«Το πιο οδυνηρό ταξίδι της ζωής μου» – Η ανατριχιαστική περιγραφή δημοσιογράφου για το Αφγανιστάν - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Αυγούστου 28, 2021

«Το πιο οδυνηρό ταξίδι της ζωής μου» – Η ανατριχιαστική περιγραφή δημοσιογράφου για το Αφγανιστάν


Αφγανιστάν: Η χώρα βρίσκεται στα χέρια των Ταλιμπάν και ο δημοσιογράφος, Μπιλάλ Σαρουάρι, περιγράφει την κατάσταση που ζουν εκατομμύρια άνθρωπο εδώ και λίγες ημέρες.
Το Αφγανιστάν ζει δραματικές στιγμές εδώ και λίγες ημέρες μετά την κατάληψη της ηγεσίας από τους Ταλιμπάν, με τον δημοσιογράφο, Μπιλάλ Σαρουάρι, να περιγράφει στο πρακτορείο Reuters όσα διαδραματίζονται στην πολύπαθη χώρα.
Υπό τον φόβο αντιποίνων αυτός και η οικογένειά του απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Κατάρ μαζί με περισσότερα από 150 άτομα, συμπεριλαμβανομένων άλλων δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, λίγες ημέρες πριν από τη φονική βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους την Πέμπτη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
«Για μένα προσωπικά ήταν 20 χρόνια θάβοντας τη ζωή μου, τα όνειρά μου, το δίκτυο των φίλων μου, το σπίτι μου. Ήταν ίσως το πιο οδυνηρό ταξίδι της ζωής μου», είπε στο Reuters στη Ντόχα, όπου έφτασε πριν από σχεδόν μια εβδομάδα.
«Ακόμα και στα χειρότερα μου όνειρα δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε αυτό, ότι ξαφνικά θα αναγκαζόμασταν να φύγουμε», τόνισε. «Όλοι από μας σε αυτό το αεροπλάνο, δεν ήμασταν εκεί για να κάνουμε ρεπορτάζ… αυτή τη φορά ήμασταν εκείνοι που αναγκάζονταν να δραπετεύσουν».
Ο Σαρούαρι, ο οποίος εγκατέλειψε το Αφγανιστάν ως παιδί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 1990, είπε ότι έχασε επαφή με τρεις φίλους που βρίσκονταν έξω από το αεροδρόμιο με τις οικογένειές τους την Πέμπτη.
«Μου έλεγαν ότι όλοι περίμεναν μέσα στο κανάλι λυμάτων και αυτό δείχνει πόσο απελπιστικές είναι οι συνθήκες για να φύγεις. Καθώς τους μιλούσα ξαφνικά έγινε η έκρηξη», αφηγήθηκε.
«Καμία ελπίδα να κυβερνήσουν οι Ταλιμπάν»
Η Μαριάμ Σαγιάρ, η οποία έφτασε στη Ντόχα πριν από τέσσερις ημέρες με τη μητέρα της, τις αδελφές της, τον αδελφό της και την οικογένειά της, είπε ότι νιώθει τυχερή αλλά λυπημένη για όσους δεν μπορούσαν να φύγουν.
Έφυγε, όπως τόνισε, καθώς φοβόταν αντίποινα επειδή η ίδια συνεργαζόταν με πρότζεκτ που χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ, ενώ τα αδέλφια της εργάζονταν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις βοήθειας.

«Δεν έχουμε καμία ελπίδα ότι οι Ταλιμπάν θα μπορέσουν ποτέ να κυβερνήσουν το Αφγανιστάν», είπε η Σαγιάρ, λέγοντας πόσο συντετριμμένη ένιωσε όταν η ισλαμιστική οργάνωση αποκαθήλωσε την εθνική σημαία σε ένα πάρκο της Καμπούλ.

«Αισθανόμαστε απαίσια που οι μορφωμένοι άνθρωποι φεύγουν από το Αφγανιστάν σήμερα, σε μια στιγμή που η χώρα μου μας χρειάζεται, που έπρεπε να μείνουμε στη χώρα μας, να δουλέψουμε και να την υπηρετήσουμε, αλλά όλοι βρίσκονται σε μια κατάσταση ότι πρέπει να φύγουν από το Αφγανιστάν».

Ο αδελφός της, Αχμέντ Σαγιάρ, 32 ετών, τόνισε ότι η Καμπούλ μετατράπηκε σε μια «πόλη φάντασμα» όταν εισήλθαν οι Ταλιμπάν, με τους ανθρώπους να φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους. Η οικογένειά του περίμενε 12 ώρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να φύγει.

«Είμαστε χαρούμενοι που τουλάχιστον τα καταφέραμε… αλλά ταυτόχρονα είμαστε πραγματικά ανήσυχοι και νιώθουμε πολύ άσχημα για εκείνους τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στην Καμπούλ», είπε.

Ο Σαρούαρι φοβάται ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μιας αιματοχυσίας και οικονομικής δυσπραγίας χωρίς μια λειτουργική κυβέρνηση. Οι χώρες θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να εμπλακούν με τους Ταλιμπάν, των οποίων η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα είναι η μετάβαση από το να «πολεμούν στο να κυβερνήσουν», σημείωσε.

Συνοδευόμενος από τους γονείς του, τη σύζυγο και την κόρη του Σόλα, το όνομα της οποίας σημαίνει ειρήνη, είπε ότι περιμένει τώρα να αποκτήσει μια καναδική βίζα.

«Θα ήθελα να σκέφτομαι ότι θα επιστρέφαμε λόγω της σχέσης αγάπης που έχουμε με το Αφγανιστάν… Αυτή είναι μια ελπίδα από την οποία νομίζω ότι θα συνεχίσω να πιάνομαι», κατέληξε.


Φόβοι για νέα χτυπήματα του ISIS

Παράλληλα, σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής βρίσκονται το Πεντάγωνο κι οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ για πιθανά νέα τρομοκρατικά χτυπήματα από τον ISIS κατά τα τελευταία κρίσιμα 24ωρα που ολοκληρώνεται η επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν.

Οι πληροφορίες πυκνώνουν στο Λευκό Οίκο για νέες επιθέσεις των τζιχαντιστών μετά το μακελειό της περασμένης Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και την επίθεση αμερικανική επίθεση αντιποίνων με στόχο οργανωτή επιθέσεων του ISIS με την ομάδα των συμβούλων εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. «Είπαν στον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο ότι είναι πιθανή μια νέα τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ, αλλά ότι λαμβάνονται ύψιστα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Φόβοι για νέα χτυπήματα του ISIS στο Αφγανιστάν -Κρίσιμα τα τελευταία 24ωρα της επιχείρησης εκκένωσης των ΗΠΑ.
«Φύγετε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ»

Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ζήτησε την Παρασκευή από Αμερικανούς υπηκόους να φύγουν «αμέσως» από την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας σε ένα προειδοποιητικό μήνυμα ασφαλείας, την επομένη της επίθεσης που σκότωσε τουλάχιστον 85 ανθρώπους.

«Οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πύλη Άμπι, στην Ανατολική Πύλη, στη Βόρεια Πύλη ή Πύλη Νέου Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να φύγουν αμέσως από εκεί», ανέφερε η πρεσβεία στον ιστότοπό της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μια ημέρα πριν την επίθεση της Πέμπτης, είχε εκδοθεί παρόμοια προειδοποίηση.

«Λόγω απειλών ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συνεχίζουμε να συμβουλεύουμε στους Αμερικανούς υπηκόους να αποφεύγουν να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου», τόνισε η πρεσβεία.

Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από το Αφγανιστάν μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «απτές και αξιόπιστες απειλές».
Αυτή η προειδοποίηση ασφαλείας έρχεται την επομένη της πολύνεκρης επίθεσης, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Από την τρομοκρατική επίθεση τουλάχιστον 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτών.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι μια άλλη επίθεση είναι «πιθανή», επικαλούμενη ειδικούς ασφαλείας.
Οι αερομεταφορές ανθρώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν συνεχίζονται μέσω του αεροδρόμιου της Καμπούλ, λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα, μετά από 20 χρόνια πολέμου.
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να καταφεύγουν στο αεροδρόμιο προσδοκώντας να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο, σύμφωνα με τον στρατηγό Χανκ Τέιλορ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων θα γίνουν «μέχρι την τελευταία στιγμή».
Η γιγαντιαία επιχείρηση αερομεταφοράς ανθρώπων έχει μέχρι στιγμής επιτρέψει την απομάκρυνση από το Αφγανιστάν περισσότερων από 100.000 αλλοδαπών και Αφγανών.
Οι ΗΠΑ ανέφεραν χθες Παρασκευή ότι οι επόμενες ημέρες της επιχείρησης απεγκλωβισμού ανθρώπων που έχει απομακρύνει από το Αφγανιστάν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι πιθανότατα οι πιο επικίνδυνες.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες