Ο Τσέχος αρχιπυροσβέστης στο Liberal: «Αυτές οι φωτιές δεν σβήνονται εύκολα, εξαιρετική δουλειά από τους Έλληνες» - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Αυγούστου 14, 2021

Ο Τσέχος αρχιπυροσβέστης στο Liberal: «Αυτές οι φωτιές δεν σβήνονται εύκολα, εξαιρετική δουλειά από τους Έλληνες»


Τέτοιες πυρκαγιές είναι πολύ δύσκολες, δημιουργούν το δικό τους μικροκλίμα, ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, ισχυρών ανέμων και ξηρότητας του εδάφους, καθιστά το εγχείρημα εξαιρετικά πολύπλοκο. Τα λόγια του κάπτεν Ρίτσαρντ Φρανκ στο Liberal, επικεφαλής των Τσέχων πυροσβεστών που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα της Γορτυνίας έρχονται να συμπληρώσουν τις περιγραφές ξένων συναδέλφων του για τον βαθμό δυσκολίας που συνάντησαν.
«Είχα την εντύπωση ότι καίγεται όλη η χώρα», είχε πει προ ημερών ο Γάλλος πυροσβέστης Νικολά Φορ. Είχε προηγηθεί δήλωση διάψευσης από τους Ρουμάνους πυροσβέστες για δήθεν δηλώσεις τους πως η φωτιά μπορούσε να σβήσει μέσα σε μια ημέρα. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές, που απαντώντας σε ερώτηση του Liberal έκανε λόγο για fake news που υιοθετήθηκαν και από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν γίνεται να ζητάμε από Ρουμάνους να μας βοηθήσουν και ταυτόχρονα να προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο ότι οι Ρουμάνοι δεν είπαν ότι θα μπορούσε να σβήσει σε μία ημέρα. Λίγη σοβαρότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα fake news που κάνουν το γύρο του διαδικτύου διαψεύδει και ο Τσέχος πυροσβέστης Ρίτσαρντ Φρανκ που μίλησε στο Liberal από το μέτωπο της Γορτυνίας και ενώ επιχειρούσε στο χωριό Καλλιάνι. «Συνεργαζόμαστε κάθε μέρα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις της Ελλάδας και σας διαβεβαιώνω πως κάνουν εξαιρετική δουλειά, αν και είναι πολύ κουρασμένες από τις συνεχείς πυρκαγιές», όπως λέει.

Στέκεται στα χαρακτηριστικά που έχουν οι πυρκαγιές στην Ελλάδα. «Οι φωτιές είναι πολύ μεγάλες και δύσκολο να ελεγχθούν, αλλά για αυτό εργαζόμαστε. Υπάρχει ένας συνδυασμός αρνητικών παραγόντων που τις καθιστούν επικίνδυνες. Πρώτον, οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Δεύτερον, σε ορισμένες περιπτώσεις και κατά περιόδους υπάρχουν ισχυροί άνεμοι. Τρίτον, υπάρχει μεγάλη ξηρότητα του εδάφους και οι φωτιές δημιουργούν το δικό τους μικροκλίμα» εξηγεί στο Liberal.

Την πιο χαρακτηριστική ωστόσο εικόνα είχε δώσει προ ημερών μιλώντας σε γαλλικά μέσα, ο 55χρονος αντισυνταγματάρχης Νικολά Φορ, κάνοντας ειδική αναφορά στην ταυτόχρονη εκδήλωσή τους. «Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι όλες αυτές οι πυρκαγιές εκδηλώνονται ταυτόχρονα», αναφέρει σε γαλλικά μέσα ο Νικολά Φορ. «Όταν φτάσαμε, υπήρχαν πυρκαγιές προς την Αθήνα, στην Εύβοια, είχαμε την εντύπωση πως καιγόταν ολόκληρη η Ελλάδα», σημειώνει. Όσο για το συνάδελφό του, Φρεντερίκ Γκος, 56 ετών, διαπίστωνε ότι «οι καύσωνες και η ξηρασία, που πάντοτε υπήρχαν στη Μεσόγειο, επανέρχονται όλο και συχνότερα και έχουν όλο και μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες