Πώς να λευκάνεις τα ρούχα σου χωρίς χλωρίνη - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 29, 2021

Πώς να λευκάνεις τα ρούχα σου χωρίς χλωρίνη


Ένα λευκό πουκάμισο ή ένα λευκό μπλουζάκι είναι ένα κλασικό κομμάτι γκαρναρόμπας. Εάν όμως τον τελευταίο καιρό σου φαίνονται λίγο γκρι ή υπόλευκα, ίσως είναι καιρός να τα λευκάνεις. Εάν δεν έχεις χλωρίνη ή αν προτιμάς να παραλείψεις τις χημικές ουσίες, υπάρχουν μερικοί εναλλακτικοί τρόποι να λευκάνεις τα ρούχα σου.

Οι περισσότερες από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις λειτουργούν καλύτερα σε φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι ή το λινό, και πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε λευκά ρούχα χωρίς στάμπες για να αποφευχθεί το ξεθώριασμα. 

Τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να λευκάνει φυσικά τα ρούχα σου:

Αποσταγμένο λευκό ξύδι
Προσθέστε ένα φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξύδι σε ζεστό νερό. Βύθισε το λευκό ρούχο και άφησε το να μουλιάσει όλη τη νύχτα και στη συνέχεια πλύνε ως συνήθως. 

Λεμόνια
Το κιτρικό οξύ στα λεμόνια μπορεί να λευκάνει τα υφάσματα και λευκαίνει τις ίνες βαμβακιού, λινού και πολυεστέρα. Ανακάτεψε μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού (από περίπου τέσσερα λεμόνια) σε ζεστό νερό. Πρόσθεσε τα άσπρα ρούχα και άφησε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον μία ώρα ή μέχρι τη νύχτα για να ασπρίσουν. Στη συνέχεια πλύνε ως συνήθως.

Μαγειρική σόδα
Ανακάτεψε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα σε βραστό νερό και, στη συνέχεια, αφαίρεσε από τη φωτιά, πρόσθεσε τα λευκά ρούχα και άφησε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον μία ώρα ή όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια πλύνε ως συνήθως.

Αφαιρετικό χρώματος
Τα αφαιρετικά χρώματος χρησιμοποιούνται από ειδικούς κλωστοϋφαντουργίας και δεν περιέχουν χλώριο αλλά υδροθειώδες νάτριο για την αφαίρεση της βαφής από τα υφάσματα. Είναι ασφαλή για χρήση σε βαμβάκι, λινό, μετάξι, μαλλί και συνθετικά υφάσματα. Θα έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα σε φυσικές ίνες, αλλά θα λευκάνει επίσης τους λερωμένους λευκούς πολυεστέρες.

Απορρυπαντικό για πλυντήριο πιάτων 
Όταν δεν έχεις καθόλου χλωρίνη ή χώρο για να αποθηκεύσεις ένα μεγάλο δοχείο χλωρίνης, δοκίμασε αυτό το κόλπο: Τα περισσότερα απορρυπαντικά σε σκόνη για πλυντήρια πιάτων περιέχουν υποχλωριώδες νάτριο (χλωρίνη) που λευκαίνει τα υφάσματα από φυσικές ίνες. Πρόσθεσε ένα τέταρτο ή μισό φλιτζάνι της σκόνης σε ζεστό νερό και βεβαιώσου ότι η σκόνη διαλύεται. Πρόσθεσε τα λευκά ρούχα και άφησε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τα πλύνεις ως συνήθως.

Ασπιρίνη
Το σαλικυλικό οξύ στην ασπιρίνη δεν κάνει μόνο για τον πονοκέφαλο, αφού μπορεί επίσης να βοηθήσει στη φωτεινότητα των υφασμάτων - αλλά θα χρειαστούν περισσότερα από δύο δισκία. Για να λευκάνεις τα ρούχα, θα χρειαστείς τουλάχιστον 10 δισκία ασπιρίνης ανά 4 λίτρα ζεστού νερού. Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική σε 100 % βαμβακερά υφάσματα.

Άφησε 4 λίτρα νερού να βράσουν και πρόσθεσε τα δισκία ασπιρίνης, ανακατεύοντας για να διαλυθούν. Βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πρόσθεσε τα βαμβακερά ρούχα. Μην γεμίσεις την κατσαρόλα και άφησε τα ρούχα να μουλιάσουν μέχρι να κρυώσει εντελώς το νερό και στη συνέχεια πλύνε ως συνήθως.

Λιακάδα
Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν το ξεθώριασμα των πολύχρωμων υφασμάτων, αλλά και να κάνουν τα λευκά ρούχα πιο φωτεινά. Οι ακτίνες UV όχι μόνο λευκαίνουν τα υφάσματα, αλλά σκοτώνουν επίσης πολλούς τύπους μικροβίων και βοηθούν στην απολύμανση των υφασμάτων. Κρέμασε λευκά σεντόνια ή πετσέτες σε άμεσο ηλιακό φως και άφησε τα να στεγνώσουν.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες