Βίλια: Όλες οι δυνάμεις στο νότιο μέτωπο - Ανησυχία για τις αναζωπυρώσεις - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Αυγούστου 20, 2021

Βίλια: Όλες οι δυνάμεις στο νότιο μέτωπο - Ανησυχία για τις αναζωπυρώσεις


Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά ατα Βίλια με την Πυροσβεστική και τις αρχές να συνεχίζουν τη μάχη με το πύρινο μέτωπο εστιάζοντας περισσότερο στις φλόγες που καίνε με γεωγραφική κατεύθυνση προς Μέγαρα ενώ διαρκής είναι η ανησυχία για τις αναζωπυρώσεις δεδομένου ότι η περίμετρος της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλη Κόκκαλη, εκτιμάται στα 80χλμ.

«Γίνονται κάποιες αναζωπυρώσεις, ένα πιο μεγάλο μέτωπο είναι προς την πλευρά των Μεγάρων καθώς κατεβαίνει με χαμηλή ταχύτητα επειδή δεν υπάρχει αρκετή καύσιμη ύλη εκτός από τη θέση Κορώνα» είπε ο Βασίλης Κόκκαλης στο MEGA συμπληρώνοντας ότι «περιμετρικά η φωτιά εκτείνεται σε 80χλμ., μιλάμε για τεράστια έκταση από την οποία όπου και να φυλάξεις κάπου σε κάποιο σημείο μπορεί γίνει αναζωπύρωση και δεν θα μπορέσεις να πιαστεί καθώς υπάρχει πολύ καύσιμη ύλη».


Για φωτιά δύο σημεία που είναι δυσπρόσιτα και δεν μπορούν να φτάσουν οι επίγειες δυνάμεις έκανε λόγο ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης προσθέτοντας ότι «η προσπάθεια είναι να μην καταστραφεί άλλο δάσος».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής επιχειρούν 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Στην περιοχή έχει ενεργοποιηθεί ομάδα ΣμηΕΑ του Πυροσβεστικού Σώματος. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Ρίψεις νερού πραγματοποιούν με το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη ενώ συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συντονίζει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Καλύτερη είναι η εικόνα στα Βίλια, όπου το μέτωπο της φωτιάς που καίει για πέμπτη ημέρα έχει οριοθετηθεί, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμη υπό πλήρη έλεγχο, σύμφωνα και με την τελευταία ενημέρωση. Κάτοικοι, πυροσβέστες και εθελοντές κατέβάλαν για μία ακόμη νύχτα μάχη με τις φλόγες που μέχρι στιγμής έχει κάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους αλλά και περιουσίες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τουλάχιστον 15 σπίτια έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά στα Βίλια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το βράδυ που πέρασε σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε περί τις 02:30 το πρωί ανάμεσα σε οικοπεδικούς χώρος, στο Δασκαλειό της Κερατέας.

Στην περιοχή βρέθηκε ισχυρή πυροσβεστική δύναμη που αποτελείται από 26 πυροσβέστες και 12 οχήματα.

Η φωτιά έκαψε χαμηλή βλάστηση κοντά σε οικιστικό ιστό. Μάλιστα, εκκενώθηκε ο οικισμός Μπουζαλάδες.

Η επέμβαση των πυροσβεστών ήταν άμεση και κατάφεραν να οριοθετήσουν τη φωτιά.

Σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, η φωτιά στην Κερατέα, καταγγέλλεται ότι ξεκίνησε μετά από ρίψη φωτοβολίδας. Ωστόσο δεν εντοπίστηκε ακόμα ο άνθρωπος που έριξε την φωτοβολίδα.

Ολονύχτιες περιπολίες Στρατού - Aστυνομίας για πρόληψη πυρκαγιών: 53 συλλήψεις σε 15 μέρες
Σε περιπολία όλο το βράδυ βρίσκονταν στρατός και αστυνομία σε περιοχές όπου είναι επίφοβο να ξεσπάσουν πυρκαγιές, σε όλη τη χώρα.

Μεικτά και αμιγή περίπολα από στελέχη όλων των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ) και αστυνομικούς θα κινούνται από σήμερα, και τουλάχιστον για 7 ημέρες ακόμη, σε όλα τα επικίνδυνα σημεία, αλλά και όπου κρίνεται από την Πολιτική Προστασία, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με φάρους, σειρήνες και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Οι περιπολίες έχουν οργανωθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από απόψε το βράδυ θα πραγματοποιούνται πανελλαδικά (ηπειρωτική χώρα και νησιά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 3 Αυγούστου η Αστυνομία έχει προχωρήσει 25 συλλήψεις και 188 προσαγωγές για εμπρησμό.

Αντίστοιχα, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 28 συλλήψεις για 24 περιπτώσεις πυρκαγιών.

Από τους συλληφθέντες από την Πυροσβεστική, οι 13 κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση και οι 3 για εμπρησμό κατ εξακολούθηση.

Στη μία περίπτωση επιβλήθηκε ήδη ποινή 5 ετών χωρίς αναστολή, σε άλλη μία επιβλήθηκε 2 χρόνια φυλάκιση και σε μία ακόμη 18 μήνες με αναστολή.












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες