Άμεση Γαλλική στρατιωτική συνδρομή στην Ελλάδα σε περίπτωση «θερμού επεισοδίου» - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 28, 2021

Άμεση Γαλλική στρατιωτική συνδρομή στην Ελλάδα σε περίπτωση «θερμού επεισοδίου»


Η πιο βασική πτυχή της συμφωνίας Ελλάδας –Γαλλίας είναι το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής, βάσει του οποίου εάν μια από τις δύο χώρες απειληθεί η προκληθεί, τότε η άλλη χώρα θα τη συνδράμει στρατιωτικά. Σε περίπτωση δηλαδή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, η Γαλλία θα μπορεί να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις, αεροπλάνα, πλοία, στρατό ξηράς για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής έχει πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις και στήνει ένα τείχος αποτροπής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Σύμφωνα πληροφορίες, με τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και το «πακέτο» των 5 δισ. ευρώ, η χώρα μας θα παραλάβει 3 φρεγάτες FDI Belharra ενώ υπάρχει δικαίωμα επιλογής μίας ακόμη φρεγάτας -αν η Αθήνα το επιθυμεί, και 3 κορβέτες Gowind συν μία εάν η Αθήνα το επιθυμεί. Επίσης η Ελλάδα αναβαθμίζει τις 4 MEKO και εξασφαλίζει τις όποιες αναβαθμίσεις προκύψουν στο μέλλον.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το 2025 θα είναι έτοιμες οι δύο πρώτες ελληνικές φρεγάτες FDI Belharra αλλά και η πρώτη κορβέτα Gowind. Ένα χρόνο μετά, το 2026, αναμένεται να παραδοθούν η επόμενη φρεγάτα και οι άλλες δύο κορβέτες. Κάθε χρόνο από το 2023 θα παραδίδεται και μια έτοιμη MEKO.
Τα εν λόγω πλοία είναι εξοπλισμένα με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε επίπεδο συστημάτων γεγονός που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες