Η κραυγή αγωνίας μιας Γιατρού Χωρίς Σύνορα μετά τη δολοφονία τριών συναδέλφων της στην Αιθιοπία - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Ιουλίου 03, 2021

Η κραυγή αγωνίας μιας Γιατρού Χωρίς Σύνορα μετά τη δολοφονία τριών συναδέλφων της στην Αιθιοπία


Η Μάνια Βιδαλάκη αφιερώνει το κείμενο στους συναδέλφους της που δολοφονήθηκαν στο Τιγκράι της Αιθιοπίας και περιγράφει μία δική της εμπειρία από επίθεση σε νοσοκομείο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής της με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η Μάνια Βιδαλάκη, ψυχολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, γράφει αυτό το κείμενο στη μνήμη της Μαρίας, του Γιοχάνες και του Τέντρος που χάθηκαν πρόσφατα στο Τιγκράι της Αιθιοπίας, παρέχοντας βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και θυμάται τις βίαιες επιθέσεις που είχε δεχτεί η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όταν εκείνη βρισκόταν σε αποστολή το 2018.
Μάϊος του 2018 στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Μόλις 4 χρόνια από την δύσκολη περίοδο των εμφυλίων συγκρούσεων (2013-2014). Με αλλεπάλληλα κύματα βίαιων επιθέσεων και έντονη έλλειψη ασφάλειας από το 2016.

Βρισκόμαστε στην πρωτεύουσα, το Bangui, σε ένα νοσοκομείο τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι τραυματίες από τις ένοπλες συγκρούσεις.

Μέσα στο νοσοκομείο υπάρχει επίσης ένα κέντρο ιατρικής και ψυχολογικής περίθαλψης για τα θύματα σεξουαλικής βίας. Σε άμεση ή έμμεση σύνδεση με τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης και τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού από τις περιοχές που υφίστανται επιθέσεις, καθώς και τα βασανιστήρια συλληφθέντων, τα θύματα σεξουαλικής βίας καθιστούν ορατή την τρομακτική αύξηση βίας και ανασφάλειας στη χώρα.



Οι συγκρούσεις των ενόπλων ομάδων παίρνουν θρησκευτική διάσταση πλέον μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών, ενώ στις συγκρούσεις προστίθενται και άλλες ένοπλες ομάδες.

Οι επιθέσεις παίρνουν συνήθως μορφή εκδίκησης. Ο κόσμος φοβάται και καταφεύγει στα νοσοκομεία ως χώρο ασφαλείας και προστασίας.

Το ντόπιο προσωπικό του νοσοκομείου φτάνει το πρωί με τρομαγμένο βλέμμα. Με την ίδια αγωνία φεύγει στο τέλος της ημέρας για να επιστρέψει σπίτι. Οι μετακινήσεις καθίστανται μια διαρκής απειλή, ένας συνεχής κίνδυνος.

Είναι μια περίοδος έντασης. Οι συνάδελφοι από την αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη πόλη Πάουα ήρθαν στη πρωτεύουσα επειδή υπέστησαν ένοπλη επίθεση και κλοπή στα γραφεία και στο σπίτι όπου έμεναν.

Τα βράδια ακούγαμε την βαριά πόρτα του νοσοκομείου να ανοίγει πολλές φορές. Τραυματίες επιθέσεων έφθαναν με ιδιωτικά αυτοκίνητα ή με ασθενοφόρα. Οι χειρουργοί και οι αναισθησιολόγοι εργάζονταν αδιάκοπα.

Ένα πρωινό ακούσαμε περίεργους ήχους. Οι φύλακες έσερναν μεγάλα σιδερένια βαρέλια και έκαναν οδοφράγματα κατά μήκος των εισόδων του νοσοκομείου.

Το μεσημέρι ήρθε αναστατωμένη η υπεύθυνη του νοσοκομείου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Έγινε επίθεση μέσα στο χώρο του νοσοκομείου τους, με θύματα τραυματίες και νεκρούς ασθενείς και προσωπικό!

Ενισχύθηκαν τα μέτρα προστασίας και στον δικό μας χώρο. Λίγες ώρες αργότερα μια μεγάλη ομάδα οργισμένων ατόμων προσπαθούσε βίαια να μπει στο νοσοκομείο για να παραλάβει έναν νεκρό. Ήταν ένας νεαρός ηγέτης τους. Η οργή κλιμακώνεται! Γίνεται κύμα, γίνεται τσουνάμι! Σπάει η πόρτα, τραυματίζονται οι φύλακες και ένοπλοι εισέρχονται στο χώρο και επιτίθενται σε ασθενείς της αντίπαλης ομάδας.

Η ταραχή, ο κίνδυνος, η στεναχώρια, το άγχος, ο φόβος, ο θυμός πλημμυρίζουν το μυαλό και την ψυχή όλων των μελών της αποστολής και όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Από προχθές μου έχει καρφωθεί στο μυαλό η επίθεση στην Αιθιοπία και η δολοφονία των τριών συναδέλφων.

Οι επιθέσεις αυτές είναι φρικτές! Είναι φοβερό να πληρώνουν τα μέλη των αποστολών με την ζωή τους την πρόθεση να βοηθήσουν τον εκάστοτε πληθυσμό των εμπολέμων περιοχών.

Κάθε επίθεση σε ανθρωπιστική αποστολή, κάθε επίθεση σε χώρο νοσοκομείου είναι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δίκαιου.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς επιθέσεις στα προγράμματα και τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Ο θάνατος της Μαρίας, του Γιοχάνες και του Τέντρος στην Αιθιοπία, η απώλεια μιας γυναίκας, επιστάτριας κι ο τραυματισμός ενός οδηγού σε αυτοκινητοπομπή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η επίθεση σε κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αϊτή και η απαγωγή μελών της οργάνωσης στο Μάλι είναι καταστροφικά πλήγματα για την ανθρωπιστική δράση. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται σε όλο τον κόσμο και παρέχουν ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, σε θύματα βίας, φυσικών καταστροφών ή ενόπλων συγκρούσεων και δρουν με μοναδικό κριτήριο τις ιατρικές ανάγκες, ανεξάρτητα από φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτικά κριτήρια με στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανθρωπιστικές κρίσεις που μαίνονται στον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες