ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Ο απόλυτος οδηγός για τον θεατή - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 05, 2021

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Ο απόλυτος οδηγός για τον θεατή


Όλα όσα θέλετε να μάθετε για να παρακολουθήσετε το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις (9-12 Σεπτεμβρίου).
Το Ράλλυ Ακρόπολις, πάντα αποτελούσε ένα μαγικό μηχανοκίνητο ταξίδι για τους «παραδοσιακούς θεατές» του αγώνα. Τι γίνεται όμως με όλους αυτούς που θέλουν να πάρουν το “βάπτισμα του πυρός” και να ζήσουν από κοντά την εμπειρία του; Στο κείμενο που ακολουθεί προσπαθούμε να απαντήσουμε στις περισσότερες ερωτήσεις που απασχολούν τόσο τον “έμπειρο θεατή” όσο και αυτόν που θα παρακολουθήσει τον αγώνα για πρώτη φορά.Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Τι είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ (WRC);

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ (WRC), είναι μια σειρά αγώνων που διοργανώνεται από τη FIA. Σε αυτό συμμετέχουν επαγγελματίες οδηγοί και μη. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγού και το παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστή είναι δύο ξεχωριστά πρωταθλήματα, αλλά με βάση το ίδιο σύστημα βαθμολογιών. Το ημερολόγιο των αγώνων για το 2021 αποτελείται από 12 αγώνες, και διαδραματίζεται σε επιφάνειες σε χώμα, άσφαλτο, χιόνι και πάγο. Κάθε αγώνας χωρίζεται σε ειδικές διαδρομές (ποικίλει ο αριθμός τους 15 -25). Οι συμμετέχοντες, αγωνίζονται ενάντια στο χρονόμετρο σε κλειστούς δρόμους.

Κατηγορίες, αυτοκίνητα, βαθμολογία. Χρειάζομαι «διδακτορικό» για να παρακολουθήσω τον εθνικό μας αγώνα;

Φυσικά υπάρχουν θεατές που γνωρίζουν άριστα τα τεκταινόμενα γύρω από το Π.Π.Ρ., όμως αυτό δεν ισχύει για όλους.


Η κορυφαία κατηγορία είναι αυτή του WRC, με τις Toyota, Hyundai και M-Sport Ford, να αγωνίζονται με τα εντυπωσιακά αυτοκίνητα τους. Στη συνέχεια υπάρχει η κατηγορία WRC2, με επαγγελματίες οδηγούς και ομάδες με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2. Η WRC3, κατηγορία αποτελείται από αυτοκίνητα Rally2, αλλά οι συμμετέχοντες ως επί το πλείστον είναι ιδιώτες. Επιπρόσθετα υπάρχουν και οι αγωνιζόμενοι που κατατάσσονται μόνο σε επίπεδο Γενικής Κατάταξης, χωρίς να έχουν σειρά προτεραιότητας από την FIA.

Θέλοντας να κάνουμε πιο απλή και κατανοητή τη δομή των κατηγοριών στους αγώνες ράλλυ, σας αναφέρουμε τις κατηγορίες των αυτοκινήτων.


Rally1: WRC

Rally2: Τα αυτοκίνητα προδιαγραφών R5

Rally3 : Τετρακίνητα αυτοκίνητα, με ισχύ μεταξύ 210 και 220 ίππους

Rally4: Τα αυτοκίνητα προδιαγραφών R2, με κίνηση στους εμπρός τροχούς, ισχύ μεταξύ 200 και 220 ίππους

Rally5: H μικρότερη και πιο προσιτή νέα κατηγορία. Τα αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally5 είναι νορμάλ αυτοκίνητα σε αναρτήσεις ή φρένα, ενώ διαθέτουν βελτιώσεις σε επιμέρους σημεία και πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας της FIA. Ένα παράδειγμα είναι το Ford Fiesta με τούρμπο κινητήρα 1 λίτρου. Επιπρόσθετα θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής αυτοκινήτων με ατμοσφαιρικό κινητήρα χωρητικότητας έως 1400 κ.εκ.

Σε ό,τι αφορά τη βαθμολογία, μέχρι στιγμής πρωτοπόροι είναι:
Sebastien Ogier- Julien Ingrassia Toyota Yaris WRC, 162 βαθμοί
Elfyn Evans-Scott Martin Toyota Yaris WRC, 124 βαθμοί.
Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe Hyundai i20 Coupe WRC, επίσης με 124 βαθμούς.

Γιατί το Ράλλυ Ακρόπολις έχει αφήσει το στίγμα του στο Π.Π.Ρ και γιατί να είμαι και εγώ κομμάτι του;

Το Ράλλυ Ακρόπολις που με αυτήν την ονομασία διοργανώθηκε το 1953 για πρώτη φορά, θεωρείται ένας από τους πιο απαιτητικούς και ανταγωνιστικούς αγώνες του θεσμού. Το να τερματίσει κάποιος το Ρ.Α. αποτελούσε έναν άθλο και γι’ αυτό οι κατασκευαστές αυτοκινήτων επέλεγαν πολλές φορές τον εθνικό μας αγώνα για να διαφημίσουν την ποιότητα των οχημάτων τους. Το γεγονός πως όλοι έχουν να πουν μία ιστορία από το Ρ.Α. σε συνάρτηση με τις μοναδικές εικόνες των αγωνιστικών αυτοκινήτων να κινούνται στα κακοτράχαλα ελληνικά βουνά, αποτελεί ένα κίνητρο για να «πάρετε και εσείς τα βουνά».Πάμε για εκκίνηση…
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021, που και πότε;

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις θα διεξαχθεί από τις 9-12 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο την πόλη της Λαμίας και περιλαμβάνει ε.δ. στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική Ελλάδα αλλά και στο κέντρο της Αθήνας! Στην φετινή του μορφή ο αγώνας, έχει ειδικές διαδρομές συνολικού μήκος 292,16 αγωνιστικών χιλιομέτρων.
Πιο συγκεκριμένα;

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις ξεκινά την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, με την τελετή εκκίνησης κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στις 17:30. Αμέσως μετά την εκκίνηση, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα, για μια ειδική μήκους περίπου 1 χιλιομέτρου, την «COSMOTE 5G Athens Stage». Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας του αγώνα, θα ακολουθήσουν 14 ε.δ. οι οποίες θα διεξαχθούν Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή αντίστοιχα.Οι ειδικές διαδρομές του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις…

Ο φετινός αγώνας αποτελείται από 15 Ε.Δ., πάμε όμως να τις γνωρίσουμε καλύτερα έχοντας δίπλα μας τον σπουδαίο συνοδηγό «ΕΛ-ΕΜ» κατά κόσμον Λώρη Μελετόπουλο, ο οποίος έχει «διαβάσει» για κορυφαίους οδηγούς αγώνων και τον έχουμε θαυμάσει δίπλα στον Πρωταθλητή Άρη Βωβό! Τον ακούμε πιστά και πάμε για εκκίνηση!

Ε.Δ. 1 COSMOTE 5G ATHENS STAGE

Ε.Δ. 2 ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ 1

Ε.Δ. 3 ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Ε.Δ. 4 ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ 2

Ε.Δ. 5 ΘΗΒΑ

Ε.Δ. 6 ΕΛΑΤΕΙΑ

Ε.Δ. 7 ΠΑΥΛΙΑΝΗ 1

Ε.Δ. 8 ΓΡΑΒΙΑ

Ε.Δ. 9 ΒΩΞΙΤΕΣ

Ε.Δ. 10 12 ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ 1

Ε.Δ. 11 ΠΑΥΛΙΑΝΗ 2

Ε.Δ. 12 ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ 2

Ε.Δ. 13 «ΤΑΡΖΑΝ» 1

Ε.Δ. 14 ΠΥΡΓΟΣ

Ε.Δ. 15 «ΤΑΡΖΑΝ» 2 WOLF POWER STAGE
Ταυτότητα των Ειδικών Διαδρομών

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

SHAKEDOWN

Μήκος: 4,25 χλμ.

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 05:01

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 08:01

Περιγραφή: Αντιπροσωπευτικό των διαδρομών του αγώνα, το πρώτο κομμάτι είναι γρήγορο και σχετικά φαρδύ, μέχρι το σημείο όπου ο δρόμος για 500 μέτρα γίνεται ασφάλτινος. Από εκεί η διαδρομή είναι πιο σφιχτή, ανηφορική, τεχνική και με αρκετά σκληρό οδόστρωμα.

Ε.Δ. 1 COSMOTE 5G ATHENS STAGE

Μήκος: 0,98 χλμ.

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 13:30

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 18:08

Περιγραφή: Η Cosmote 5G Athens Stage είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά εγχειρήματα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο αγώνας θα «περάσει» μέσα από το κέντρο της πρωτεύουσας, σε ένα μοναδικό σκηνικό. Η ε.δ. θα ξεκινήσει αμέσως μετά την τελετή εκκίνησης. Με μήκος περίπου 1 χλμ., η διαδρομή κυκλώνει την πλατεία Συντάγματος, περνώντας από μερικούς από τους μεγαλύτερους δρόμους της Αθήνας και εμπρός από την Βουλή των Ελλήνων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

15:15-17:00

Αναγνωρίσεις (2 περάσματα) – μέγιστη ταχύτητα 50 χλμ./ώρα

18:08

Εκκίνηση του πρώτου αυτοκινήτου και τερματισμός του, έπειτα από 1,5 γύρο, εντός της Πλατείας Συντάγματος.
Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα παραμείνουν όλη τη νύχτα στην Πλατεία Συντάγματος, σε καθεστώς parc fermé.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Ε.Δ. 2-4 ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ

Μήκος: 17,54 χλμ.

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: Ε.Δ. 2 07:15

Ε.Δ. 4 10:21

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: Ε.Δ. 2 10:18

Ε.Δ. 4 13:24

Περιγραφή: Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα έχουν να χρησιμοποιηθούν από το 1999 και βρίσκονται μέσα σε πευκόφυτο δάσος. Σχετικά στενά με αρκετά πηδήματα, δύσκολα για παρακολούθηση. Μετά η έ.δ. πέφτει στην γνωστή Πομώνα και στρίβει αριστερά, όπου μετά από περίπου 2 χλμ. γίνεται ασφάλτινη για τα επόμενα 3.8 χλμ. Μετά τις δύο απανωτές φουρκέτες ξανά μπαίνει στο χώμα για να ακολουθήσει ένα σχετικά σβέλτο στην αρχή και πολύ αργό και στριφτερό κομμάτι μέχρι τον τερματισμό πάνω από τα σκουπίδια του Λουτρακίου. Σε γενικές γραμμές μία ε.δ. που σίγουρα δεν προσφέρεται για παρακολούθηση, με μόνο δύο προσβάσεις. Η μία από άσφαλτο (εύκολη) αλλά με ελάχιστο ωφέλιμο χώρο θεατών και πολλή προσοχή στο παρκάρισμα διότι είναι οδός διαφυγής ασθενοφόρου και η άλλη (για τους πιο ψαγμένους) από την παλιά ε.δ. της Κινέτας, και περίπου 5,5 χλμ. μετά την «βαρέλα».

Ε.Δ. 3 ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Μήκος: 19,40 χλμ.

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 08:08

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 11:11

Περιγραφή: Ε.δ. που προσφέρεται με εύκολη πρόσβαση για παρακολούθηση, στο πρώτο χλμ. της διαδρομής. Για τους πιο ψαγμένους υπάρχει και πρόσβαση από το χωριό Πίσσια, που βγάζει περίπου στο 13ο χλμ. της διαδρομής. Ακόμη και από τον τερματισμό να περπατήσει κανένας μέσα, θα βρει αξιόλογα κομμάτια για παρακολούθηση.

Ε.Δ. 5 ΘΗΒΑ

Μήκος: 23,27 χλμ.

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 12:44

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 15:47

Περιγραφή: Το γεγονός ότι μέσα σε 23 χλμ. οι αγωνιζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν 62 διασταυρώσεις, τα λέει όλα για αυτήν την έ.δ. Δυστυχώς είναι αδύνατον να γραφτούν οδηγίες για προσβάσεις, διότι είναι πάρα πολλές και μόνο μελετώντας προσεκτικά το σχεδιάγραμμα της ε.δ. στο Google Earth map θα μπορέσει κάποιος να βγάλει μία άκρη για το που θα αξίζει να πάει. Μία διαχρονική επιλογή με εύκολη πρόσβαση είναι το πεδίο βολής.

Ε.Δ. 6 ΕΛΑΤΕΙΑ

Μήκος: 11,65 χλμ.

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 14:37

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 17:40

Περιγραφή: Η ε.δ. αποτελείται μόνο από το Pikes Peeks κομμάτι της παλιάς ε.δ. Ελάτεια-Καρυά, ακολουθούμενο από ένα ακόμη χιλιόμετρο μέχρι το χωριό Ζέλι. Κρατάει ακόμα τον χαρακτήρα της αλλά εν γνώσει της Οργάνωσης έχει μείνει με τα φυσικά νεροφαγώματα του αμείλικτου χειμώνα, ώστε να προστεθεί και ένας βαθμός δυσκολίας σε μία ταχύτατη ε.δ. Μετά το Σύνταγμα, είναι η μικρότερη σε μήκος ε.δ. του αγώνα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Ε.Δ. 7-11 ΠΑΥΛΙΑΝΗ

Μήκος: 24,25 χλμ.

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: Ε.Δ. 7 05:29

Ε.Δ. 11 13:23

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: Ε.Δ. 7 08:32

Ε.Δ. 11 16:26

Περιγραφή: Κλασσική Ακροπολική ε.δ. εδώ και δεκαετίες. Ξεκινάει με ένα σχετικά γρήγορο ανηφορικό και ενδιαφέρον κομμάτι, φτάνοντας στα Πυρά Ηρακλέους όπου και η βασική πρόσβαση θεατών (μεγάλη προσοχή στο παρκάρισμα) και συνεχίζει με ένα απίστευτα γρήγορο κομμάτι πάνω στο οροπέδιο στο μεγαλύτερο υψόμετρο όλου του αγώνα στα 1540 μέτρα. Μετά το κλασσικό πέρασμα από τα νερά ξεκινάνε τα τελευταία 12 χλμ. που είναι ο εφιάλτης του κάθε συνειδητοποιημένου συνοδηγού. Υπάρχουν μόνο δύο ευθείες των 80 μέτρων για να αναπνεύσει λίγο και το υπόλοιπο κομμάτι είναι πρώτη-δευτέρα, άντε κλεφτά και καμιά τρίτη κάπου κάπου. Πέντε χλμ. πριν τον τερματισμό υπάρχει άλλη μία πρόσβαση που μπαίνει δεξιά λίγο πριν φτάσει κάποιος στο Μαυρολιθάρι.

Ε.Δ. 8 ΓΡΑΒΙΑ

Μήκος: 24,81 χλμ.

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 06:54

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 09:57

Περιγραφή: Άλλη μία κλασσική ε.δ. των τελευταίων 20 ετών, είτε με την φορά της είτε με την ανάποδη φορά που λέγεται Δροσοχώρι. Αρχικά πολύ ανηφορική με καλό οδόστρωμα, που ακολουθείται από ένα στενό ανηφορικό κομμάτι με μέτριο οδόστρωμα, για να φτάσει στην κορυφή, όπου και η κύρια πρόσβαση θεατών στο γνωστό νταμάρι. Μετά αρχίζει η κατηφόρα περνώντας από την δεύτερη πρόσβαση θεατών (που έχει είσοδο κοινή με τα την πρώτη από τον δρόμο του Επτάλοφου) για να ακολουθήσει ένα κατηφορικό κομμάτι που περιλαμβάνει 19 (!) φουρκέτες μέχρι τον τερματισμό στο εργοτάξιο πάνω από τον Ελαιώνα.

Ε.Δ. 9 ΒΩΞΙΤΕΣ

Μήκος: 22,97 χλμ.

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 08:49

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 11:52

Περιγραφή: Το πρώτο κομμάτι των 9.30 χλμ. μέχρι την άσφαλτο της Άμφισσας, δυστυχώς «παρά» φτιάχτηκε και έχει αλλάξει τελείως ο χαρακτήρας της ε.δ. που όλοι μας θυμόμασταν. Έχει φαρδύνει πολύ και έχει γίνει αεροδρόμιο. Μετά την άσφαλτο (που είναι η βασική πρόσβαση θεατών και διαφυγή ασθενοφόρου βέβαια, ξεκινάει το κομμάτι των Καρουτών που καταλήγει στο χωριό Προσήλιο, ίσως το ομορφότερο (οδηγικά) κομμάτι ολόκληρου του αγώνα, μαζί με το τελευταίο κομμάτι του Πύργου.

Για τους πολύ ψαγμένους υπάρχουν άλλες δύο προσβάσεις από Αγ. Ευθυμία και από χωριό Καρούτες.

Ε.Δ. 10-12 ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ

Μήκος: 18,14 χλμ.

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: Ε.Δ. 10 10:02

Ε.Δ. 12 15:02

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: Ε.Δ. 10 13:08

Ε.Δ. 12 18:08

Περιγραφή: Κλασσικότατη ε.δ. τα τελευταία 20 χρόνια, είτε με εκκίνηση από Ελευθεροχώρι (όπως φέτος) είτε από Παλαιοχώρι. Το πρώτο κομμάτι σχετικά γρήγορο μέχρι την πρώτη λίμνη, όπου υπάρχει ένα «Mickey Mouse» για τους θεατές. Μετά μπαίνει στο δάσος σε ένα σχετικά πιο στενό μετρίου ποιότητας δρόμου κομμάτι, μέχρι την διασταύρωση της Δριμαίας. Ακολουθείται από ένα πάρα πολύ γρήγορο κομμάτι δίπλα στην δεύτερη λίμνη, για να αλλάξει πορεία μετά την άσπρη αριστερή φουρκέτα για τα τελευταία στενά κατηφορικά κομμάτια μέχρι τον τερματισμό πάνω από το χωριό Μενδενίτσα. Ιδιαίτερη προσοχή σε όσους ανέβουν από Παλαιοχώρι στην πρώτη λίμνη, να παρκάρουν σωστά (διαφυγή ασθενοφόρου) και σε καμία των περιπτώσεων να μην ανάψουν φωτιά για να ψήσουν. Θα μπλέξουν με τον Νόμο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Ε.Δ. 13-15 «ΤΑΡΖΑΝ» (+ WOLF POWER STAGE)

Μήκος: Ε.Δ. 13 23,37 χλμ.

Ε.Δ. 15 12,68 χλμ.

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: Ε.Δ. 13 05:05

Ε.Δ.15 10:15

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: Ε.Δ. 13 08:08

Ε.Δ. 15 13:18

Περιγραφή: Ειδική διαδρομή που ξυπνάει μνήμες του παρελθόντος σε εμάς τους παλιούς, αλλά από την στιγμή που την πέρασε προ ημερών το ηλεκτρικό Ford Mustang εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της. Πανέμορφη ε.δ. μέσα σε ελατοδάσος στα πρώτα 6-7 χιλιόμετρα, βγαίνοντας στο ξέφωτο μετά μέχρι την διασταύρωση για Ροβολιάρι, όπου και η βασική πρόσβαση θεατών. Μετά ακολουθούν λίγα κομμάτια με λιθόστρωτο που θυμίζουν κάτι από τον παλιό Ταρζάν μέχρι τον τερματισμό πριν το γήπεδο της Παλιάς Γιαννιτσούς όπου και θα γίνει η απονομή μετά την Wolf Power Stage. Η Wolf Power Srtage θα ξεκινήσει 10.67 χλμ μέσα από την εκκίνηση του Ταρζάν και ακριβώς στην διασταύρωση του δρόμου που έρχεται από Δίκαστρο. Ενώ το άκουσμα και μόνο του ονόματος Ταρζάν, χωρίς αυτό να φέρνει θύμισες στους περισσότερους θεατές, λειτούργησε σαν μαγνήτης, δεν θεωρούμε ότι αξίζει να συνωστιστεί τόσος κόσμος σε μία ε.δ. με ελάχιστα προσφερόμενα σημεία παρακολούθησης. Σαν θεατής θα διάλεγα ένα έξυπνο κομμάτι της ε.δ. Πύργος.

Ε.Δ. 14 ΠΥΡΓΟΣ

Μήκος: 33,20 χλμ.

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 06:48

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 09:51

Περιγραφή: Η μεγαλύτερη ε.δ. του αγώνα (33 χλμ.) και κατά την γνώμη μας η πιο ολοκληρωμένη. Έχει τα πάντα μέσα της! Γρήγορο στενό κομμάτι στα πρώτα 12 χλμ., φαρδύ γαρμπιλωτό για τα επόμενα 6.50 χλμ., πέρασμα μέσα από το χωριό Δάφνη, στενό πολύ τεχνικό με τεράστιο πήδημα κομμάτι 7 χλμ. μέχρι το χωριό Ανατολή, το οποίο επίσης διασχίζει και ακολουθείται από τα τελευταία ασύλληπτα κατηφορικά και εξαιρετικά γρήγορα 8.50 χλμ. μέχρι τον τερματισμό. Σαν θεατής, θα έμπαινα είτε νωρίς είτε από την προηγουμένη, από τον τερματισμό ανάποδα, μέχρι να βρω ένα σημείο που να μπορώ να παρκάρω άνετα και να έχει ασφαλή θέση για θέαση, ώστε να μου μείνει μία αξέχαστη γεύση που θα με συντροφεύει μέχρι το EKO Acropolis Rally 2022.


Προτάσεις για ένα απολαυστικό ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις…

Εάν σας είναι δύσκολο να επιλέξετε ποια ειδική διαδρομή να παρακολουθήσετε και με ποιον τρόπο να φτάσετε σε αυτήν, μην αγχώνεστε καθόλου, έχουμε προνοήσει για εσάς και σας έχουμε κάποιες προτάσεις με προσβάσεις πάλι με την βοήθεια του «ΕΛ-ΕΜ» κατά κόσμον Λώρη Μελετόπουλο, ο οποίος μας βοηθά ώστε να γίνει το φετινό ΕΚΟ Ρ.Α., μία αξέχαστη εμπειρία!

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου

Πρόσβαση Ε.Δ. 2 ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ

Συντεταγμένες Google Maps: Google Maps 37°58’21.9″N 23°05’19.5″E – Google Maps

Μπαίνοντας από τον παράδρομο της εθνικής, από την έξοδο της Κινέτας μετά από 6,5 χλμ. μετά από αριστερή διαρκείας και πριν περάσουμε κάτω από την εθνική, συνεχίζουμε δεξιά στον παράδρομο και στα 100 μέτρα, συνεχίζουμε με κατεύθυνση προς τα δεξιά σε στενό ανηφορίκο δρομάκι προς Κιάφα Μπέκα. Από το σημείο εκείνο συνεχίζουμε όλο ευθεία για περίπου 7 χλμ. μέχρι που φτάνουμε σε διχάλα, όπου δεξιά υπάρχει άσφαλτος. Μπαίνουμε αριστερά λοξά στο χώμα όπου και παρκάρουμε, βρισκόμενοι στο 7,36 χλμ. της ε.δ. Άγιοι Θεόδωροι. Συνεχίζουμε με τα πόδια στην άσφαλτο και βλέπουμε τον αγώνα. Μπορούμε με τα πόδια να κατευθυνθούμε ανάποδα της φοράς του αγώνα και να βρούμε κάποιο ασφαλές σημείο για να παρακολουθήσουμε τον αγώνα. Να σημειώσουμε πως πρέπει να βρίσκονται στην θέση τους οι θεατές τουλάχιστον 40’ λεπτά πριν την διέλευση του πρώτου αυτοκινήτου.

Πρόσβαση Ε.Δ. 3 ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Συντεταγμένες Google Maps: Google Maps 37°59’12.7″N 23°04’04.1″E – Google Maps

Στις 11 π.μ. επιβιβαζόμαστε στο όχημα μας και συνεχίζουμε τον χωματόδρομο που βρισκόμαστε για περίπου 3,5 χλμ. όπου και φτάνουμε στο 4,21 χλμ. της ε.δ. Άγιοι Θεόδωροι. Οι θεατές μπορούν να δουν μέχρι και το τελευταίο αυτοκίνητο και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην προηγούμενη τους θέση το αργότερο στις 13:15.

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου

Πρόσβαση Ε.Δ. 8 ΓΡΑΒΙΑ

Συντεταγμένες Google Maps: Google Maps 38°34’51.2″N 22°27’10.1″E – Google Maps

Από Λαμία με κατεύθυνση προς Αθήνα σε 11 χιλιόμετρα, βγαίνουμε δεξιά προς Μπράλο-Άμφισσα (σταθμός διοδίων 0,60 ευρώ, φροντίστε να έχετε ψηλά, διότι υπάρχει μόνο καλαθάκι και όχι υπάλληλος), ανεβαίνετε το βουνό, το κατεβαίνετε από την άλλη μεριά, περνάτε τον Μπράλο, συνεχίζοντας στον κεντρικό δρόμο και στη συνέχεια βγαίνετε προς Γραβιά. Ακολουθείτε πινακίδες προς Αμφίκλεια-Λιβαδειά, περνάτε μέσα από Μαριολάτα, Λιλαία και μετά την έξοδο της Λιλαίας, πάτε δεξιά προς Επτάλοφο (Αγόριανη), περνάτε έξω από τον Επτάλοφο (Αγόριανη) και στα περίπου 5 χλμ. συναντάτε δεξιά χωματόδρομο με ξύλινα σπιτάκια όπου και στρίβουμε δεξιά, σε 3 χλμ. στο Τ, κάνουμε αριστερά, έπειτα συνεχίζουμε τον δρόμο και ακολουθούμε τον δεξιό δρόμο, όπου και φτάνουμε στο 11,23 χλμ. Εάν περπατήσει κάποιος με την φορά του αγώνα θα συναντήσει πολύ όμορφα κομμάτια για παρακολούθηση.

Πρόσβαση Ε.Δ. 10 ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ

Συντεταγμένες Google Maps: Google Maps 38°45’10.7″N 22°34’21.3″E – Google Maps

Από τον δρόμο που ήρθαμε, κατευθυνόμαστε πίσω προς Λιλαία όπου στον κεντρικό δρόμο πάμε δεξιά, περνάμε από Πολύδροσο και στην συνέχεια την Αμφίκλεια και σε περίπου 9 χλμ. στρίβουμε αριστερά προς Μόδι πριν τις σιδηροδρομικές γραμμές. Σε 3 χλμ. περνάμε μέσα από το Μόδι, συνεχίζοντας ευθεία το βουνό, πιάνουμε την κατηφόρα και σχεδόν στο τέλος της πάμε αριστερά κάθετα. Περνάμε μέσα από το Καλλίδρομο, έπειτα από Μενδενίτσα και σε περίπου 1 χλμ. βλέπουμε αριστερά τον τερματισμό της ε.δ. όπου και δεν σταματάμε, συνεχίζουμε ευθεία και σε περίπου 1,5 χλμ. πάνω σε δεξιά στροφή συναντάμε εικονοστάσι, κατευθυνόμαστε αριστερά στο χωματόδρομο και σε 4,3 χλμ. φτάνουμε στο 13.04 χλμ. της ε.δ. Ελευθεροχώρι. Από το σημείο εκείνο εάν συνεχίσουμε με την φορά του αγώνα βλέπουμε στενό κατηφορικό κομμάτι, ενώ αν περπατήσουμε ανάποδα τη φορά του αγώνα για 800 μέτρα φτάνουμε στο πολύ ενδιαφέρον γρήγορο κομμάτι.

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

Πρόσβαση Ε.Δ. 14 ΠΥΡΓΟΣ

Συντεταγμένες Google Maps: Google Maps 38°44’44.8″N 22°11’11.4″E – Google Maps

Από Λαμία με κατεύθυνση προς Αθήνα σε 11 χιλιόμετρα, βγαίνουμε δεξιά προς Μπράλο-Άμφισσα (σταθμός διοδίων 0,60 ευρώ, φροντίστε να έχετε ψηλά, διότι υπάρχει μόνο καλαθάκι και όχι υπάλληλος), ανεβαίνετε το βουνό και μετά από δεξιά παρατεταμένη στρίβετε δεξιά προς Σκαμνό, στα 400 μέτρα στο STOP, συνεχίζουμε ευθεία και σε 1,5 χιλιόμετρα κατευθυνόμαστε δεξιά προς Οίτη-Παύλιανη. Καθώς φτάνουμε στην Οίτη, πάμε λοξά αριστερά και σε 120 μέτρα φτάνουμε στο STOP, όπου και κάνουμε αριστερά. Σε περίπου 8,5 χλμ. φτάνουμε στην Παύλιανη όπου στα αριστερά μας υπάρχει παιδική χαρά, εμείς συνεχίζουμε αριστερά. Σε περίπου 2,3 χλμ. αφήνουμε δεξιά χωματόδρομο και σε άλλα 2,5 χλμ. αφήνουμε αριστερά την διασταύρωση προς Καλοσκοπή. Περνάμε δεξιά στο Καταφύγιο της Οίτης και σε 400 μέτρα συνεχίζουμε δεξιά προς Πυρά, σε 7 χλμ. περνάμε μέσα από τα Πυρά και στη συνέχεια μετά από άλλα 7 χλμ. περνάμε μέσα από το Μαυρολιθάρι. Στη συνέχεια περνάμε μέσα από την Καστριώτισσα και σε 5 χλμ. συναντάμε δεξιά χωματόδρομο, όπου και παρκάρουμε στην άσφαλτο. Περπατώντας 270 μέτρα φτάνουμε στο 12.18 χλμ. της ε.δ. Πύργος. Μπορείτε να βρείτε πολύ όμορφο κομμάτι για παρακολούθηση είτε επιλέξετε την φορά του αγώνα, είτε την αντίθετη.

Καλή διασκέδαση σε όλους, με ασφάλεια και να βοηθήσουμε όλοι με τον τρόπο μας για ένα επιτυχημένο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. _L.M.


Άγνωστες λέξεις… είμαστε εδώ για όλους…
Στο ωράριο, υπάρχει το λεγόμενο Shakedown, τι σημαίνει αυτό;

Το Shakedown, είναι μία διαδρομή αντιπροσωπευτική των ε.δ. του αγώνα. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε P1, P2, P3 (Priority), και μη FIA οδηγούς. Όλοι οι συμμετέχοντες δύναται να πραγματοποιήσουν 3 περάσματα συνολικά και με τον τρόπο αυτό προετοιμάζονται όσο το δυνατόν καλύτερα στις απαιτήσεις του κάθε αγώνα! Το Shakedown του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, θα διεξαχθεί σε διαδρομή 4.25 χιλιομέτρων, πέριξ της Λαμίας.


Power Stage: και άλλη «ξένη λέξη»

Η Power Stage συνήθως αποτελεί την τελευταία ε.δ. του αγώνα και τα πέντε ταχύτερα πληρώματά της καρπώνονται έξτρα βαθμούς (5 βαθμοί μέγιστο για το νικητή της ε.δ. κ.ο.κ.), ανεξαρτήτως της τελικής κατάταξής τους στον αγώνα.


Σπουδαίο εγχείρημα στην «καρδιά της Αθήνας»…
Υπερειδική διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας, είναι δυνατόν;

Η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα σχεδίασε μία ε.δ. που θα προβάλει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο! Όσον αφορά την «COSMOTE 5G Athens Stage», με μήκος περίπου 1 χλμ., «κυκλώνει» την πλατεία Συντάγματος, περνώντας από μερικούς από τους χαρακτηριστικούς δρόμους της Αθήνας και εμπρός από τη Βουλή των Ελλήνων.
Θα μπορέσω να παρακολουθήσω από κοντά την «Cosmote 5G Athens Stage»;

Από το πρωί της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου, οι χορηγοί του αγώνα θα υποδέχονται το κοινό στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερά τους, όπου θα διεξάγονται διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις. Παράλληλα, στο χώρο της πλατείας θα φιλοξενηθεί και έκθεση αγωνιστικών και κλασικών ιστορικών αυτοκινήτων. Η διέλευση θα είναι ελεύθερη, τηρουμένων των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Για λόγους ασφαλείας του αγώνα και αποφυγής συνωστισμού, η Πλατεία Συντάγματος θα εκκενωθεί από τις 13:30 της Πέμπτης έως και την ολοκλήρωση της «COSMOTE 5G Athens Stage» (20:30), οπότε και θα ανοίξει πάλι για το κοινό, φιλοξενώντας στο εσωτερικό της και τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, που θα παραμείνουν σταθμευμένα εκεί μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Στους δρόμους της ευρύτερης περιοχής θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ωστόσο η κυκλοφορία δε θα διακοπεί. Σε κάθε περίπτωση, η Οργάνωση του αγώνα προτρέπει θερμά τους φίλους του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, που θα κινούνται εξωτερικά της περιμέτρου ασφαλείας, να αποφύγουν το συνωστισμό, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο -κυρίως- για λόγους που σχετίζονται με το ενδεχόμενο μετάδοσης της νόσου Covid-19.

H «COSMOTE 5G Athens Stage» θα προβληθεί σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση της ΕΡΤ, όπως βέβαια και από την COSMOTE TV, που από τις 6 έως και τις 13 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται αδιάκοπα δίπλα στον αγώνα, με το pop-up κανάλι «COSMOTE Sport Acropolis Rally».


Φιλοξενίας συνέχεια…
Υπάρχουν πακέτα φιλοξενίας για τον αγώνα και τι είναι αυτά;

Όπως σε κάθε αγώνα υπάρχουν πακέτα τα οποία προσφέρουν υψηλές παροχές και κάποιες exclusive εμπειρίες. Περισσότερες πληροφορίες για τα πακέτα αυτά μπορείτε να βρείτε στο: https://smartdestination.gr/eko-acropolis-rally/.


3 2 1 Φύγαμε…

Η σειρά εκκίνησης την πρώτη ημέρα του αγώνα καθορίζεται από την βαθμολογία του πρωταθλήματος όπως έχει διαμορφωθεί την παρούσα φάση. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου ο αγώνας ξεκινάει με ειδική όπως η «COSMOTE 5G Athens Stage», η σειρά μπορεί να αλλάξει για λόγους ενδιαφέροντος στην τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα.
Τι συμβαίνει πριν και κατά την διάρκεια των ε.δ. του αγώνα, χρειάζεται να γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο;

Οι ειδικές διαδρομές κλείνουν 3 ώρες πριν από το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο. Καλό θα είναι ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρίσκεται εγκαίρως στην ειδική διαδρομή. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία μετακίνηση 30’ λεπτά πριν το πρώτο αυτοκίνητο. Εάν η πρόσβαση έχει γίνει με όχημα θα πρέπει να μην εμποδίζεται πιθανή διέλευση ασθενοφόρου οχήματος (υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης κάποιας ειδικής διαδρομής). Επιπρόσθετα θα ήταν θετικό τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα να είναι στη μία πλευρά του δρόμου και με την φορά προς τον δρόμο εξόδου μετά το τέλους του αγώνα, για να μην χρειαστεί αναστροφή. Υπάρχουν συγκεκριμένες πινακίδες που έχουν σήμανση για τα σημεία που μπορούν να παρευρεθούν οι θεατές και άλλες για σημεία που απαγορεύεται (Πινακίδες No Go Area). Τονίζουμε πως πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία και να συμμορφωνόμαστε στις υποδείξεις των κριτών που είναι επιφορτισμένοι με το πολύ σημαντικό έργο καθοδήγησης των θεατών. Δεν αποχωρούμε από την ε.δ., εάν δεν περάσει το ουραγό αυτοκίνητο. Σημαντικό είναι πως πρέπει να σεβαστούμε το περιβάλλον που μας φιλοξενεί και να το διατηρήσουμε καθαρό!


Χρειάζεται να έχω κάτι μαζί μου ή είναι εύκολη η «ζωή στο βουνό»;

Καθώς μιλάμε για πολύωρη παραμονή στις ε.δ. και συνήθως από νωρίς, καλό θα ήταν να έχετε μεριμνήσει για νερό και φαγητό. Καλή ιδέα θα ήταν ένα καρεκλάκι και μία ομπρέλα για να προστατευτείτε από τον ήλιο και την ορθοστασία. Απαραίτητος σύμμαχος η μάσκα και το αντηλιακό!


Από ενημέρωση πως πάμε;
Θα υπάρχει κάλυψη του αγώνα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά, μπορώ να παρακολουθήσω τον αγώνα και μέσω διαδικτύου, υπάρχει κάποια εφαρμογή που μπορώ να μένω ενήμερος για όσα συμβαίνουν στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις;

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις είναι ένα παγκόσμιο γεγονός, αυτό σημαίνει πως και η προβολή του θα είναι μεγάλη. H COSMOTE 5G Athens Stage θα προβληθεί σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση της ΕΡΤ, όπως βέβαια και από την COSMOTE TV, που από τις 6 έως και τις 13 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται αδιάκοπα δίπλα στον αγώνα, με το pop-up κανάλι «COSMOTE Sport Acropolis Rally». Μέσω διαδικτύου θα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει στο WRCplus, εφόσον έχει καταβάλει το αντίστοιχο χρηματικό ποσό (8,99 ευρώ μηνιαία), όλες τις ε.δ. του αγώνα.

Οι παλιότεροι θα θυμούνται αρκετούς θεατές του αγώνα να έχουν μικρά ραδιοφωνάκια για να ενημερώνονται για όσα συμβαίνουν κατά την διάρκεια του. Το ίδιο θα μπορούν να κάνουν και φέτος μέσα από την συχνότητα του Lamia FM-1 96.2, όπου οι Νίκος Τσάδαρης και Γιάννης Σταυρόπουλος θα δίνουν τον παλμό από την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου έως και το τέλος του αγώνα στις 12 Σεπτεμβρίου.

Για τους λάτρεις του διαδικτύου, νέα σχετικά με τον αγώνα θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρει στις ιστοσελίδες: www.acropolisrally.gr, www.wrc.com, αλλά και στην κοινότητα EKO Acropolis Rally του αγώνα στο Viber. Mε την εφαρμογή “Sportity” με κωδικό “WRCGRC”, οι λάτρεις των εφαρμογών θα βρίσκουν όσες πληροφορίες χρειάζονται.


Κάτι για να θυμάμαι…
Καλές οι αναμνήσεις αλλά το να έχεις και κάτι να θυμάσαι την εμπειρία σου από το ΕΚΟ Ρ.Α., αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι. Πού μπορώ να προμηθευτώ αναμνηστικά των ομάδων και του αγώνα;

Καθώς όλοι μας έχουμε κατά καιρούς αγοράσει διάφορα αναμνηστικά από το Ρ.Α., φέτος θα κάνουμε το ίδιο. Μέσα στον χώρο του ΕΚΟ Service Park

(Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας), θα υπάρχουν περίπτερα των ομάδων για αγορά διάφορων αναμνηστικών και είδη δώρων.

Σύμφωνα με οδηγίες-εισηγήσεις επιστημονικών συνεργατών του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, στο ΕΚΟ Service Park η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους ή στους έχοντες πιστοποιητικό νόσησης (που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει για έως 180 ημέρες μετά τη νόσηση). Οι ανήλικοι άνω των 12 και έως 15 ετών θα κληθούν να προσκομίσουν PCR test 72 ωρών ή Rapid Ag test 48 ωρών. Στους ανηλίκους έως και 12 ετών θα επιτρέπεται η είσοδος και με αρνητικό self-test που θα έχει διενεργηθεί την ίδια μέρα.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο Service Park, ενώ συστήνεται στους θεατές να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας (1,5 μ.) και να μη συνωστίζονται εμπρός από τους χώρους των αγωνιστικών ομάδων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους χώρους εστίασης, θα λειτουργούν με τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Επιπρόσθετα θα υπάρχει δυνατότητα αγοράς αναμνηστικών και από το E-Shop του www.acropolisrally.gr, καθώς και από την ιστοσελίδα: www.wrc.com.

Με μερικά από τα παραπάνω tips, το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία για να γίνεις και εσύ κομμάτι της Ιστορίας του. Ραντεβού λοιπόν στις 9-12 Σεπτεμβρίου. _Γ.Τ.

Στο παρακάτω επισυναπτόμενο pdf θα μπορέσετε να βρείτε τον ευανάγνωστο οδηγό των 4Τροχών με τις χρησιμότερες πληροφορίες, ώστε να διευκολυνθείτε στην παρακολούθηση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αρχείο 4Τ, Θάνος Ηλιόπουλος, WRC, ATWorld, Vision2020.wrc.com HyundaiMotorsport
ODHGOS-ACROPOLIS-WEB-1.pdf
Entry-List.pdf
V9-ITINERARY-28_8_2021-.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες