Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε 5 νέες κατηγορίες εργαζομένων - Έως 15/9 η πρώτη δόση - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Αυγούστου 28, 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε 5 νέες κατηγορίες εργαζομένων - Έως 15/9 η πρώτη δόση


Πέντε νέες κατηγορίες εργαζoμένων προστίθενται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, χθες Παρασκευή 27 Αυγούστου.


Πρόκειται για εργαζόμενους στα ΚΑΠΗ, σε μονάδες ψυχικής υγείας, σε οργανισμούς και φορείς απεξάρτησης, σε συμβουλευτικούς σταθμούς και θεραπευτικά κέντρα και σε κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας που πρέπει να εμβολιαστούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου με την πρώτη ή την μοναδική δόση του εμβολίου. 

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, θα αντιμετωπίζουν άμεσα την αναστολή της εργασίας και τη στέρηση του μισθού τους καθώς ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει στο «ΕΡΓΑΝΗ» δήλωση ειδικού εντύπου με τίτλο «Δήλωση ένταξης σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας εργαζόμενου σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021».

Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ, υποχρεωτικά εμβολιάζονται με την πρώτη ή την μοναδική δόση του εμβολίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021: 

  • το προσωπικό που απασχολείται στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του ν. 2716/1999 (Α' 96) - Πρόκειται για τους εργαζόμενους σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Πολυδύναμα Ψυχιατρικά Ιατρεία, Πολυδύναμα Ιατραπαιδαγωγικά Ιατρεία, Κινητές Μονάδες, Ψυχιατρικά Τμήματα Ενηλίκων ή Παιδιών και Εφήβων Γενικών Νομαρχιακών ή Περιφερειακών Νοσοκομείων, Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές Κλινικές Ενηλίκων ή Παιδιών και Εφήβων, Πανεπιστημιακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, Πανεπιστημιακά ινστιτούτα Ψυχικής Υγείας και Πανεπιστημιακές Μονάδες που έχουν ως αντικείμενο την ψυχική υγεία, Ψυχιατρικά Νοσοκομεία ή Παιδοψυχιατρηκό Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Εξειδικευμένης Περίθαλψης, Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, Ειδικά Κέντρα ή Ειδικές Μονάδες Κοινωνικής Επανένταξης και Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης. 
  • το προσωπικό στους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς απεξάρτησης του άρθρου 51 του ν. 4139/2013 (Α' 74), - Πρόκειται για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΨΝΑ), το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών
  • το προσωπικό στους συμβουλευτικούς σταθμούς και θεραπευτικά κέντρα του άρθρου 58 του ν. 4139/2013, - Εργαζόμενοι σε Συμβουλευτικούς Σταθμούς, Κέντρα και Θεραπευτήρια σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης ή άλλες σχετικές μονάδες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πέραν των ήδη αναγνωρισμένων που έχουν ιδρυθεί μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών από Δήμους η Περιφέρειες, κοινωφελή ιδρύματα, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.α. 
  • το προσωπικό στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του άρθρου 61 του ν. 3459/2006 (Α' 103) - Πρόκειται για τους εργαζόμενους σε Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας που έχουν συστήσει Ο.Τ.Α. Α` και Β` βαθμού
  • το προσωπικό στα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) 
  • Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι υποχρεούνται πλέον με νέα ΚΥΑ να εμβολιαστούν υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Όπως αναφέρεται στην νέα ΚΥΑ, το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Για την υποβολή αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους από το προσωπικό των ανωτέρω φορέων, η προθεσμία των τριών εργάσιμων ημερών αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας απόφασης (27.8.2021). Συνεπώς όσοι επιθυμούν να εξαιρεθούν από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για λόγους υγείας οφείλουν να υποβάλλουν την σχετική αίτηση το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου. 

Υπενθυμίζεται πως οι Υγειονομικές Επιτροπές οφείλουν να εξετάσουν τα αιτήματα εντός 5 ημερών, δηλαδή το αργότερο έως την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.

Από εκεί και μετά, όσοι δεν εμβολιαστούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου, τότε θα αντιμετωπίσουν άμεσα αναστολή εργασίας και στέρηση μισθού, ενώ οι εργοδότες που δεν υποβάλλουν την σχετική δήλωση στο σύστημα Εργάνη κινδυνεύουν με πρόστιμα. 

Οπως αναφέρεται στην ΚΥΑ:  

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των εργαζομένων προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» δήλωση ειδικού εντύπο με τίτλο «Δήλωση ένταξης σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας εργαζόμενου σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021» με καταχωρημένη την ημερομηνία ένταξης των εργαζομένων στο καθεστώς αυτό.

Για τις νέες κατηγορίες εργαζόμενων, η ανωτέρω δήλωση υποβάλλεται από 15 Σεπτεμβρίου 2021 και μετά και σε κάθε περίπτωση εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την ένταξη σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας, για τους εργαζόμενους για τους οποίους η πρώτη ή η μοναδική δόση θα έπρεπε να έχει λάβει χώρα έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες