Φυσικό αέριο: Αυξήσεις άνω του 100% στα τιμολόγια λιανικής - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 22, 2021

Φυσικό αέριο: Αυξήσεις άνω του 100% στα τιμολόγια λιανικής


Πολύ δύσκολος προαλείφεται ο εφετινός χειμώνας για τους καταναλωτές, καθώς εκτός από το πολύ ακριβό ρεύμα, η περίοδος της θέρμανσης θα ξεκινήσει με πετρέλαιο "φωτιά" και φυσικό αέριο 100% πάνω σε σχέση με πέρυσι.
Τα τιμολόγια λιανικής στο φυσικό αέριο για τον Οκτώβριο, παραπέμπουν σε αυξήσεις άνω του 100% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το φθηνότερο κινείται πάνω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 20 ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι. Στην πραγματικότητα κανείς στην αγορά δεν ξέρει που θα φτάσουν οι τιμές. Ακάθεκτο το φυσικό αέριο, ξεπέρασε χθες τα 75 ευρώ/ MWh στην πλατφόρμα του ολλανδικού TTF από 40 ευρώ στα τέλη Ιουλίου, 50 ευρώ στα μέσα Αυγούστου και 60 στο πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου.
Τα πράγματα διαφαινονται πολύ δύσκολα και το πρόβλημα θα «σκάσει» στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, για το οποίο οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά. Το δείχνουν ήδη οι χρεώσεις εταιρειών που μπορεί κανείς να δει δημοσιευμένες στο διαδίκτυο με αυξήσεις 120%, 130% και 140% από τον περσινό Σεπτέμβριο.
Η αγορά επιμένει ότι ακόμη και έτσι, το φυσικό αέριο θα παραμείνει φθηνότερο - όχι πολύ- από το πετρέλαιο θέρμανσης, γεγονός που μικρή σημασία έχει μπροστά στην κούρσα των τιμών, λαμβανομένου υπόψη ότι και το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι σημαντικά ακριβότερο από τον περυσινό χειμώνα.

Και το χειρότερο είναι πως, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ενόψει του χειμώνα, ο καταναλωτής δεν θα έχει επιλογές στην θέρμανση. Ενώ άλλες χρονιές, με το πετρέλαιο στα ύψη, μπορούσε να στραφεί στο φυσικό αέριο ή στον ηλεκτρισμό (θερμοπομποί, θερμαντικά σώματα, κλπ), φέτος αυτό δεν ισχύει. Τα πάντα είναι εξίσου ακριβά.
Στην ελληνική αγορα οι εταιρείες προμήθειας, ειδικά οι μικρές, βλέπουν με τρόμο την έλευση του χειμώνα. Κανείς δεν κάνει πρόβλεψη που θα φτάσουν οι τιμές. Οι παράγοντες που τις επηρεάζουν είναι ανεξέλεγκτοι ακόμη και από την ΕΕ. Η αγορά βρίσκεται στα χέρια των παραγωγών αερίου, που ένα χρόνο πριν, στην πανδημία, με τη ζήτηση στο ναδίρ, βρίσκονταν σε αδύναμη θέση. Τώρα, οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες