Ο εθελοντισμός, η οικολογία και περιβαλλοντική κουλτούρα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Αυγούστου 12, 2021

Ο εθελοντισμός, η οικολογία και περιβαλλοντική κουλτούρα


Εθελοντισμός, οικολογική συνείδηση, λέξεις παρεξηγημένες που κινούνται στα όρια του χλευασμού, πριν από δεκαετίες στην Ελλάδα. Τώρα, όμως, ανθούν, γίνονται τρανό παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς και αλτρουισμού, πάνω στα αποκαΐδια που αφήνουν οι πυρκαγιές που κατακαίγουν τα δάση της χώρας. Το έναυσμα δίνουν οι νέες γενιές, που επιθυμούν-εκτός όλων των άλλων- να αναμορφώσουν το προφίλ του σύγχρονου νεοέλληνα, που δεν ασχολείται με τα κοινά, είναι υπέρτατος θιασώτης του «ωχαδερφισμού», αδιαφορεί για τον συνάνθρωπό του και παντελώς για τη φύση και το περιβάλλον.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος


Μέσα από την τραγωδία που βιώνει η χώρα εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, εκεί που η φωτιά εξαΰλωσε σπίτια, περιουσίες, όνειρα και χαμόγελα, ξεπετάχτηκε μια σπίθα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Χάρη στη βροντερή παρουσία των εθελοντών, τη σημαντική κινητοποίηση απλών ανθρώπων που έσπευσαν να βοηθήσουν τον διπλανό τους, τις πλείστες φιλανθρωπικές δράσεις, ακόμη και μέσω διαδικτύου και livestreaming, η ελληνική κοινωνία μπορεί να υπερηφανεύεται για τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά της. Ο λαός που έχει κατασυκοφαντηθεί, όχι αδίκως κάποιες φορές, ως φορέας μιας αριβιστικής νοοτροπίας, ως εκπρόσωπος μιας κουλτούρας που προβάλλει και επιδιώκει το ατομικό συμφέρον, ως υπερασπιστής της λαϊκής ρήσης-δόγματος «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα», δικαιούται να απαντήσει.

Και το πράττει εμφορούμενος από μια τραγωδία που συντελείται στη χώρα, κατακαίοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, ζώων, σπιτιών και περιουσιών. Σε συλλογικές, πανεθνικές κρίσεις, η ελληνική κοινωνία, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, δεν βρίσκεται εν υπνώσει, αντιθέτως συσπειρώνεται και ενεργεί με κυρίαρχο κίνητρο και κατευθυντήρια γραμμή την ενίσχυση των πληγέντων. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας στρέφονται προς τον εθελοντισμό, γεγονός που διαφάνηκε περίτρανα και στην περίπτωση των φετινών καταστροφικών πυρκαγιών.

Εθελοντές πυροσβέστες, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, την καλοπέρασή τους, προκειμένου να επιτελέσουν τον κοινωνικό τους καθήκον. Πάντα αφιλοκερδώς, με γνώμονα την αρωγή προς τον συνάνθρωπο και μοναδική ανταμοιβή το «ευχαριστώ» που θα ακούσουν από τους πληγέντες. Εθελοντισμός για την προάσπιση των ανθρωπίνων ζωών, των χιλιάδων ζώων που βρίσκονται στο έλεος των πύρινων μετώπων, των δασών και του πρασίνου.



Τη στιγμή που ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί για μία ακόμη φορά, να φανεί αντάξιος της κρίσιμης περίστασης, οι απλοί πολίτες κρατούν ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Μ’ ό, τι μέσο δύναται ο καθένας, ακόμη και από τα «επάρατα» για αρκετούς κοινωνικά δίκτυα και το internet. Είναι συγκλονιστικό και απεικονίζει πλήρως τη δύναμη του διαδικτύου, όταν αυτό χρησιμοποιείται σωστά ή είναι σε καλά χέρια, η ιστορία μιας παρέας gamers, των γνωστών κυρίως στους νέους Unboxholics, οι οποίοι πραγματοποίησαν, μέσω livestreaming, έρανο για τους πυρόπληκτους, και συγκέντρωσαν πάνω από 300.000 ευρώ μέσα σε λίγες ώρες!

Εκπληκτικό, αξιοθαύμαστο, που καταδεικνύει ότι υπάρχει άφθονη, απεριόριστη θέληση για προσφορά. Αρκεί να βρίσκονται τα κατάλληλα μέσα και οι ενδεδειγμένοι άνθρωποι, μέσω των οποίων θα μπορεί να εκφράζεται εθελοντικώς, φιλανθρωπικώς, το ευρύ κοινό.

Να αποκτήσουμε οικολογική παιδεία

Η κλιματική αλλαγή έγινε talk of the town, όμως στην εξίσωση της δημόσιας κουβέντας που βρίσκεται εν εξελίξει, πρέπει να υπογραμμιστεί το εξής: πως αργήσαμε, αγνοήσαμε επιδεκτικά ως κοινωνία τα «σημάδια των καιρών». Υποτιμούσαμε, για πολλά χρόνια –τουλάχιστον ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας-οτιδήποτε συνδεόταν με την οικολογία, τη διάσωση του περιβάλλοντος και τη φύση. Η ελληνική κοινωνία άργησε πολύ να ενσωματώσει στο DNA της, την περιβαλλοντική κουλτούρα, την οικολογική ενσυνείδηση.

Έστω τώρα και αφού έχουν προηγηθεί αναρίθμητες περιβαλλοντικές καταστροφές, η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ζημιάς και προβληματίζεται, ανησυχεί, συζητά, δρα. Η οικολογία που ως όρος και θεσμός περιφρονήθηκε, εάν όχι περιθωριοποιήθηκε, αναδεικνύει τη δυναμική του και κυρίως τη σημασία του, για το παρόν και το μέλλον. Με κινητήριο δύναμη τις νέες γενιές, που ενστερνίζονται και κατανοούν πλήρως την ανάγκη για ένα διαφορετικό κόσμο, πιο «πράσινο» και φιλικό προς το περιβάλλον, ήρθε ο καιρός να διαπαιδαγωγηθεί η κοινωνία με τον σεβασμό και τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της χώρας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες