Τι είναι εξίσου επικίνδυνο με το αλκοόλ στην οδήγηση; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Αυγούστου 23, 2021

Τι είναι εξίσου επικίνδυνο με το αλκοόλ στην οδήγηση;


Μέχρι τώρα, οι επιδράσεις του αλκοόλ στον τρόπο που αντιδρούμε και αποφασίζουμε είναι γνωστές. Είναι επίσης γνωστό ότι η προσπάθεια οδήγησης αυτοκινήτου υπό την επήρεια αλκοόλ είναι απίστευτα επικίνδυνη, ηλίθια και σε κάθε σχεδόν μέρος του κόσμου, παράνομη. Μετά από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο site sciencedirect.com είναι το ίδιο επικίνδυνο (και θα έπρεπε να είναι και παράνομο) να οδηγείτε όταν είστε διψασμένοι, ή χωρίς κάτι πόσιμο στο αυτοκίνητο.

Ακούγεται ιδιαίτερο και είναι μία καινούργια απειλή για την ασφάλειά μας. Διαβάζοντας, μάλιστα αυτήν την μελέτη/έκθεση πειστήκαμε ιδιαίτερα, πως αυτές τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες ο κλιματισμός και ένα δροσερό μπουκάλι νερό γίνεται σωτήριος. Η έκθεση συγκέντρωσε όλα τα είδη πληροφοριών σχετικά με την αφυδάτωση, από το πόσιμο νερό που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος έως το πόσο γρήγορα αφυδατώνεται. Εν ολίγοις, η έκθεση αναφέρει ότι ένα άτομο πρέπει να πίνει περίπου δύο λίτρα νερού κάθε μέρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει μόνο λίγο περισσότερο από 1,13 λίτρα (στην Ελλάδα 1,8 λίτρα). Οι αριθμοί αλλάζουν για την Αμερική και φτάνουν κοντά στα δικά μας δεδομένα με την μέση τιμή να είναι στα 1,9 λίτρα. Έτσι ενισχύεται η γενική εικόνα ότι οι Αμερικανοί υπερβαίνουν το σημείο αναφοράς των 1,13 λίτρων για να παραμείνουν ενυδατωμένοι.


Η μελέτη ισχυρίζεται ότι ακόμη και ένα ελαφρώς αφυδατωμένο άτομο χάνει αρκετή νοητική εστίαση και είναι ικανό να κάνει κάθε είδους λάθη πίσω από το τιμόνι. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, έκαναν μια μελέτη με 11 ενήλικες άνδρες χρησιμοποιώντας έναν προσομοιωτή οδήγησης για να μιμηθούν τις πραγματικές συνθήκες. Κάθε άτομο συμμετείχε σε τρεις εικονικές διαδρομές, με την πρώτη να είναι πορεία εξοικείωσης για να συνηθίσει τη ρύθμιση sim. Οι υπόλοιπες συνεδρίες έβαλαν τους οδηγούς σε ένα δίωρο «ταξίδι», ένα ενυδατωμένο και ένα διψασμένο (μέχρι το όριο της αφυδάτωσης). Μέσω αισθητήρων οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, ενώ οι κάμερες παρακολούθησαν τους οδηγούς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αφυδατωμένοι οδηγοί έκαναν λάθη στους χειρισμούς του οχήματος, όπως το lane drifting (απότομη και συνεχείς αλλαγή λωρίδας) ή αργό φρενάρισμα, και τα περιστατικά ήταν παρόμοια σε συχνότητα με αυτά ενός ατόμου υπό την επήρεια αλκοόλ (0,08%)

Επίσης οι οδηγοί έκαναν τα διπλάσια λάθη και τα 2/3 δεν αναγνώρισαν τα σημάδια της αφυδάτωσης (Δίψα, ξηρό ή κολλώδες στόμα, πονοκέφαλος, κράμπες στους μύες, αίσθημα ζάλης, ταχυπαλμία, υπνηλία, έλλειψη ενέργειας, σύγχυση ή ευερεθιστότητα και τέλος… λιποθυμία.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το μικρό μέγεθος δείγματος της μελέτης θα μπορούσε να αποτελέσει περιοριστικό παράγοντα στο συμπέρασμα. Επίσης, η μελέτη διαπίστωσε αύξηση των μικρών σφαλμάτων ακόμη και σε καλά ενυδατωμένους οδηγούς (λόγω κούρασης). Ενδιαφέρον ήταν το ότι ένας συμμετέχων αποκλείστηκε εντελώς από τη μελέτη όταν η αφυδάτωση του έφερε έντονη υπνηλία.


Τελικά, έγινε γνωστό ότι η αφυδάτωση μπορεί σίγουρα να έχει επίδραση στις δεξιότητες σκέψης, διάθεσης και υγείας ενός ατόμου. Είναι δίκαιο να την συσχετίζουμε την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ; Νομίζουμε πως είναι και δεν πρέπει να περιμένουμε να γίνουν ατυχήματα για να το παραδεχθούμε.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες