Στο «τραπέζι» η πλήρης κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 03, 2021

Στο «τραπέζι» η πλήρης κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης


Σχέδιο για την πλήρη και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μελετά τα σενάρια των νέων φοροελαφρύνσεων για το 2022 και το 2023, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Τόσο για φέτος όσο και για το 2022 η εισφορά αλληλεγγύης έχει παγώσει για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες, ενώ παραμένει στο Δημόσιο και στις συντάξεις. Πλέον αυτό που κερδίζει έδαφος είναι η πλήρης κατάργηση της για όλα τα εισοδήματα.

Κλειδί για τις αποφάσεις αποτελεί ο προϋπολογισμός του 2022 όπου και αναλόγως του δημοσιονομικού χώρου θα κλειδώσει ο οδικός χάρτης των νέων παρεμβάσεων. Το πακέτο των παρεμβάσεων θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της κατάργησης του νέου προϋπολογισμού και εφόσον υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας για την οποία καθοριστικό θα είναι το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου.

Αναλόγως του δημοσιονομικού χώρου θα αποφασιστεί και πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για τη μονιμοποίηση των ελαφρύνσεων που ισχύουν ήδη, όπως της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Ενθαρρυντικά πάντως είναι τα πρώτα στοιχεία που έρχονται από την εξέλιξη των τουριστικών αφίξεων που δείχνουν ότι τα έσοδα από το μέτωπο αυτό θα υπερβούν τον στόχο του 45% των εσόδων του 2019. Αυτό δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα ξεπεράσει το 4% έναντι αρχικής πρόβλεψης 3,6%, διευρύνοντας έτσι τα δημοσιονομικά περιθώρια για τις ελαφρύνσεις που σχεδιάζονται.

Αυξήσεις αποδοχών
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το Δημόσιο και τις συντάξεις από το 2022. Στην περίπτωση αυτή χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους, καθώς θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς.

Η συνολική δημοσιονομική δαπάνη από την πλήρη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης υπολογίζεται πάνω από 500 εκατ. ευρώ, συν το κόστος από την απώλεια εσόδων που προκύπτει λόγω της κατάργησης της εισφοράς για όσους δεν είναι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και συνταξιούχοι.


 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες