Διάλειμμα για φαγητό στην κορυφή ενός ουρανοξύστη...μία από τις πιο θρυλικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 29, 2021

Διάλειμμα για φαγητό στην κορυφή ενός ουρανοξύστη...μία από τις πιο θρυλικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα


Η μέρα που 8 Αμερικανοί εργάτες πρωταγωνίστησαν σε μία από τις πιο θρυλικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα.
Το Rockefeller Center ήθελε μόλις μερικούς μήνες για να ολοκληρωθεί, οι 70 όροφοι είχαν “σηκωθεί”, κι ο επιβλητικός νέος ουρανοξύστης έριχνε ήδη βαριά τη σκιά του στο Μανχάταν. Κι όμως, για τη γνωστή οικογένεια εκατομμυριούχων αυτό δεν ήταν αρκετό. Χρειάζονταν κάτι για να μιλήσουν στην καρδιά του μέσου Αμερικανού -με τον οποίον προφανώς δεν είχαν καμία σχέση.
Τρία χρόνια μετά τη Μεγάλη Ύφεση και με 15 εκατομμύρια Αμερικανούς να συνωστίζονται ακόμη έξω απ’ τα γραφεία ευρέσεως εργασίας, η οικογένεια των Rockefeller ήθελε να δείξει ότι η πόλη είναι ακόμα ζωντανή, ή μάλλον ότι η ίδια την κρατούσε ζωντανή με τα μεγάλα κατασκευαστικά της έργα, μεταξύ άλλων.

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1932 θα ζητούσε απ’ τους Ιρλανδούς -κυρίως- μετανάστες που έκτιζαν τον ουρανοξύστη να σταθούν σε μια δοκό, 256 μέτρα από το έδαφος και να φωτογραφηθούν δήθεν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος τους. Τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας που σήμερα ίσως να ξεσήκωναν αντιδράσεις, για εκείνη την εποχή απλώς έδειχναν τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα του μέσου εργάτη., του ανθρώπου που θα έστηνε ξανά τις ΗΠΑ στα πόδια τους.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στις 2 Οκτωβρίου του ίδιου έτους στην κυριακάτικη εφημερίδα New York Herald Tribune και τελικά αποτέλεσε κάτι πολύ περισσότερο από ένα διαφημιστικό κόλπο. Αποτέλεσε το σύμβολο μίας γενιάς.
Σήμερα στο ίδιο κτίριο στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Κώστας Μανιάτης-news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες