Είχαν καθρέπτη οι Αρχαίοι Έλληνες; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Αυγούστου 28, 2021

Είχαν καθρέπτη οι Αρχαίοι Έλληνες;


Πριν από πολλούς αιώνες οι πολιτισμοί ήταν ακόμη σε πολύ νηπιακό στάδιο και δεν διέθεταν τα σημερινά μας επιτεύγματα της τεχνολογίας. Κάποια πράγματα που εμείς σήμερα απολαμβάνουμε εκείνοι δεν ήταν ικανοί ούτε καν να τα σκεφτούν.

 
Ένα παράδειγμα πολύ τρανταχτό είναι ο καθρέπτης που σήμερα όλοι μας έχουμε στο σπίτι και στο γραφείο, οι αρχαίοι πολιτισμοί δεν μπορούσαν να το φανταστούν καν πως ένα εργοστάσιο θα έφτιαχνε κάτι τέτοιο.


Τι χρησιμοποιούσαν όμως οι αρχαίοι πολιτισμοί για να κοιτάνε τους εαυτούς τους; Μπορεί κανείς να φανταστεί ποιο ήταν εκείνο το αντικείμενο που το είχαν αντί καθρέπτη;



Ο καθρέφτης είναι μια οπτική ηχώ που δέχεται, απορροφά και αναπαράγει εικόνες διευρύνοντας τη διάσταση του χώρου. Ο γυάλινος καθρέφτης έκανε την εμφάνισή του τον 3ο αιώνα μ.Χ. και η κατασκευή του επεκτάθηκε μετά την εφεύρεση του φυσητού γυαλιού. Πού καθρεφτίζονταν λοιπόν οι αρχαίοι;


Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν ορυκτά και μέταλλα που μπορούσαν να καθρεφτίζουν το είδωλο, όπως ηφαιστειακό γυαλί του οψιδιανού (Μάγια, Αζτέκοι, Ολμέκοι), χαλκό, ορείχαλκο, σίδηρο, κασσίτερο, ασήμι, χρυσό.





Έλληνες, Αιγύπτιοι, Πέρσες, Χαλδαίοι, Μεσοποτάμιοι, Ρωμαίοι, Ετρούσκοι, Ινδοί, Εβραίοι, Θιβετιανοί, Κινέζοι καθρεφτίζονταν σε γυαλισμένα φύλλα μπρούντζου και αργύρου.

Ονομαστός βέβαια έχει μείνει στην ελληνική μυθολογία ο Νάρκισσος, ο οποίος θαύμαζε το είδωλό του καθώς καθρεφτιζόταν στο νερό.












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες