγορα, οδηγώντας επίσης πιο γρήγορα σε πραγματικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και των παλιών συνταξιούχων.

Οπως ορίζεται με τα ισχύοντα (νόμος Βρούτση), από 1-1-2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3%-3,2%.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες