Σπύρος Φωκάς: Η έκκληση της συζύγου του - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Αυγούστου 23, 2021

Σπύρος Φωκάς: Η έκκληση της συζύγου του


“Καλά μου είσαι; Το παλεύουμε;», ρωτά με βροντερή φωνή ο γιατρός. Είναι η ώρα του επισκεπτηρίου. «Εντάξει…», απαντά μονολεκτικά ο σπουδαίος ηθοποιός Σπύρος Φωκάς, ο οποίος από τον περασμένο Ιούλιο είχε νοσηλευτεί σε δύο νοσοκομεία, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Είναι η μόνη στιγμή που ακούγεται η χαρακτηριστική φωνή του μέσα από το τηλέφωνο, στο οποίο απαντά η σύζυγός του Μαρία-Λίλιαν, «άγρυπνος» φρουρός στο πλευρό του. Ο γνωστός ηθοποιός, φανερά καταβεβλημένος, περνά εξαιρετικά δύσκολες στιγμές.

«Τον αγαπάει πολύ ο κόσμος και αυτό είναι που μετράει. Δεχόμαστε πάρα πολλά μηνύματα και, βεβαίως, αγάπη στην πράξη», λέει συγκινημένη η κ. Φωκά, νιώθοντας την ανάγκη να μιλήσει.

Διηγείται στη Realnews την περιπέτεια των τελευταίων μηνών, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από δύσκολες καταστάσεις, κυρίως οικονομικής φύσεως, τις οποίες βίωσαν τα τελευταία χρόνια, ζώντας μόνοι τους σε έναν απομακρυσμένο οικισμό στο Καλαμάκι Κορινθίας.

Φωκάς

Η περιπέτεια που έζησε ο Σπύρος Φωκάς

«Αρχές Ιουλίου μπήκαμε στο νοσοκομείο της Κορίνθου, μείναμε κάποιες ημέρες και μετά μας έστειλαν στο ‘‘Λαϊκό’’ γιατί ήταν σοβαρή η κατάσταση του Σπύρου. Στο ‘‘Λαϊκό’’ νοσηλεύτηκε για περίπου 30 ημέρες, γυρίσαμε στο σπίτι και μετά από τρεις ημέρες μπήκαμε ξανά στο νοσοκομείο της Κορίνθου», αναφέρει η σύντροφος του διάσημου Έλληνα ηθοποιού.

Ο Σπύρος Φωκάς πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο της Κορίνθου το βράδυ της Παρασκευής. Η δύναμη και η θέληση της Λίλιαν Φωκά να κάνει ό,τι είναι δυνατόν είναι έκδηλες. «Η ταλαιπωρία δεν μετράει…», λέει, «κάνω το αυτονόητο και προσπαθώ όσο μπορώ».

Μιλά για την κλονισμένη υγεία του 84χρονου Σπ. Φωκά.

«Το τελευταίο διάστημα έχουν βγει όλα στην επιφάνεια. Ολα τα ζωτικά όργανά του έχουν επηρεαστεί. Το πρόβλημά του αρχικά ήταν τα χαμηλά αιμοπετάλια. Στο ‘‘Λαϊκό’’ του βρήκαν και ένα μόρφωμα. Μετά μπήκαμε ξανά στο νοσοκομείο γιατί παρουσίασε φλεγμονή στη χολή. Εχει καρδιακή ανεπάρκεια… Η κατάσταση είναι δύσκολη».

Φωκάς

Είναι η μοναδική στιγμή που η κ. Φωκά κομπιάζει. Και ομολογεί: «Εχουν περάσει πολλές σκέψεις όλο αυτό το διάστημα από το μυαλό μου. Το σκληρό είναι ότι είμαι μόνη. Δεν υπάρχει κανείς άλλος. Η μικρή μας είναι στο Λος Αντζελες, σπουδάζει και δουλεύει. Κάποιοι φίλοι στην Αθήνα τι να κάνουν από εκεί; Μια παρηγοριά μόνο από το τηλέφωνο».

Η ίδια σταματά να μιλά για λίγο. Δίνει την αίσθηση ότι κάτι σκέφτεται.

«Ξέρετε, θα ήθελα καλύτερη ποιότητα ζωής για τον Σπύρο. Αυτό επιθυμώ. Οσο του μένει, να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής», λέει. Στο νοσοκομείο Κορίνθου, προσωπικό και ασθενείς κοιτούσαν με δέος τον Σπ. Φωκά και εκδήλωναν την αγάπη τους.

«Δεν έχω παράπονο από τον κόσμο, κανένα. Μας έχουν βοηθήσει με κάθε τρόπο. Το νοσοκομείο έχει κάποιες δυνατότητες, μέχρι ενός σημείου. Αυτές τις δυνατότητες τις έχει προσφέρει, παρόλο που είναι γεμάτο με ασθενείς με COVID-19 και άλλα περιστατικά. Γιατροί και νοσηλευτές έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Δεν έχω παράπονο για την περίθαλψη του Σπύρου, αλλά δεν παύει το νοσοκομείο Κορίνθου και το ‘‘Λαϊκό’’ να είναι δημόσια νοσοκομεία και να είναι επιβαρυμένα», σχολιάζει η κυρία Φωκά και εύχεται να γίνει ένα θαύμα.

«Δεν είναι αισιόδοξος. Εχει πέσει πάρα πολύ. Εχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ… Είναι αδύναμος», λέει μιλώντας για τον άνθρωπό της.

«Ζούμε σε ένα χωριό που είναι λίγο άγρια τα πράγματα. Υπάρχει μοναξιά. Το σπίτι δεν πληροί τις προϋποθέσεις που χρειάζονται. Ευτυχώς, βρήκαμε ένα κρεβάτι ειδικό -μας το έστειλαν- και ένα καρότσι, αν ποτέ σηκωθεί ο Σπύρος, γιατί δεν περπατάει πια. Είναι δύσκολες οι συνθήκες. Η επιβίωση εκεί είναι δύσκολη».

Οι εκκλήσεις

Ολα άρχισαν πριν από περίπου δύο μήνες, όταν η σύζυγός του διαπίστωσε ότι ήταν καταβεβλημένος. Αμεσα ο Σπύρος Φωκάς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα αιμοπετάλιά του ήταν πολύ χαμηλά και έκριναν πως πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως στην Αθήνα.

Ετσι κι έγινε. Στις αρχές Ιουλίου, η κόρη του, Κωνσταντίνα, και η σύζυγός του έκαναν εκκλήσεις για αίμα και οικονομική βοήθεια. Σήμερα εξακολουθεί να ζει με μια πενιχρή σύνταξη που δεν καλύπτει ούτε τις βασικές του ανάγκες.

Φωκάς 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες