Ακρίβεια: "Βραδυφλεγής" βόμβα - Νέες ανατιμήσεις στον ορίζοντα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 28, 2021

Ακρίβεια: "Βραδυφλεγής" βόμβα - Νέες ανατιμήσεις στον ορίζοντα


Σε στάση αναμονής βρίσκονται πολλοί προμηθευτές βασικών αγαθών προσπαθώντας να διακριβώσουν τις τάσεις της αγοράς και να δουν πώς θα κινηθούν στο μέτωπο των τιμών. Ήδη οι πρώτες αυξήσεις έχουν περάσει στην αγορά σε κάποια βασικά είδη, αλλά οι πιέσεις στις τιμές ενέργειας και στις πρώτες ύλες συνεχίζουν να βάζουν «φωτιά» στα κοστολόγια παραγωγής βασικών αγαθών. Βέβαια κάποιοι προμηθευτές έχουν απορροφήσει προς ώρας την ανοδική πορεία των πρώτων υλών αλλά το σίγουρο είναι, όπως τονίζουν, ότι δε θα μπορούν για πολύ να σηκώνουν αυτό το βάρος.
Αναμφίβολα μια απόφαση για μετακύλιση σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας των ανατιμήσεων και βέβαια στον καταναλωτή δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ωστόσο όπως αναφέρουν με έμφαση «στέλνοντας το μήνυμα» στην κυβέρνηση στελέχη της αγοράς, μια στάση αναμονής δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ όταν όλα τα κοστολόγια είναι στα ύψη. Έτσι με ορίζοντα τις γιορτές και την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση που καταγράφεται τότε, σύμφωνα με παράγοντες τις αγοράς, αναμένεται το προσεχές διάστημα να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, όταν βέβαια θα υπάρχει κι ένας σαφής ορίζοντας του κύματος της ακρίβειας, αλλά και των προθέσεων του ανταγωνισμού ανά κλάδο προϊόντων.

Βέβαια ήδη όπου οι ανατιμήσεις έχουν περάσει, ακόμη κι αν το φαινόμενο αποδειχτεί να έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, είναι προφανές ότι ήλθαν για να μείνουν.
Οικοδομικά υλικά

Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του χρόνου στα οικοδομικά υλικά, που εν πολλοίς βασίζονται στις τιμές ενέργειας καταγράφεται σημαντική αύξηση. Έτσι, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών πήρε άλλο ένα 4,6% μόνο τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα.




Remaining Time-0:00
Fullscreen
Unmute

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών και ειδικότερα σε: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (20,6%), Σωλήνες χαλκού (16,4%), Σίδηρο οπλισμού (16,3%), Αγωγούς χάλκινους (12,1%), Θερμαντικά σώματα (7,5%), Κιγκλιδώματα ανοξείδωτα (5%), Τούβλα (4,7%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (4,4%), Πλαστικούς σωλήνες (4,1%), Ντουλάπες ξύλινες (3,5%), Μηχανισμούς γκαραζόπορτας (3,1%), Κουφώματα αλουμινίου (2,7%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (2,6%), Πόρτες εσωτερικές (2,3%), Ξυλεία οικοδομών (2,2%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (2%), Παράθυρα ξύλινα (1,9%), Μαρμαρόπλακες (1,9%), Παρκέτα (1,5%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (1,5%) και Έτοιμο σκυρόδεμα (0,5%).
Η Ενέργεια

Κομβικός παράγων στη διαδικασία διαμόρφωσης των τιμών είναι, βέβαια, το κόστος ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στα τιμολόγια λιανικής στο φυσικό αέριο για τον Οκτώβριο, προβλέπονται αυξήσεις άνω του 100% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Την ίδια ώρα ς ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση κάλεσε ουσιαστικά τα κράτη μέλη της ΕΕ να προετοιμαστούν για την εκτίναξη των τιμολογίων του ρεύματος και παρέπεμψε στις εθνικές κυβερνήσεις σε ότι αφορά την ελάφρυνση των ευάλωτων κοινωνικά νοικοκυριών από το οικονομικό βάρος των αυξήσεων στην ενέργεια.

«Οι αυξήσεις που αφορούν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου και όλων των καυσίμων εν γένει αγγίζουν όλους τους Γάλλους, όλους τους Ευρωπαίους και, σε ένα βαθμό, ολόκληρο τον πλανήτη», διαπίστωσε ο Τιερί Μπρετόν.

Μάλιστα ο Μπρετόν εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για 35 έως 36 εκατομμύρια Ευρωπαίους που δεν τα βγάζουν πέρα με τις αυξήσεις. Εξυπακούεται ότι τον φαύλο κύκλο των ανατιμήσεων ανατροφοδοτεί και η αύξηση του πληθωρισμού, που ροκανίζει τα χαμηλά εισοδήματα και πλήττει την αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων.

Ο Γάλλος επίτροπος υποσχέθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργοποιήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να περιορίσουν τη ζημιά από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας που θα πάρουν στα χέρια τους τους επόμενους μήνες οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αλλά «η εξειδίκευση των μέτρων είναι στο χέρι των κρατών-μελών», σημείωσε ο Μπρετόν υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς της Ευρώπης.
Προσωρινό φαινόμενο λέει το Υπ. Οικονομικών

Πάντως σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε Επίκαιρη Επερώτηση 56 Βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ «τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι συνολικά οι ανατιμήσεις που παρατηρούμε είναι παροδικού χαρακτήρα.»

Ειδικά σε σχέση με την ενέργεια ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «μια πιο προσεκτική ματιά στα συστατικά στοιχεία του γενικού δείκτη διεθνών τιμών ενέργειας, καταδεικνύει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των εξελίξεων στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις ανατιμήσεις φυσικού αερίου να είναι σε ποσοστιαίους όρους, ειδικά στην Ευρώπη, πολύ μεγαλύτερες από αυτές του πετρελαίου.

Το στοιχείο αυτό είναι πρωτοφανές τα τελευταία τριάντα χρόνια, αφού ιστορικά η διακύμανση των τιμών φυσικού αερίου ακολουθούσε μεν, ήταν πάντοτε μικρότερη δε, αυτής των τιμών πετρελαίου» είπε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε:

«Τα αίτια της καινοφανούς αυτής εξέλιξης αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, και έχουν συνδεθεί και με παράγοντες εκτός της περιοχής των οικονομικών.»

Όπως τόνισε «αυτό προκύπτει από την εξέταση της καμπύλης αποδόσεων της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας, η οποία ερμηνεύεται ως ένδειξη πληθωριστικών προσδοκιών σε διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες.

Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από τις απαντήσεις που δίνουν ανεξάρτητοι οικονομικοί αναλυτές σε εξειδικευμένες έρευνες γνώμης που διεξάγουν οι κεντρικές τράπεζες.

Συνολικά, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι αν και πράγματι έχει αυξηθεί το επίπεδο προβλεπόμενου πληθωρισμού για τους επόμενους μήνες, η αύξηση που παρατηρούμε στο επίπεδο των τιμών θα είναι παροδική, και σε κάθε περίπτωση ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Κατά συνέπεια, και με βάση τα σημερινά δεδομένα, το φαινόμενο των ανατιμήσεων, αν και σημαντικό και προφανώς δυσάρεστο, δεν αναμένεται να έχει διάρκεια, ούτε και να οδηγήσει σε μόνιμα υψηλότερο πληθωρισμό» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.
Η άλλη πραγματικότητα της ΕΛΣΤΑΤ

Ωστόσο, παρά τις αναφορές για προσωρινότητα στις αυξήσεις, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ ένα μεγάλο μέρος του μη φτωχού πληθυσμού της χώρας στερείται βασικών αγαθών και υπηρεσιών ή έχει δυσκολία ανταπόκρισης στην πληρωμή έκτακτων οικονομικών αναγκών, αδυναμία κάλυψης εξόδων για διακοπές μίας εβδομάδας το χρόνο, αδυναμία διατροφής που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι, αδυναμία πληρωμής για ικανοποιητική θέρμανση της κατοικίας, έλλειψη βασικών αγαθών, όπως πλυντήριο ρούχων, έγχρωμη τηλεόραση, τηλέφωνο, αυτοκίνητο, αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών).

Και χαρακτηριστικό είναι ότι το 96,7% των φτωχών νοικοκυριών και το 40,8% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 395 ευρώ.

Επιπλέον σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ένας από τους κύριους λόγους για τη λήψη δανείου αποτελεί η κάλυψη καθημερινών εξόδων διαβίωσης (45,8%).
Επίθεση της Αντιπολίτευσης

Στο φόντο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια έκανε λόγο για «άνεμο οργής και αποδοκιμασίας»

Αναφερόμενος στα όσα είπαν πολλοί υπουργοί από το βήμα της Βουλής σημείωσε ότι «πρέπει να βρίσκονται σε απόγνωση και πανικό, μην έχοντας να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στο λαό». Όπως είπε, «οι περισσότεροι ανέβηκαν για να εκτοξεύσουν επιθέσεις και ύβρεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ» και τους κατηγόρησε ότι «δεν έχουν κανένα σχέδιο για να τιθασεύσουν το κύμα ακρίβειας".

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στη ΔΕΘ, «ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τον άνεμο αισιοδοξίας που φυσά στη χώρα», τονίζοντας ότι τον προειδοποίησε μία βδομάδα μετά «ότι το μόνο που φυσά στη χώρα είναι άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για τη κυβέρνηση.»

Γιώργος Αλεξάκης-news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες