Αργίες: Οι αλλαγές - Ποιες μέρες προστίθενται στις υποχρεωτικές, πότε πέφτουν - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 14, 2021

Αργίες: Οι αλλαγές - Ποιες μέρες προστίθενται στις υποχρεωτικές, πότε πέφτουν


 Ένταξη στις υποχρεωτικές αργίες της 1ης Ιανουαρίου (Πρωτοχρονιά) και της 6ης Ιανουαρίου (Θεοφάνια).
Αλλαγές και στις αργίες καθιερώνει ο νέος νόμος για τα εργασιακά.
Πλέον, στον νέο εργασιακό νόμο, αναφέρονται αναλυτικά οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις και διαμορφώνονται ως εξής:
α') Η 1η Ιανουαρίου.
β') Η 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνια).
γ') Η 25η Μαρτίου.
δ') Η Δευτέρα του Πάσχα.
ε') Η 1η Μαΐου.
στ') Η 15η Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου).
ζ') Η 28η Οκτωβρίου.
η') Η 25η Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα).
θ') Η 26η Δεκεμβρίου (δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων).
Οι αργίες του 2022:Οι αργίες του 22 ARGIES.GR
Τι ισχύει για τις αργίες στην Ελλάδα

Σημειώνεται πως από τις αργίες στην Ελλάδα, άλλες είναι υποχρεωτικές από το νόμο και άλλες είναι αργίες κατ' έθιμο. Στις υποχρεωτικές αργίες γενικά απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών με ορισμένες εξαιρέσεις. Οι αργίες κατ' έθιμο δεν θεωρούνται εξαιρέσιμες αργίες (εκτός και αν έχουν καθορισθεί με νόμο, ειδικό διάταγμα, συλλογική σύμβαση εργασίας κλπ), συνεπώς γενικά δεν απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων. Ορισμένες από τις παραπάνω αργίες χαρακτηρίζονται ως προαιρετικές αργίες, για τις οποίες κατ' εξαίρεση και βάσει νόμου, το αν θα λειτουργήσει την επιχείρηση εξαρτάται από την κρίση (βούληση) του εργοδότη.

Μέχρι σήμερα η Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια ήταν αργίες κατ' έθιμο, και προστίθενται στη λίστα των υποχρεωτικών.

Οι υπόλοιπες κατ' έθιμο είναι η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή, του Αγίου Πνεύματος, η 28η Οκτωβρίου, οι εορτές τοπικής σημασίας του Πολιούχου Αγίου πόλης και η Ημέρα Απελευθέρωσης πόλης ή νήσου.

Τη Μεγάλη Παρασκευή η λειτουργία των καταστημάτων απαγορεύεται πριν τις 12:00 το μεσημέρι και μετά τις 19:00 το απόγευμα. Συνήθως τα καταστήματα ανοίγουν στις 12:00 το μεσημέρι και κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα (ανοιχτά όλο το μεσημέρι και τις δυο πρώτες απογευματινές ώρες)

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος, έχει οριστεί ως επίσημη ημέρα αργίας για το Δημόσιο, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα όταν έχει χαρακτηρισθεί αργία με νόμο, συλλογική σύμβαση εργασίας, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.

Ειδικά όσον αφορά την 1η Μαΐου και την 28η Οκτωβρίου, η απασχόληση των μισθωτών εναπόκειται αποκλειστικώς στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη (Ν.Δ. 3755/1957). Όμως βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68 και με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Απασχόλησης, η 1η Μαΐου κάθε χρόνο μετατρεπόταν σε μέρα «υποχρεωτικής αργίας» μέχρι τον νόμο 4468 (ΦΕΚ 61/τ.Α/28.04.2017) όπου καθορίστηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας και μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.

Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων, με εξαίρεση αυτές που λειτουργούν νόμιμα Κυριακές και αργίες, όπως π.χ. τα καταστήματα εστίασης. Είναι δυνατό να καθοριστούν και άλλες ημέρες αργίας ή να αλλάξουν ημερομηνία, μέχρι πέντε το χρόνο, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Οι αργίες για το Δημόσιο είναι όλες οι υποχρεωτικές και κατ' έθιμον αργίες και επιπλέον οι παρακάτω:

- Το Μεγάλο Σάββατο: Ανάσταση του Χριστού που εορτάζεται μία μέρα πριν το Πάσχα και είναι κινητή γιορτή.

- Του Αγίου Πνεύματος που εορτάζεται κάθε 1η Δευτέρα του Ιουνίου, 48 ημέρες μετά το Πάσχα και είναι κινητή γιορτή.

Κατά τις ημέρες αυτές γενικά δεν γίνονται συναλλαγές.

Επίσης, με τον Ν.1157/1981, καθορίζονται και οι ημιαργίες, όπου τις ημέρες αυτές η εργασία διακόπτεται στις 13.00 μ.μ. για πενθήμερη εργασία ή στις 12.00 μ.μ. για μη πενθήμερη εργασία.

Όμως επειδή υπάρχουν διαφορετικά πρωινά ωράρια στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, η συνήθης πρακτική είναι διακόπτεται η εργασία του υπαλλήλου δύο ώρες πριν τη λήξη της βάρδιας. Οι ημέρες ημιαργίας είναι η 24 Δεκεμβρίου ως η παραμονή των Χριστουγέννων και η 31 Δεκεμβρίου ως η παραμονή του νέου έτους.
Ενόπλων Δυνάμεων

Ειδικότερα, γιορτάζονται οι προστάτες Άγιοι των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο για το στρατιωτικό, όσο και για το πολιτικό προσωπικό. Εάν οποιαδήποτε από τις παραπάνω ημέρες συμπίπτει με Κυριακή, ορίζεται η προηγούμενη μέρα (Σάββατο) ως μέρα αργίας.

- 23 Απριλίου, η εορτή του Αγίου Γεωργίου (είτε 23 Απριλίου που είναι κανονικά η γιορτή, είτε την Δευτέρα του Πάσχα) για το προσωπικό του Στρατού Ξηράς.

- 8 Νοεμβρίου, η εορτή των Ταξιαρχών (Αρχαγγέλου Μιχαήλ) για το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

- 4 Δεκεμβρίου, η εορτή της Αγίας Βαρβάρας για το προσωπικό του Στρατού Ξηράς που υπηρετεί στο Πυροβολικό.

- 6 Δεκεμβρίου, η εορτή του Αγίου Νικολάου για το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα.

Επιπρόσθετα, κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πολιτείας για να υπομνησθεί και να τιμηθεί η προσφορά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προς το Έθνος, τόσο σε περίοδο πολέμων, όσο και στην ειρήνη. Ο διπλός αυτός εορτασμός ξεκίνησε μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974.
Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση

Όσον αφορά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ισχύουν οι παρακάτω ημέρες διακοπών και αργιών:

α) Διακοπών

- Χριστουγέννων: από 24 Δεκεμβρίου έως και 7 Ιανουαρίου (Παραμονή Χριστουγέννων έως και Αγίου Ιωάννη)

- Αποκριάς: Από την Πέμπτη της Τυροφάγου ως και την επομένη της Καθαράς Δευτέρας (Πανεπιστήμια)

- Πάσχα: (Από την Μεγάλη Δευτέρα έως την Κυριακή του Θωμά)

- Καλοκαιριού: από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου (Τα σχολεία ανοίγουν 1 Σεπτεμβρίου για τις Επαναληπτικές Εξετάσεις και 10 Σεπτεμβρίου για τα μαθήματα της νέας χρονιάς)

β) Αργιών

- 25η Mαρτίου: Επέτειος της επανάστασης του 1821 εναντίον του τουρκικού ζυγού

- 28η Οκτωβρίου: Επέτειος του "OXI" στον ιταλικό φασισμό

- Η Καθαρά Δευτέρα

- Η 1η Μαΐου

- Όλα τα Σάββατα και οι Κυριακές

- Του Αγίου Πνεύματος

- Την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου ή Πανεπιστημίου

- Την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής της πόλης ή χωριού.

- Αργία αποκλειστικά στο χώρο της εκπαίδευσης είναι η 17 Νοεμβρίου ως επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου για τα Α.Ε.Ι. και τις Ανώτερες Σχολές, ενώ στα σχολεία πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις.

Εορταστικές εκδηλώσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιούνται:

α) στις 27 Οκτωβρίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η ελληνική σημαία. Σε περίπτωση που η 28η Οκτωβρίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή,

β) στις 24 Μαρτίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Σε περίπτωση που η 25η Μαρτίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή,

γ) στις 17 Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή.

δ) στις 30 Ιανουαρίου «Τριών Ιεραρχών» όπου προβλέπονται σχολικές εκδηλώσεις με θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.[9] Αντίθετα και μόνο για τα έτη 2018 και 2019 η ημέρα ήταν αργία.

Επίσης διδασκαλία μαθημάτων δεν γίνεται την ημέρα έναρξης και λήξης του διδακτικού έτους, παρά το γεγονός ότι δεν είναι αργίες (Π.Δ. 79/2017).

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες