Ισλαμικό Κράτος: Αυτοί αιματοκύλισαν την Καμπούλ – Πώς χτύπησαν - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Αυγούστου 27, 2021

Ισλαμικό Κράτος: Αυτοί αιματοκύλισαν την Καμπούλ – Πώς χτύπησαν


Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και κατηγορείται για μερικές από τις μεγαλύτερες αγριότητες πριν το χτυπημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ


Η ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν για την φονική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους αναλυτές που περίμεναν ότι το συγκεκριμένο παρακλάδι του ISIS θα πραγματοποιήσει ένα τέτοιο χτύπημα στο Αφγανιστάν.

Σε ανάρτησή του στο Telegram το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν ανακοίνωσε ότι την επίθεση πραγματοποίησε ο Αμπντούλ Ραχμάν αλ Λογκάρι, ένα όνομα που παραπέμπει σε άτομο αφγανικής καταγωγής.


Η τρομοκρατική οργάνωση, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφία του βομβιστή αυτοκτονίας υποστηρίζοντας ότι κατάφερε να περάσει τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπαν και να φτάσει σε απόσταση πέντε μέτρων από ένα σημείο που συγκεντρώνονταν Αμερικανοί στρατιώτες, μεταφραστές και άλλα άτομα πριν να ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά του. Κατά την ίδια ανακοίνωση ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και Ταλιμπάν.
O φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στην ΚαμπούλΙσλαμικό Κράτους του Χορασάν

Όπως υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν στην ίδια ανακοίνωση για την ανάληψη ευθύνης, ο βομβιστής αυτοκτονίας στόχευσε στο σημείο όπου Αμερικανοί στρατιωτικοί συγκέντρωναν τα χαρτιά για όλους όσοι είχαν συνεργαστεί με τον στρατό των ΗΠΑ.


Το Πεντάγωνο από την πλευρά του έκανε λόγο για δύο βομβιστές αυτοκτονίας και για ένα τρίτο άτομο που άνοιξε πυρ αμέσως μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν την Καμπούλ.

Ποιο είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν ιδρύθηκε πριν από περίπου 6 χρόνια όταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους πέρασαν στο νοτιοδυτικό Πακιστάν για να συναντηθούν με Ταλιμπάν και άλλους ακραίους που ένιωθαν περιθωριοποιημένοι μέσα στα πλαίσια του ISIS.

Ήταν η περίοδος που το Ισλαμικό Κράτος είχε φτάσει στο ζενίθ του καταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ και δημιουργώντας συμμαχίες σε όλο τον ισλαμικό κόσμο.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν θεωρείται η πιο ακραία και βίαιη ομάδα ανάμεσα στις τζιχαντιστικές ένοπλες ομάδες στο Αφγανιστάν. Στις τάξεις του υπάρχουν τζιχαντιστές τόσο από το Αφγανιστάν όσο και από το Πακιστάν και κυρίως μαχητές των Ταλιμπάν που πιστεύουν ότι ο οργανισμός τους δεν είναι πολύ ακραίος.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν έχει κατηγορηθεί για ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγριότητες των τελευταίων ετών στο Αφγανιστάν με επιθέσεις σε σχολεία για κορίτσια, σε νοσοκομεία ακόμα και σε μαιευτήριο όπου μέλη του φέρεται να σκότωσαν μια έγκυο γυναίκα και νοσοκόμες.

Αντίθετα με τους Ταλιμπάν, όπως γράφει το BBC, το ενδιαφέρον των οποίων επικεντρώνεται στο Αφγανιστάν, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν είναι μέλος του παγκόσμιου δικτύου του ISIS που προσπαθεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε δυτικούς και διεθνείς στόχους όπου μπορεί να το καταφέρει.

Οι διαφωνίες και οι συνεργασίες με τους Ταλιμπάν

Η βάση του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν βρίσκεται στην ανατολική επαρχεία του Νανγκαράρ κοντά στις διαδρομές από τις οποίες διεξάγεται η διακίνηση ανθρώπων και ναρκωτικών από και προς το Πακιστάν. Στο απογειο της δράσης του υπολογίζεται ότι αριθμούσε 3.000 μαχητές αριθμός που εκτιμάται ότι έχει μειωθεί μετά από συγκρούσεις με Αμερικανούς και Αφγανούς αλλά και τους Ταλιμπάν.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν φέρεται να έχει μεγάλες διαφωνίες με τους Ταλιμπάν τους οποίους κατηγορεί ότι εγκατέλειψαν την Τζιχάντ και τα πεδία της μάχης για τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη Ντόχα του Κατάρ. Ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν φέρεται να διατηρεί κάποιες σχέσεις με τους Ταλιμπάν μέσω του δικτύου Χακάνι το οποίο συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν και από το οποίο προέρχεται ο Χαλίλ Χακάνι ο επικεφαλής της ασφάλειας στην Καμπούλ. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι Ταλιμπάν όταν κατέλαβαν την Καμπούλ, στις 15 Αυγούστου, μια από τις πρώτες τους κινήσεις ήταν να απελευθερώσουν μεγάλους αριθμούς κρατουμένων από τη φυλακή Πουλ-ε-Τσάρκι ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες