Κορονοϊός ή κρύωμα στο σχολείο; Πώς θα καταλάβουμε την διαφορά - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 15, 2021

Κορονοϊός ή κρύωμα στο σχολείο; Πώς θα καταλάβουμε την διαφορά


Η έναρξη της σχολικής περιόδου συχνά φέρνει μύκητες, βήχα και προβληματικές κοιλιές. Αλλά οι τελευταίοι 18 μήνες μας έμαθαν να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με ζητήματα υγείας, οπότε κοιτάμε τα «σφάλματα» στο σχολείο λίγο διαφορετικά.

Προηγουμένως, μπορεί να είχαμε στείλει παιδιά στην τάξη με μια ήπια καταρροή, αλλά τώρα, με τον Covid ακόμα να αποτελεί (σοβαρό) παράγοντα, οι γονείς μπορεί να αναρωτιούνται αν θα κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι. Έχουμε επίσης προειδοποιηθεί ότι τα κρούσματα κονοροϊού είναι πιθανό να αυξηθούν τον Σεπτέμβριο, μόνο και για να προσθέσουν λάδι στη φωτιά.

Αλλά γιατί τα παιδιά αρρωσταίνουν στην αρχή της σχολικής χρονιάς τελοσπάντων; Και όταν έχουν χάσει ήδη τόσο πολύ από το σχολείο πέρυσι, πότε είναι η σωστή στιγμή για να τους κρατήσουμε σπίτι; Ο δρ Σαμίρ Σανγκχβί, επικεφαλής κλινικής τεχνολογίας στο Lloyds Pharmacy Online Doctor, απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Γιατί τα παιδιά αρρωσταίνουν στην αρχή της σχολικής χρονιάς;
«Συχνά τα παιδιά (και οι δάσκαλοι) αρρωσταίνουν στην αρχή της σχολικής χρονιάς τους επειδή εκτίθενται ξαφνικά σε πολλούς ανθρώπους, μετά από ένα καλοκαίρι που περνάει συχνά με μικρό αριθμό οικογενειών και φίλων», λέει ο δρ. Σανγκχβί.

«Όσο περισσότεροι άνθρωποι συνδυάζονται, τόσο πιο πιθανό είναι να κολλήσουν και να μεταδώσουμε μικρόβια ο ένας στον άλλο. Και όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά, ακόμη και μετά τον τελευταίο χρόνο, δεν είναι τόσο σχολαστικά όσο οι ενήλικες σε καλές πρακτικές υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών τους με ακρίβεια, το κάλυμμα των προσώπων τους όταν βήχουν και φυσούν τη μύτη τους κ.λ.π.»

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς μπορεί επίσης να είναι πολύ κουραστική, ειδικά για μικρά παιδιά, τα οποία δεν έχουν συνηθίσει να κάθονται όλη μέρα στην τάξη.

«Όταν κουραζόμαστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα μερικές φορές είναι πιο δύσκολο να καταπολεμήσει τα προβλήματα υγείας. Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι τα παιδιά (και όποιος εργάζεται σε σχολείο) μπορεί να είναι πιο επιρρεπής στο να ”αρπάξει” κάτι», εξηγεί ο δρ. Σανγκχβί.

«Ο βήχας, το κρυολόγημα και ο κορονοϊός μπορεί να είναι πολύ μεταδοτικοί, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπως το σχολείο, όπου έχουμε πολλούς ανθρώπους σε ένα δωμάτιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα».

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του Covid στα παιδιά;
Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της απομόνωσης εάν έχουμε μολυνθεί από Covid. Αλλά τα παιδιά κάνουν ένα εκατομμύριο φταρνίσματα στο σχολείο, οπότε πώς μπορείτε να ξεχωρίσουμε (αν είναι απλό κρύωμα ή κορονοϊός);

«Όπως και με τους ενήλικες, τα κύρια συμπτώματα του Covid-19 στα παιδιά εξακολουθούν να είναι υψηλή θερμοκρασία, νέος, συνεχής βήχας και απώλεια ή αλλαγή γεύσης ή οσμής», λέει ο δρ. Σανγκχβί.

«Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι πιθανό πολλά παιδιά να έχουν βήχα, κρυολόγημα ή καταρροή. Αλλά αν νομίζουμε ότι το παιδί μας έχει συμπτώματα Covid-19, θα πρέπει να του κλείσουμε ένα τεστ. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να επιβεβαιώσουμε εάν έχει ή δεν έχει Covid-19».

Αν δεν είναι Covid, είναι εντάξει να στείλουμε το παιδί σχολείο;
«Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε να κρατήσουμε ένα παιδί εκτός σχολείου. Μερικές φορές δεν υπάρχει πρόβλημα να τα στείλουμε αν ασθενούν ήπια, αλλά άλλες φορές είναι καλύτερο να τους κρατάμε στο σπίτι», λέει ο δρ. Σανγκχβί.

«Εάν το παιδί μας έχει συμπτώματα Covid-19, θα πρέπει να κάνει ένα τεστ και να το κρατήσουμε εκτός σχολείου, εκτός εάν έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

«Σε γενικές γραμμές, εάν το παιδί μας έχει πυρετό, θα πρέπει να μείνει εκτός σχολείου μέχρι να είναι απύρετο (εκτός εάν οφείλεται στον Covid-19, οπότε θα χρειαστεί να απομονωθεί και να ακολουθήσει τις ανάλογες συμβουλές)».

Κατά κανόνα, εάν το παιδί μας ήταν άρρωστο ή είχε διάρροια, θα πρέπει να είναι εκτός σχολείου για 48 ώρες από την τελευταία φορά που έκανε εμετό ή είχε διάρροια, προσθέτει..












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες