ΔΕΘ: Τα 7 μέτρα για ακρίβεια-μεσαία τάξη - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 11, 2021

ΔΕΘ: Τα 7 μέτρα για ακρίβεια-μεσαία τάξη

Μέτρα που εκτείνονται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, από τα ευάλωτα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη έως τους νέους και τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνονται στο πακέτο των σημερινών πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδιώκει να δώσει το στίγμα της μετάβασης της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο τοπίο με προκλήσεις και ευκαιρίες.


Σε λίγες ώρες, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική του για την επόμενη μέρα. Θα επικεντρωθεί στο τρίπτυχο οικονομία – ανάπτυξη – μεταρρυθμίσεις, ώστε να δοθεί το σύνθημα ότι η Ελλάδα αλλάζει. Οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις θα έχουν αρκετό «άρωμα» από φοροελαφρύνσεις, μέτρα – ανάχωμα στο κύμα ακρίβειας που απειλεί τα νοικοκυριά, επενδύσεις και Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα 2+1 πακέτα μέτρων που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συγκροτούν μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με σαφή στόχευση. Με «ατού» τους θετικούς οικονομικούς δείκτες, όπως αποτυπώθηκαν και στα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου για το ΑΕΠ, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει από το βήμα της ΔΕΘ για «μέρισμα ανάπτυξης», το οποίο θα διανεμηθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά, νέους, μεσαία στρώματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τώρα που η οικονομία έχει κάνει το πρώτο αναπτυξιακό άλμα, δημιουργείται έξτρα δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες ελαφρύνσεις από 700 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ – στο ήδη κοστολογημένο πακέτο της ΔΕΘ, το οποίο κινείται στα 2 δισ. ευρώ.



Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής της επόμενης ημέρας είναι η ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών για μία σταθερή ανάκαμψη, ενώ ο οποιοσδήποτε δημοσιονομικός χώρος θα προσανατολίζεται πρωτίστως σε μειώσεις φόρων, εισφορών, αντισταθμιστικά μέτρα για την ακρίβεια και με κατεύθυνση κυρίως τους ευάλωτους, τη μεσαία τάξη και τους νέους. Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες πρόκειται μεν να αφορούν όλα τμήματα της κοινωνίας, το σημείο αναφοράς όμως θα είναι οι νέοι και τα μεσαία εισοδήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα υπάρχουν ειδικά μέτρα ενίσχυσης των νέων, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευκαιρίες για απασχόληση, η πρόσβαση στη γνώση και η ψηφιακή πρόσβαση και ένα ειδικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

ΤΑ ΦΟΡΟΚΙΝΗΤΡΑ. Ραχοκοκαλιά του πακέτου της ΔΕΘ αποτελεί η υλοποίηση της προεκλογικής ατζέντας, η οποία έχει κεντρικό άξονα τα φοροκίνητρα για εισροή επενδύσεων και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη μείωση των μισθολογικών βαρών, άρα και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και την ενίσχυση της εργασίας. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην κατάργηση της εισφοράς στον ιδιωτικό τομέα μετά το διετές πάγωμα, στην περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων με μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επίσης θα ανακοινώσει φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, καθώς αυτό προβλέπεται και στο πλαίσιο των μέτρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να μεγεθυνθούν και να αποκτήσουν εξωστρέφεια οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Για τις πληθωριστικές πιέσεις θα προβλέπονται παρεμβάσεις στον ΦΠΑ και τα τιμολόγια προκειμένου να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις στο «καλάθι της νοικοκυράς» που προκαλεί το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά. Για τα τιμολόγια του ρεύματος, αναμένεται να ανακοινωθούν ρυθμίσεις που θα περιορίζουν τις αυξήσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι παρεμβάσεις αφορούν μεταξύ άλλων τη διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές.

Ο Πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι με κορμό τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία που θα διαπερνά όλους τους κλάδους. Το τρίτο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες εκτι-μάται πως θα περιέχουν αναφορές για τα γήπεδα των ποδοσφαιρικών ομάδων ΠΑΟΚ και Αρη, αλλά και το εμβληματικό έργο του μετρό.









Πηγή: Τα Νέα


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες