Αυξημένοι οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας για τις καταναλώσεις Αυγούστου - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 29, 2021

Αυξημένοι οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας για τις καταναλώσεις Αυγούστου


Με αυξήσεις φτάνουν στους οικιακούς καταναλωτές οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας που αφορούν στις καταναλώσεις του Αυγούστου, προκαλώντας επιπλέον κόστη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. 

Αφενός οι υψηλές καταναλώσεις ρεύματος που προκλήθηκαν από την αδιάλειπτη χρήση των κλιματιστικών την παρατεταμένη περίοδο του θερινού καύσωνα και αφετέρου οι ανατιμήσεις στην κιλοβατώρα εξαιτίας της ενεργοποίησης της ρήτρας αναπροσαρμογής χρεώσεων από τους προμηθευτές εκτινάσσουν το κόστος ενέργειας ακόμη και κατά 30%.

Οι ρήτρες ενεργοποιήθηκαν κατόπιν της έκρηξης των διεθνών τιμών των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροπαραγωγή καθώς και των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που αγοράζουν οι παραγωγοί για την εκπομπή των αέριων ρύπων. Ετσι από την αρχή του χρόνου οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν τετραπλασιαστεί φτάνοντας στην περιοχή των 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 έχουν τριπλασιαστεί από πέρυσι.


Το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνουν οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος και οι προμηθευτές να μετακυλίουν μέρος του κόστους στους καταναλωτές. Από μεθαύριο 1η Οκτωβρίου οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να περάσουν στους καταναλωτές το επίδομα της πολιτείας για την αντιστάθμιση των αυξήσεων στους λογαριασμούς. Θα αφορούν τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου.

Το ύψος της επιδότησης είναι 9 ευρώ μηνιαίως ανά λογαριασμό και θα χορηγείται για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης ρεύματος. Η ενίσχυση θα συνεχιστεί και για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Η ΔΕΗ έχει ήδη ανακοινώσει επιπλέον εκπτώσεις, πέραν του 30% που κάνει από τις 5 Αυγούστου, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πελάτες της από τις μεγάλες αυξήσεις. Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους, οι ανταγωνιστές της δημόσιας εταιρείας ως προς την εφαρμογή ή όχι επιπλέον εκπτώσεων. Πάντως και αυτοί με τη σειρά τους θα περάσουν στους λογαριασμούς των πελατών τους το επίδομα της πολιτείας.

Την εκτίμηση ότι στη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης οι τιμές των commodities και της ενέργειας θα είναι υψηλές έκανε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Ο Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας στο 6ο Ενεργειακό Συμπόσιο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) είπε ότι «θα έχουμε και θα περιμένουμε υψηλές τιμές στην ενέργεια κατά τη μετάβαση της Ευρώπης στην πράσινη ενέργεια και τις τεχνολογίες καθαρότερης μορφής ενέργειας». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η βιομηχανία προβληματίζεται με το πακέτο των ρυθμίσεων Green Deal, Fit for 55 Package κ.λπ. Ωστόσο είμαι πεπεισμένος ότι το 2030 θα έχουμε χαμηλότερες τιμές και καθαρότερο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο».










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες