Σενάρια ένωσης Κατεχόμενων και Τουρκίας: Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 15, 2021

Σενάρια ένωσης Κατεχόμενων και Τουρκίας: Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο


Ερωτηματικά προκαλούν οι δηλώσεις του επικεφαλής του τουρκικού μορφώματος στην Κύπρο, Ερσίν Τατάρ, περί "μεταβίβασης" της Κύπρου στην Τουρκία. Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο;

Καθώς ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, ετοιμάζεται να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 18 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προέβη σε μία προκλητική δήλωση:

«Οι Ελληνοκύπριοι δεν κυβέρνησαν ποτέ τους Τουρκοκύπριους, αλλά οι πρόγονοί μας κυβέρνησαν την Κύπρο για περισσότερα από 300 χρόνια» υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ.

Για τον λόγο αυτό, κατά την άποψη του, «η Κύπρος πρέπει να μεταβιβαστεί στην Τουρκία»!

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Κύπρου, το σενάριο ένωσης Κατεχομένων και Τουρκίας εκφράζεται κατά καιρούς από ακραίους τουρκικούς κύκλους, αλλά απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα.

«Αυτό θα σημάνει μια ρήξη του Ερντογάν με τη διεθνή κοινότητα και φυσικά με την ΕΕ την οποία έχει ανάγκη. Η αντίθεση στην ένωση Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων πρόκειται για ένα από τα λίγα κοινά σημεία σύγκλισης Αμερικανών και Ρώσων. Και οι δύο εκφράζουν σταθερή θέση επί του Κυπριακού που απέχει κατά πολύ από αυτό» τονίζουν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές διπλωματικές αρχές έχοντας ερωτηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν εκφράζουν μια σταθερή θέση υπέρ μιας λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τατάρ εκφράζει παρόμοιες θέσεις. Δεν πρόκειται για σοβαρές δηλώσεις» αναφέρει ο νόμιμος δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου.

Η δήλωση έγινε στη Σμύρνη και αυτό υποδηλώνει ότι μάλλον αποσκοπεί σε συσπείρωση του τουρκικού εθνικιστικού ακροατηρίου γύρω από τον Ερντογάν, εκτιμά.
«Αν προβεί σε μια τέτοια κίνηση, σημαίνει ότι εναντιώνεται σε όλους τους διεθνείς παίκτες που επιθυμούν τη λύση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο διεθνής παράγοντας θα αντιδράσει» τονίζει ο κ. Ιωάννου.

Και προσθέτει ότι σε περίπτωση που γινόταν κάτι τέτοιο, θα υπήρχε αρνητική αντίδραση από μεγάλη μερίδα του τουρκοκυπριακού λαού.
«Πιο ρεαλιστικό για τη μελλοντική δράση Τούρκων και Τουρκοκυπρίων θα ήταν να προσπαθήσουν για την αναγνώριση του Ψευδοκράτους, στο μοτίβο της λύσης των δύο κρατών κάτι που θα τους φέρει εκ νέου σε αντιπαράθεση με τη διεθνή κοινότητα» καταλήγει.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες