Νέα μέτρα: Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους από 13 Σεπτεμβρίου - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Αυγούστου 25, 2021

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους από 13 Σεπτεμβρίου


Με μια νέα καθημερινότητα θα έρθουν αντιμέτωποι από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα δια του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ορισμένοι από τους περιορισμούς που ανακοίνωσε, χτες Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Υγείας βρίσκονται ήδη σε ισχύ, ενώ άλλοι είναι καινούργιοι, όπως για παράδειγμα το «μπλόκο» σε δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο αντιγόνου από τις δημόσιες δομές γι αυτούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα θα ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022. «Αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και προστατεύσει», σημείωσε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι 9 στους 10 πολίτες που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

«Για να προσεγγίσουμε το 80% του τείχους ανοσίας που χρειαζόμαστε, πρέπει να εμβολιαστούμε» σημείωσε και στη συνέχεια ανακοίνωσε τα μέτρα που επικεντρώνονται στους περιορισμούς των εμβολιασμένων, αλλά περιλαμβλανουν και την επιστροφή της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς είναι υποχρεωτική, όπου υπάρχει συνάθροιση.

Για το διάστημα 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022 θα ισχύσουν μέτρα υποχρεωτικής διάγνωσης Covid-19 για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί:
Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα -πλην εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραγωγές- θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Αυτά τα τεστ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου έναντι 10 ευρώ το τεστ.



Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Αυτά τα τεστ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου έναντι 10 ευρώ το τεστ.



Ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές: Όσον αφορά τους μαθητές είναι υποχρεωτικά τα δύο self test την εβδομάδα και θα διατίθενται δωρεάν από το κράτος. Για τους φοιτητές θα ισχύει το εργαστηριακό PCR τεστ ή rapid test δύο φορές την εβδομάδα αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή.



Yπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα ταξιδεύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου 2022 οι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Για ανεμβολίαστους ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς της χώρας με αεροπλάνο, πλοίο και ΚΤΕΛ, υποχρεούνται σε ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου 48 ώρες πριν το ταξίδι, για τους ενήλικους και ανήλικους 12 έως 17 ετών και self test για τους ανήλικους 5 έως 12 ετών. Τα τεστ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ.



Από 13 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες δομές διάγνωσης Covid-19 οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, θα πρέπει δηλαδή να το πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Τα νέα μέτρα για τους κλειστούς χώρους

Νέα μετρα τίθενται σε ισχύ και για τους κλειστούς χώρους για το διάστημα 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022

Κλειστοί χώροι εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες): θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση



Κλειστά και ανοικτά γήπεδα: θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση. Και στις δύο περιπτώσεις θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο με την εφαρμογή Covidfree App.



Κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων: θα λειτουργούν για εμβολιασμένους, νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει αρνητικό rapid test αντιγόνου εντός 48 ωρών.



Κλειστά γυμναστήρια: θα λειτουργούν για εμβολιασμένους, νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει αρνητικό rapid test αντιγόνου εντός 48 ωρών. Τόσο τα θέατρα πάντως όσο και τα σινεμά και τα γυμναστήρια θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργήσουν ως αμιγείς χώροι, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες εντός 6μηνου.



Για όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης έχει δικαίωμα βάσει του νόμου να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικών τεστ που προσκομίζουν οι ανεμβολίαστοι.



Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους καθώς και σε όλους τους ανοικτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Παράλληλα, από τον Βασίλη Κικίλια ανακοινώθηκε ότι στο καθεστώς της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού μπαίνουν ιδιώτες γιατροί, φαρμακοποιοί, ενώ τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε όσους δεν τα τηρήσουν θα είναι αυστηρά. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπονται πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ την πρώτη φορά και 10.000 ευρώ την επόμενη για όσους δεν εμβολιαστούν και ο έλεγχος θα γίνεται μέσω Μητρώου Εμβολίων.

Σημειώνεται ότι από 1η Σεπτεμβρίου προχωράει η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες