Δασοπροστασία: Δομικές αλλαγές… ή πανάκριβες αγορές άχρηστου εξοπλισμού, σπατάλης και «αρπακόλλα» εργολαβίες; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 07, 2021

Δασοπροστασία: Δομικές αλλαγές… ή πανάκριβες αγορές άχρηστου εξοπλισμού, σπατάλης και «αρπακόλλα» εργολαβίες;


Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος
,
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος Μελετητής
Μετά τις τεράστιες και αδικαιολόγητες καταστροφές των Δασών μας και τεράστιων γεωργικών εκτάσεων του 2021 που ήρθαν να συμπληρώσουν την τραγική καταστροφή στο ΜΑΤΙ Αττικής του 2018, τις επίσης τεράστιες καταστροφές του 2012, του 2007, του 2000, του 1998 κλπ, μετά από 222 θύματα των ανίκανων και τα 20 εκατ. στρέμματα καμένων Δασών, μετά από την επαναλαμβανόμενη υπερσπατάλη των χρημάτων του Ελληνικού λαού χωρίς εδώ και 23 χρόνια μία φορά να λογοδοτήσουν… τώρα αναβαθμίζουμε τους απρόθυμους για κατάσβεση στα Δάση δημιουργώντας ένα νέο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Κι όμως έχουμε τις λύσεις. Τις περιγράφουν τα πορίσματα της Βουλής του 1993, του 2008 και το πόρισμα του 2019 της Ανεξάρτητης Επιτροπής ων ειδικών Johann Georg Goldammer, είδαμε την σύγκριση στους Ρουμάνους, Πολωνούς, Σέρβους, Γάλλους και Κύπριους Δασοπυροσβέστες που ήταν οι μόνοι μαζί με τους Αγρότες μας και ορισμένους Εθελοντές που έσβησαν πράγματι φωτιές.

Θα μείνω όμως στο πόρισμα της Βουλής του 2008 που συντάχθηκε μετά τραγικές πυρκαγιές του 2007 με Πρόεδρο τον σημερινό κο Πρωθυπουργό. Έγραφε μεταξύ άλλων ως αίτια της πλήρους αδυναμίας του συστήματος Δασοπυρόσβεσης τα εξής :
«Η ελλιπής συμμετοχή των Δασικών Υπηρεσιών στην πρόληψη και την καταστολή. Η καλή γνώση του δάσους και των ιδιαιτεροτήτων του είναι ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα, προκειμένου να επιτύχουν οι δράσεις πρόληψης, άμεσης πυρανίχνευσης και της δασοπυρόσβεσης. «Η Δασική Υπηρεσία πρέπει να έχει συμμετοχή και στα τρία στάδια της πυροπροστασίας, καθώς η διάσπαση των αρμοδιοτήτων και η συμμετοχή της μόνο στο στάδιο της πρόληψης και όχι σε αυτό της καταστολής έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδίδει. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία καταβάλλει ομολογουμένως τεράστιες προσπάθειες με μεγάλο κόστος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές, αλλά εκ του αποτελέσματος είναι πια φανερό ότι χρειάζεται την αρωγή της Δασικής Υπηρεσίας»

Εκ του αποτελέσματος λοιπόν τι; ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ… με έναν Στρατηγό επικεφαλής…

Σε κανένα σημείο του Πορίσματος δεν έλεγε για Νέο Υπουργείο.


Και νομίζετε ότι θα συναινέσουν στην ανάληψη της Πρώτης πλήξης από τις Δασικές Υπηρεσίες; Θα επιχειρήσουν να πάρουν και την πρόληψη και την κατάσβεση και τις αναδασώσεις κλπ. Με λύσσα θα πολεμήσουν το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής. Δεν υπολογίζουν σε κανέναν θεσμό και θέλουν καμιά εμπλοκή των Δασικών Υπηρεσιών, γιατί δεν αντέχουν την σύγκριση.

Όμως ο Ελληνικός Λαός γεύτηκε την σύγκριση. Είδαμε πως λειτουργούν οι ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ των άλλων Χωρών. Πως λειτούργησαν οι Ρουμάνοι, Σέρβοι, Πολωνοί, Κύπριοι και Γάλλοι ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ξαναλέω.

Έτσι λειτουργούσαν και οι δικές μας Δασικές Υπηρεσίες μέχρι το 1998. Δεν το είχατε δει ποτέ γιατί η Δασική Υπηρεσία ελέγχεται ως προς τις δαπάνες της και δεν μπορεί να έχει pay roll. Σας τα λέγαμε αλλά δεν μας πιστεύατε.

Προτείνω λοιπόν αφού πρέπει να οριστεί Υπουργός Πολιτικής Προστασίας ένας που να έχει επιχειρησιακή αντίληψη, ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΕΝΑΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ TOY ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ Ή ΕΝΑΝ ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟ ΒΑΤΡΑΧΑΝΘΡΩΠΟ.

…Μπορεί και ένας απλός Δασοφύλακας να είναι καλύτερη λύση.
«Η χώρα χρειάζεται μια συνεπή, μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική δασική πολιτική με άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους. Η ανυπαρξία της τα τελευταία 30 χρόνια καθώς και η μεταβολή των κλιματικών συνθηκών αποτελούν τις βασικές αιτίες για την καταστροφή από τις πυρκαγιές ενός μεγάλου τμήματος των δασών και των δασικών εκτάσεων στη χώρα μας. Η αντιμετώπιση της αποδάσωσης αποτελεί άλλωστε έναν από τους αποτελεσματικότερους και σχετικά οικονομικότερους τρόπους αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών».

Συνεπής Δασική Πολιτική δεν γίνεται με τους εργολάβους του καταδικασμένων Δημόσιων λειτουργών για διάφορες υποθέσεις καταστροφής Δασών ή Δασικών εκτάσεων στον Δήμο τους. (https://www.efsyn.gr/politiki/231752_prasines-katadikes-gia-ton-prostati-toy-periballontos)

Στις 20 Δεκεμβρίου 2016 το 9ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, επέβαλε ποινές φυλάκισης ενός έτους με αναστολή και πρόστιμο 1.500 ευρώ τόσο σε σημερινό Δημόσιο λειτουργό (τότε Δήμαρχο) όσο και στην εργολήπτρια εταιρεία που είχε εκτελέσει τα αξίας 3.000.000 ευρώ έργα οδοποιίας για καταστροφή Δάσους-Δασικής έκτασης.

Την ακριβώς προηγούμενη ημέρα, στις 19 Δεκεμβρίου 2016 στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, αποφασίστηκε η επιβολή εξάμηνης φυλάκισης με αναστολή στον καθένα για άλλη υπόθεση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εφετειακή απόφαση δεν έχει προσβληθεί. Ανεξάρτητα, πάντως, από τη δικαστική εξέλιξη των δύο υποθέσεων, οι καταδικαστικές αποφάσεις είναι γεγονός.

Ούτε γίνεται καθαρισμός του Δάσους με μπουλντόζες γιατί νομοτελειακά θα καταστρέψουν την αναγέννηση του Δάσους όπως στον υγροβιότοπο του Σχοινιά Μαραθώνος. Με εργολαβίες «αρπακόλλα» δεν γίνεται προστασία αλλά καταστροφή των Δασών.

Παράδειγμα; Η μελέτη και πρόταση χρηματοδότησης της Δ/νσης Δασών Θεσσαλονίκης για καθαρισμό 7.000 στρεμμάτων του Σέϊχ-Σου ήταν τιμολογημένη 1,3 εκατ. Ευρω. Η πρόταση απερρίφθη από την Πολιτική Προστασία που φέτος κράτησε σχεδόν όλα τα χρήματα της πρόληψης για να την κάνει η ίδια …άσχετα αν αυτό είναι παράνομο.

Μετά από λίγες μέρες εγκαταστάθηκε εργολάβος (αγνώστων σε εμάς στοιχείων) για να καθαρίσει 3.000 στρέμματα με … 1.7 εκατομμύρια!!!.

Δηλαδή αν καθάριζε 7.000 στρέμματα τι θα έπαιρνε; Αναλογικά περίπου 4 εκατομμύρια.

Αυτό δεν λέγεται συνεπής Δασική Πολιτική, αλλά ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

Ήδη το βαθαίνουν. Προσλήψεις προσωπικού, λέει, για 8 μήνες 90 ατόμων, για την αποκατάσταση (μεταξύ άλλων) και καμένων εκτάσεων…. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ!!!

Και πως θα γίνουν τα αντιδιαβρωτικά; Δεν βαριέσαι… Το θέμα είναι να μην διατυπώνονται Επιστημονικές απόψεις. Και οι αναδασώσεις; Δεν βαριέσαι… Θα τα βρούνε όλα στις εργολαβίες του… «αρπακόλλα».

Πάμε όμως πίσω στα σημεία του πολύ σωστού πορίσματος «Κυριάκου Μητσοτάκη» του 2008 της Βουλής.
«Τα τελευταία χρόνια οι δασικές πυρκαγιές είναι πλέον πολύ πιο συχνές, ανεξέλεγκτες και πιο καταστροφικές. Οι τεράστιες ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές (mega fires) όπως αυτές που συνέβησαν το καλοκαίρι του 2007, εκτιμάται ότι θα αποτελούν πια τον κανόνα και όχι την εξαίρεση για τα επόμενα χρόνια».

Σχόλιο: Πράγματι έγιναν και το 2007, το 2012, το 2018 και το 2021 αλλά κυρίως λόγω ανικανότητας η απροθυμίας του Δασοπυροσβεστικού μηχανισμού να ενεργήσει με κατάσβεση και έγκαιρα.

Χιλιάδες καταγγελίες Πυρόπληκτων αγροτών, ρητινοσυλλεκτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, οικιστών, Περιφερειαρχών, Δημάρχων κλπ διατυπώθηκαν χωρίς περιστροφές. ΕΙΧΑΝ ΕΝΤΟΛΗ ΜΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ. ΕΙΧΑΝ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΔΑΣΗ.
«Μία από τις σημαντικότερες αδυναμίες του συστήματος δασοπροστασίας είναι η απουσία έγκαιρης αναγγελίας της πυρκαγιάς και άμεσης αποτροπής της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι, κάτω από συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, όταν μια πυρκαγιά ξεφύγει από τον έλεγχο, η κατάσβεσή της καθίσταται δύσκολη. Για το σκοπό αυτό απαιτείται, ανάμεσα σε άλλα, ένα ικανοποιητικό δίκτυο πυροφυλακίων επαρκώς επανδρωμένων, σύγχρονος εξοπλισμός επικοινωνιών και παρακολούθησης, εξειδικευμένο προσωπικό, ομάδες “δασοκομάντος” και ειδικά πυροσβεστικά οχήματα».

Έχουμε πλήρες δίκτυο πυροφυλακείων που είχε οργανώσει η Δασική Υπηρεσία, παραδόθηκαν στην Πυροσβεστική, αλλά τα περισσότερα εγκαταλείφτηκαν. Ρημάζουν και αρνείται πεισματικά να στελεχώσει. Αντί αυτών ξεφύτρωσαν εκατοντάδες πυροφυλάκια της …γειτονιάς που …δεν βλέπουν σχεδόν τίποτα.


Αυτή είναι η κατάσταση στα πυροφυλάκια της Χώρας. Εδώ εγκαταλελειμμένο πυροφυλάκιο στον Κίσσαβο.



Το εγκαταλελειμμένο πυροφυλάκιο στην θέση Καζάρμα στην Αργιθέα.
(Φωτογραφία: greekadventure.com)

Είχαμε Δασοκομάντος οργανωμένα πολύ αποδοτικά από τις Δασικές Υπηρεσίες αλλά τα διέλυσαν από το 1998 με λυσσαλέα επιμονή της Πυροσβεστικής γιατί… ήταν αχρείαστα!!!. Τώρα χρειάζονται;

Τώρα θα ξανακάνουν τους Δασοκομάντος και αντί να λειτουργήσουν τα έτοιμα Πυροφυλάκια (όπως ορίζει το πόρισμα της Βουλής)… θα ΞΟΔΕΨΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΕ ΑΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΌ.

Σε άλλο σημείο το πόρισμα του 2008 (Πόρισμα Μητσοτάκη) αναφερόταν ρητά ότι αποτελούν «παθογένειες» του συστήματος «η απόλυτη προσήλωση στα εναέρια μέσα», ο «περιορισμός των χερσαίων δυνάμεων στην προστασία οικισμών» και όχι «στην άμεση πυρανίχνευση», «η μηδαμινή αξιοποίηση μεθόδων διαχείρισης της βλάστησης» και «η ελλιπής αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς».

Τώρα; Πάλι εναέρια μέσα; Διαθέταμε φέτος συνολικά 90 ! ! !

Συντηρούμε και πληρώνουμε τον απείρως μεγαλύτερο και δαπανηρότερο στόλο εναέριων μέσων παγκοσμίως. Τώρα θέλουν να αγοράσουν τα tractors, τα αεροπλανάκια με 1,5 τόνο νερού που θα πετάνε συνεχώς και μόλις, λέει, θα βλέπουν μια φωτιά, λέει, θα επεμβαίνουν, λέει και θα την σβήνουν- τρομάρα μας… Δεν το έμαθαν ακόμα;

Τα εναέρια μέσα δεν σβήνουν ποτέ μια Δασική Πυρκαγιά. Την ταπεινώνουν μόνο για να την πλησιάσουν οι επίγειες δυνάμεις.

Α ξέχασα!!! κι αν φυσάει και δεν θα πετάνε τι θα γίνει; Δεν απαντούν γιατί δεν τους νοιάζει. Τους νοιάζει μόνο να γίνει η προμήθεια για την αποκομιδή «ωφελειών»… όπως λέει και ο κος Ανακριτής για το ΜΑΤΙ.

Φίλες και φίλοι,

Φοβάμαι ότι η κρίση θα βαθύνει. Οι καταστροφές θα πολλαπλασιαστούν.

Οι δαπάνες θα είναι αστρονομικές. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τον αγώνα κατά της Κλιματικής Αλλαγής.

Έχουμε την μεγαλύτερη στον Κόσμο Πυροσβεστική. Ξοδεύουμε πάνω από 1 δις τον χρόνο μόνο για την Δασοπυρόσβεση και κάθε χρόνο μετράμε καταστροφές. Μόνο για φέτος υπολογίζουμε κόστος 6-8 δις.

Απαξιούν να ανακοινώσουν έστω και έναν απολογισμό εξόδων. Αρνούνται να μπουν στις αντιπυρικές λωρίδες ακόμα κι αν είναι τέλεια κατασκευασμένες.

Δεν καταδικάστηκε κανένας από όσους οδήγησαν στον θάνατο μέσα σε μόνο 23 χρόνια 222 αθώους Συμπολίτες μας.

Εκβιάζουν συναδέλφους τους, απειλούν, κόβουν συστηματικά (όσο μπορούν) τις Επιστημονικές Δασολογικές απόψεις από τα μέσα ενημέρωσης, υποτιμούν την Δικαιοσύνη και κοροϊδεύουν το πολιτικό σύστημα και τους Πολίτες.

Μαθαίνω ότι το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής ακόμα να πάει στην Εύβοια. Μέχρι πέρυσι αν καιγόταν μια καλαμιά στον Κάμπο της Ιστιαίας ερχόταν, έμενε καμιά δεκαριά μέρες και καλούσε για κατάθεση δεκάδες αγρότες και κατοίκους της περιοχής. Καλούσε και τους διανοητικά μειωμένης αντίληψης πολίτες και τους βασάνιζε προσπαθώντας να τους φορτώσει κανέναν ψευτοεμπρησμό.

Τώρα γιατί δεν πήγε; Τι να κάνει θα μου πείτε; Να κρίνει τον ίδιο τον Αρχηγό; Τι να καταγράψουν και τι πόρισμα να γράψουν; Θα πούνε πάλι τα ίδια. Ο Στρατηγός άνεμος, ριπές… αλλά σε νηνεμία, κλπ. Το σίγουρο πόρισμά τους είναι ότι «δεν έφταιγε κανείς από αυτούς».

Κε ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΨΟΥΝ.

Όμως εσείς ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Εσείς τα γράψατε με τα χέρια σας και το μυαλό σας. Είναι σωστά!!! Μην τους χαϊδεύετε. ΞΥΛΩΣΤΕ ΤΟΥΣ.

ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.

ΑΣ ΞΑΝΑΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΑΣΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΜΑΣ.

Η ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ : ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΩΝ, ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΛΗΞΗ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΜΕ ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΑΣΟΚΟΜΑΝΤΟΣ.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ Γ.Γ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΙΤΙΟΥΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ, ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΑΕΙ, ΑΛΛΆ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ «ΤΣΙΓΚΙΝΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ» ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΟΡΑΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΩΣΕ Η ΥΠΟΔΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ.

(Τα βαριά Ρώσικα αεροπλάνα τύπου Beriev, της Στέπας δεν κάνουν για το ανάγλυφο της Χώρας μας. Πουθενά δεν έσβησαν καμιά φωτιά και δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στον υπόλοιπο πτητικό μηχανισμό. Κατά τύχη σωθήκαμε από ατύχημα εναέριων μέσων με αυτό το βαρύ αεροπλάνο. Στην Τουρκία δυστυχώς το ατύχημα με το ίδιο αεροπλάνο ήταν τραγικό. Κυκλοφορεί η φήμη ότι είναι δικιά σας επιθυμία να αγοραστούν 3 τέτοια αεροπλάνα και κατ’ ευθείαν χωρίς σχετική μελέτη αναγκαιότητας. Δεν το πιστεύω.

Επίσης τα μικρά tractor, έχουν μικρή δεξαμενή νερού που δεν επαρκεί. Ούτε μπορούν να πετάνε αενάως.

Όσο για την αγορά 8 νέων Canadair θα μπορούσα να συμφωνήσω, αν ήταν αλήθεια. Η κατασκευάστρια εταιρεία δεν έχει πια γραμμή παραγωγής για νέα αεροπλάνα. Παραδίδει όμως ανταλλακτικά και θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε τα δικά μας αεροπλάνα σε ολοκαίνουργια. Δεν θα γίνει όμως. Γιατί θέλουν να «γράφουν ώρες» τα ιδιωτικά … ελικόπτερα…).

ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

Πριν από όλα όμως ΞΥΛΩΣΤΕ ΤΟΥΣ!!!

Τι περιμένετε; Να νοιώσουν ντροπή; Να δείξουν φιλότιμο;

Να παραιτηθούν μόνοι τους;

Είναι ανίκανοι να νιώσουν τύψεις, ντροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες