Το μεγαλύτερο δελφίνι που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 05, 2021

Το μεγαλύτερο δελφίνι που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία


Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα πιο θεαματικά στη ζωή από το να παρατηρεί κανείς τα αξιαγάπητα δελφίνια να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Ως υδρόβια θηλαστικά, όπως οι φώκιες και οι φάλαινες, τα δελφίνια παίρνουν το οξυγόνο τους εισπνέοντας αέρα όταν βγαίνουν στην επιφάνεια -σε αντίθεση με τα ψάρια τα οποία είναι σε θέση να τραβήξουν οξυγόνο που έχει διαλυθεί στο νερό-, ενώ, επίσης, γεννούν μικρά ζωντανά, σε αντίθεση με τα ψάρια που γεννούν αυγά. Έχετε αναρωτηθεί, όμως, ποτέ ποιο είναι το μεγαλύτερο δελφίνι που έχει ποτέ καταγραφεί στην ιστορία;


Σύμφωνα με την Whale & Dolphin Conservation και όσα αναφέρει το grunge.com, υπάρχουν περίπου 42 διαφορετικά είδη δελφινιών, με το δελφίνι Maui να είναι το μικρότερο που έχει καταγραφεί με μέσο όρο μήκους το 1,5 μέτρο και 105 κιλά. Όσο για το μεγαλύτερο είδος δελφινιού, αυτό μπορεί να σας εκπλήξει. Γιατί, είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι φάλαινες δολοφόνοι θεωρούνται μέρος της οικογένειας των δελφινιών.

Γνωστές ως όρκες -και λιγότερο τυπικά ως «φάλαινες δολοφόνοι» παρά το γεγονός ότι δεν χαρακτηρίζονται ως τέτοιες- η φυσική τους εμφάνιση ταιριάζει περισσότερο με την οικογένεια των δελφινιών. Αλλά ενώ οι όρκες γενικά μεγαλώνουν σε μήκος περίπου 9 μέτρων, η μέση γαλάζια φάλαινα μπορεί να φτάσει τα 32 μέτρα, σύμφωνα με το National Geographic.


Τι έγινε στην Κόστα Ρίκα το 1976

Στην άγρια φύση, οι περισσότερες αρσενικές όρκες μεγαλώνουν σε μήκος περίπου 9 μέτρων, με τις θηλυκές όρκες να έχουν μέσο όρο 5 μέτρα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αρσενική φάλαινα δολοφόνος που έχει καταγραφεί ποτέ είχε μήκος πάνω από 9,7 μέτρα και ζύγιζε περίπου 10 τόνους. Σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες, αυτό το βάρος είναι σχεδόν ισοδύναμο με δύο αρσενικούς ελέφαντες πλήρους μεγέθους.

Το ρεκόρ για το μεγαλύτερο δελφίνι που αλιεύτηκε ποτέ ήταν ένα mahi-mahi στα ανοικτά των ακτών της Κόστα Ρίκα το 1976, το οποίο ζύγιζε 87 κιλά. Αλλά τα mahi-mahi δεν είναι τεχνικά δελφίνια, παρά το κοινό τους όνομα, κάτι που κάνει τη φάλαινα δολοφόνο γνωστή ως Tilikum το μεγαλύτερο δελφίνι που πιάστηκε και κρατήθηκε σε αιχμαλωσία, μήκους πάνω από 6,7 μέτρα. Δυστυχώς, η φάλαινα Tilikum έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε μια δεξαμενή στο SeaWorld που είχε μόλις 10 μέτρα βάθος, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ «Blackfish» του 2013. Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα βάθη των 304 μέτρων στα οποία μπορούν να βουτήξουν οι όρκες που ζούνε στη φύση. Η φάλαινα Tilikum πέρασε 33 χρόνια σε αιχμαλωσία πριν πεθάνει το 2017 από μια πιθανή βακτηριακή λοίμωξη.
aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες