Φωτιά στην Εύβοια: Τo ένα τρίτο των δασών κάηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Αυγούστου 29, 2021

Φωτιά στην Εύβοια: Τo ένα τρίτο των δασών κάηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά


Φωτιές Εύβοια: Το ένα τρίτο των δασών της Εύβοιας καταστράφηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά, σύμφωνα με ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Αξιοποιώντας τη βάση δεδομένων CORINE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμήθηκε ότι το 23% της συνολικής επιφάνειας της Ευβοίας καλύπτεται από δάση διαφόρων ειδών. Σύμφωνα με τις πρόσφατες λεπτομερείς δορυφορικές καταγραφές, η πυρκαγιά έκαψε το 33% αυτής της έκτασης, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των δασών της Εύβοιας.
Από τον συνολικό αριθμό των 508.000 στρεμμάτων που κάηκαν, τα 275.000 στρέμματα αφορούσαν δάση και τα 34.000 στρέμματα καλλιέργειες ελιάς. Η υπόλοιπη καμένη έκταση αφορά κυρίως άλλες αγροτικές καλλιέργειες και θαμνώδεις εκτάσεις.
Συνεχίζονται οι καθαρισμοί στην Εύβοια

Με καθαρισμούς των δρόμων στις περιοχές από τις οποίες πέρασε το πύρινο μέτωπο συνεχίζονται να έργα ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας. Αυτή την ώρα τα συνεργεία πραγματοποιούν εργασίες στον επαρχιακό δρόμο Λίμνης-Ροβιών και στη διασταύρωση προς Όσιο Δαυίδ (Βουτάς).

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη βρίσκονται και τα έργα υλοτομίας προκειμένου να καθαριστούν τα επικίνδυνα σημεία του δάσους, να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και να προχωρήσουν οι αντιπλημμυρικές και αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις ενόψει του χειμώνα. Ο καθαρισμός γίνεται από τους συνεταιρισμούς υλοτόμων της Εύβοιας σε συνεργασία με τα τοπικά Δασαρχεία και με χρηματοδότηση στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης από την εταιρία ΜΕΤΚΑ.

Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί ξανά στη βόρεια Εύβοια και το κλιμάκιο των ειδικών επιστημόνων (κυρίως δασολόγοι και καθηγητές Ορεινής Υδρονομίας) με επικεφαλής τον Δασολόγο- Περιβαλλοντολόγο, σύμβουλο του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Βάρρα για να συζητηθούν εκ νέου τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική αναγνωριστική μελέτη και στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υλοποιηθούν οι επιμέρους μελέτες που εκπονούνται με ταχείς ρυθμούς αυτή τη στιγμή. Η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι η πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή και θα ακολουθήσει η αναδάσωση, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες που βρίσκονται στις καμένες περιοχές και καταγράφουν σπιθαμή προς σπιθαμή τις εκτάσεις από τις οποίες πέρασε η πυρκαγιά, αρκετά σημεία δεν έχουν καεί ολοσχερώς και θα υπάρξει φυσική αναγέννηση.Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες