5 σημάδια ότι πίνεις αλκοόλ παραπάνω από το κανονικό - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 21, 2021

5 σημάδια ότι πίνεις αλκοόλ παραπάνω από το κανονικό


Η πανδημία άλλαξε τη σχέση των ανθρώπων με το αλκοόλ. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open το 2020, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες στην Aμερική αύξησαν τις «ημέρες βαριάς κατανάλωσης» (δηλαδή τέσσερα ή περισσότερα ποτά σε λίγες ώρες) κατά 41% το 2020, σε σύγκριση με το 2019.

Βέβαια, μπορεί να εξακολουθείς να πίνεις υπερβολικά χωρίς να φθάνεις στο επίπεδο του προβλήματος, λένε οι ειδικοί. Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις 5 σημάδια που μάλλον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η κοινωνική σου ζωή περιστρέφεται γύρω από το αλκοόλ
 
Εάν ολόκληρη η ζωή σου έξω από το σπίτι σου - ή μέσα σε αυτό - απαιτεί αλκοόλ για να λειτουργήσει, μπορεί να έχεις ένα πρόβλημα, λέει στο Bustle η Peg O'Connor, καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Gustavus Adolphus College. «Μπορεί να θες να περνάς περισσότερο χρόνο με ανθρώπους που τους αρέσει να πίνουν και όχι με φίλους που δεν πίνουν». Μπορεί επίσης να θέλεις να μείνεις μόνη σου στο σπίτι πίνοντας παρά να βγεις έξω ή να βρεθείς απομονωμένη, λέει.

Χάνεις ραντεβού, deadlines ή άλλες δεσμεύσεις

Δύο μεγάλα σημάδια κατάχρησης αλκοόλ, είναι η αδυναμία εκπλήρωσης των εργασιακών ή οικογενειακών υποχρεώσεων και η έλλειψη παραγωγικότητας, διότι το hangover και το ποτό εμποδίζουν. Εάν αφήνεις το πρόγραμμα γυμναστικής σου ή τις κοινωνικές ή εργασιακές σου υποχρεώσεις τακτικά, τότε θα μπορούσε αυτό να συνδεθεί με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την επακόλουθη θολούρα του εγκεφάλου και τη σωματική βλάβη που συνοδεύει.

Χρησιμοποιείς το αλκοόλ για να εκφραστείς

Αν ο μόνος τρόπος για να πεις στους ανθρώπους ότι τους αγαπάς ή να πεις πώς πραγματικά αισθάνεσαι για τη δουλειά ή τη σχέση σου, είναι όταν είσαι μεθυσμένη, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι εξάρτησης. Εάν το ποτό σε βοηθά να εκφράσεις ορισμένα συναισθήματα που συνήθως «απορρίπτεις, αποκλείεις ή αναβάλλεις», μπορεί να βασίζεσαι σε αυτό για την ψυχική υγεία σου.

Πίνεις για να αποφύγεις δύσκολα συναισθήματα

Υπάρχει μια άλλη πλευρά της συναισθηματικής έκφρασης και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, λέει η O'Connor: τα να διατηρείς τα πράγματα καταπιεσμένα. «Συχνά, τα άτομα συνδέονται υπερβολικά με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως το υπερβολικό αλκοόλ, ως τρόπο αποφυγής ορισμένων βασικών συναισθημάτων», λέει. Μπορεί να είναι συναισθήματα που το άτομο δεν είναι έτοιμο να βιώσει ή πραγματικά δύσκολα συναισθήματα από τα οποία θέλει να απαλλαγεί εντελώς.

Φλερτάρεις με την σκέψη του αλκοόλ όλη την ημέρα

Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται το πρώτο κοκτέιλ της βραδιάς, μπορεί να είναι σημάδι ότι ο εγκέφαλός σου εξαρτάται από το αλκοόλ. «Αν πίνεις ως επιβράβευση, όπως το να νιώθεις πάντα λίγο καλύτερα όταν γνωρίζεις ότι είναι «ώρα για ποτό» μετά από μια μέρα σκληρής δουλειάς, ο εγκέφαλός το μαθαίνει αυτό ως ένα βραβείο που αξίζει να επαναληφθεί», λέει η O'Connor. Αν χρησιμοποιείς το αλκοόλ ως «μηχανισμό αντιμετώπισης προβλημάτων» για το καθημερινό άγχος, είναι ένα σήμα ότι έχεις εξαρτηθεί από αυτό.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες