Φοιτητική στέγη: Πού κυμαίνονται οι τιμές των ενοικίων - Τι να προσέξουν οι φοιτητές - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 05, 2021

Φοιτητική στέγη: Πού κυμαίνονται οι τιμές των ενοικίων - Τι να προσέξουν οι φοιτητές


Μετά την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η εύρεση φοιτητικής στέγης αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση για χιλιάδες νοικοκυριά, με τις τιμές να εμφανίζονται αυξημένες φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, μίλησε στο Newsbomb.gr, περιγράφοντας την εικόνα στις τιμές των ενοικίων, αλλά και τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι φοιτητές.

Οι επιδράσεις της πανδημίας του κορoνοϊού στον τουρισμό και εν τέλει στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, συντέλεσε καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη παραδοσιακή – μακροχρόνια μίσθωση ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων (Αθήνα - Θεσσαλονίκη). Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται, είναι ακίνητα κυρίως μικρής επιφάνειας 30τμ-60τμ πλήρως ανακαινισμένα και σε πολλές περιπτώσεις πλήρως επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσκευών.

Το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών στοχεύουν να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές, εργένηδες ή/και νέα ζευγάρια. Αρκετοί ιδιοκτήτες κρατούν γενικά μια στάση αναμονής από την αρχή της πανδημίας, διαθέτοντας τα ακίνητα τους για μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας μέσω site αγγελιών, αλλά, ταυτόχρονα διατηρούν την εγγραφή των ακινήτων τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα, είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τη περσινή χρονιά όπως και τη φετινή, οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν ευκολότερα (υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα) φοιτητική στέγη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Κολωνάκι το 2019, ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης περίπου 353 ακίνητα έναντι 227 που είναι σήμερα. Στη περιοχή των Εξαρχείων, Νεάπολη- Μουσείο, οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν 779, ενώ σήμερα έχουν μειωθεί στα 445.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, τα περισσότερα διαμερίσματα που διατίθενται τη φετινή χρονιά προς μακροχρόνια μίσθωση, είναι πλήρως ανακαινισμένα – υψηλών προδιαγραφών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα με το σύνολο των οικοσυκευών, αλλά, οι γονείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι με επιπλέον αυξήσεις σε σχέση με το 2020.

Η «εικόνα» της φοιτητικής κατοικίας μετά την ανακοίνωση των βάσεων
Η λογική της αγοράς φοιτητικής κατοικίας «εξαλείφθηκε» τα μνημονιακά χρόνια της ελληνικής οικονομίας. Δεν ήταν λίγοι οι γονείς που εν έτη 2004-2008 επέλεγαν την αγορά φοιτητικής κατοικίας με στόχο τόσο να διαμείνει ο νέος φοιτητής καθ΄ ολή την διάρκεια των σπουδών του, όσο και ως μορφή επένδυσης – εκμετάλλευσης για το μέλλον.

Ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, δεν ήταν λίγοι οι γονείς που σκεπτόμενοι την επαγγελματική πορεία των παιδιών τους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, και παράλληλα το γεγονός ότι «δύσκολα» θα επέστρεφαν στην οικογενειακή οικία στην επαρχία, ήθελαν να διασφαλίσουν μια στέγη για τα παιδιά τους ακόμη και μετά το πέρας των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων τους.

Όσον αφορά το νέο ακαδημαϊκό έτος που ξεκινάει σύντομα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται να ξεκινάει κανονικά για τους πρωτοετείς φοιτητές στις αρχές Οκτωβρίου, με την παρακολούθηση των μαθημάτων να πραγματοποιείτε δια ζώσης . Σε αντίθεση όμως με την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου για τα προγράμματα σπουδών α’ και β’ κύκλου των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) που θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως ή διά ζώσης, ανάλογα με τη σχετική́ απόφαση του οικείου Τμήματος/Σχολής.

Τα δεδομένα στην φοιτητική κατοικία μετά την ανακοίνωση των βάσεων :
Έντονη κινητικότητα στις φοιτητουπόλεις από πρωτοετείς με οικονομική οικογενειακή άνεση .
Το «σαφάρι» αναζήτησης φοιτητικής στέγης το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ξεκίνησε σχεδόν στο σύνολο των φοιτητουπόλεων . Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφηκε από τους γονείς πρωτοετών φοιτητών που διαθέτουν μια οικονομική άνεση, οι οποίοι θέλησαν να επισκεφτούν άμεσα τη πόλη που θα διαμείνει ο νέος φοιτητής για την εκπλήρωση των ακαδημαϊκών του υποχρεώσεων, αναζητώντας ακίνητα νεότερης κατασκευής ή/και επιπλωμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών. Επιπλωμένα φοιτητικά διαμερίσματα αναζητούν κυρίως οι γονείς πρωτοετών που η σχολή τους βρίσκεται στη νησιωτική Ελλάδα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε μεσιτικά γραφεία των Πατρών, πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αναμονή ακόμη και 1-1,5 ώρα ώστε να πραγματοποιηθεί η υπόδειξη του ακινήτου λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας. Παρόμοια εικόνα και στην Καλλιθέα του Ν.Αττικής όπου εντός δυο ημέρων, μεσιτικό γραφείο που δραστηριοποιείται στη περιοχή «μίσθωσε» το 70% των διαθέσιμων ακινήτων που διέθετε στο χαρτοφυλάκιο του και ήταν κατάλληλα για φοιτητές.

Πολλοί γονείς πρωτοετών φοιτητών «κρατούν» στάση αναμονής
Η πανδημία του κορονοϊού σε συνάρτηση με τη νέα μετάλλαξη Δ ,το ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού και το κακό σενάριο για ενδεχόμενο νέο lockdown, φαίνεται να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την κινητικότητα τη φετινή χρονιά στην φοιτητική κατοικία. Ένα μεγάλο μέρος των γονιών και κυρίως οι οικογένειες που δεν διαθέτουν οικονομική άνεση, φαίνεται να θέλουν να κρατήσουν στάση αναμονής ακόμη και μέχρι τις εγγραφές στα πανεπιστήμια και την έναρξη των μαθημάτων, μη «ρισκάροντας» με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετής φοιτητές. Ενώ παράλληλα στοχεύουν να κερδίσουν 1-2 μήνες ενοίκια και λοιπά έξοδα της φοιτητικής κατοικίας.

Μη ξεχνάμε ότι οι γονείς «έχουν» τα περσινά δεδομένα της τηλεκπαίδευσης – εξ αποστάσεως παρακολούθησης και των συνεχομένων lockdown.

Στο επίκεντρο οι επιπλωμένες κατοικίες
Τη φετινή χρονιά αρκετοί γονείς επιλέγουν κυρίως επιπλωμένες κατοικίες που διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών με στόχο τον περιορισμό των άμεσων εξόδων που απαιτούνται για την φοιτητική κατοικία. Επιπλωμένα διαμερίσματα ζητούνται κυρίως από γονείς που οι πρωτοετείς φοιτητές έχουν περάσει σε πανεπιστήμια που εδρεύουν στην νησιωτική Ελλάδα.

Στο «σαφάρι» αναζήτησης κατοικίας δυο ακαδημαϊκά έτη πρωτοετών φοιτητών
Το περσυνό ακαδημαϊκό έτος (2020-2021), ελάχιστοι ήταν οι γονείς που προέβησαν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης, επί των πλείστων οι περισσότεροι κράτησαν στάση αναμονής παρακολουθώντας τα υγειονομικά δεδομένα λόγω κορονοϊού με το ενδεχόμενο δεύτερο lockdown να αποτελεί δεδομένο μετά την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετοί γονείς πρωτοετών φοιτητών που είχαν προβεί σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας, στα μέσα του Νοεμβρίου επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με στόχο τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μισθωτικής σύμβασης.

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχε αγγίξει το 70%-75%, ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε περίπτωση μη αναγκαιότητας επιβολής μέτρων από την πολιτεία για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, τότε θα αυξηθεί «κατακόρυφα» η ζήτηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας τόσο από τους πρωτοετείς φοιτητές που «κρατούν» στάση αναμονής, όσο και από τους φοιτητές του 2ου και 3ου έτους που «εγκατέλειψαν» την φοιτητική τους στέγη τη περσινή χρονιά.

Επανέρχεται δυναμικά τη φετινή χρονιά στο προσκήνιο η αγορά φοιτητικής κατοικίας λόγω των παρακάτω δεδομένων:
  • Αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης κατοικιών καταγράφεται και τη φετινή χρονιά στο σύνολο σχεδόν της χώρας.
  • Αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης κατοικιών καταγράφεται για 3η συνεχόμενη χρονιά στο σύνολο σχεδόν της χώρας.
  • Αύξηση των εκδόσεων στεγαστικών δανείων που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές θα «κλειδώσουν» στα 800εκατ. ευρώ στα τέλη του έτους, καταγράφοντας αύξηση περίπου 20% σε σχέση με το 2020 που ήταν 687εκατ.ευρώ (625εκατ.ευρώ το 2019).
  • Αύξηση των καταθέσεων που σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μόνο για τον μήνα Μάιο άγγιξαν τα 281 εκατ. ευρώ εκ των οποίων, κατά 78 εκατ. ευρώ, είναι η αύξηση των καταθέσεων από την πλευρά των νοικοκυριών.
  • Ραγδαία αύξηση της ζήτησης και ενδεχομένως δυσκολία ανεύρεσής φοιτητικής κατοικίας προς μίσθωση τη φετινή χρονιά για τη κάλυψη των πρωτοετών φοιτητών δυο ακαδημαϊκών ετών 2020-2021 και 2021-2022.
Σύμφωνα με τα άνωθεν δεδομένα, αρκετοί γονείς που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, θα αναζητήσουν κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές με στόχο την αγορά. Τα διαθέσιμα ιδία κεφάλαια υπολογίζονται έως 60.000€, ενώ αν προβούν σε δανεισμό που σε πολλές περιπτώσεις η δόση του δανείου μπορεί να είναι ίση ή/και μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα, τότε το διαθέσιμο κεφάλαιο μπορεί να αγγίξει και τις 100.000€ - 120.000€ για την Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες τουριστικές πόλεις όπως τα Χανιά, Ρόδος κλπ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη φετινή χρονιά, ιδιαίτερα σε περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, λόγω της μείωσης κατά 39,95% των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) σε σχέση με το 2019 (7.681 ακίνητα) , οι γονείς μπορούν να επιλέξουν κατοικίες 30τμ-50τμ πλήρως ανακαινισμένες, επιπλωμένες και με το σύνολο των οικοσυσκευών. Ενώ παράλληλα θα μπορούν, να «εκμεταλλευτούν» το φοιτητικό διαμέρισμα για το χρονικό διάστημα που ο φοιτητής δεν θα έχει ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και θα βρίσκεται στην οικογενειακή οικία στη πόλη καταγωγής του.
Τη φετινή χρονιά λόγω των αυξητικών τάσεων που καταγράφονται στα φοιτητικά ενοίκια, αρκετοί φοιτητές υιοθετώντας τη συγκατοίκηση, θα αναζητήσουν οικονομικές κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους και παράλληλα κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως σε στάση του μετρό.

Είναι εντελώς λογικό όταν ένα νέο παιδί από την επαρχία έρχεται στην Αθήνα, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 10-15 λεπτών. Όταν όμως εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας, θα κατανοήσει ότι ακόμη και μεταφορικό μέσω να διαθέτει, οι ρυθμοί, οι αποστάσεις και ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικοί. Ενώ, ακόμη και στην καθημερινότητα του, όταν θελήσει να συναντηθεί με συμφοιτητές του ή συντοπίτες του που διαμένουν σε άλλες περιοχές της Αττικής, θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και 30-35 λεπτά για τη μετακίνησή του.

Είναι σημαντικό ο νέος φοιτητής να ελέγχει την διασύνδεση των μέσω μαζικής μεταφοράς προς τη σχολή του στην εκάστοτε περιοχή που επιλέγει να αναζητήσει φοιτητική στέγη. Μη ξεχνάμε ότι στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό όπου εύκολα, οικονομικά και με ασφάλεια μπορείς να μετακινηθείς .

Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν και το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει στάση μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών αλλά και σ΄ όλες τις περιοχές του Ν.Αττικής που διαθέτουν σταθμό . Ενώ, μέσω λεωφορείου, εύκολα και εντός 10-15 λεπτών μέσω της Λ. Θηβών ή/και Λ. Αθηνών ( Λ.Καβάλας ), μπορείς να βρεθείς στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω.

Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο την συγκατοίκηση, μη ξεχνάμε ότι η Νίκαια και ο Κορυδαλλός διαθέτουν σταθμό του μετρό από 7 Ιουλίου 2020 . Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν τις άνωθεν περιοχές και φοιτούν στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής – πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω , διότι μέσω της Λ. Θηβών με ένα λεωφορείο μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα.

Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στον Βύρωνα και στην Ηλιούπολη. Μη ξεχνάμε ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σ’ όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες. Ενώ από τον Υμηττό και τον Βύρωνα εύκολα με το λεωφορείο μπορείς να μετακινηθείς μέσω της Λ. Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως σε στάση του μετρό .

Σημαντικές αυξήσεις τη φετινή χρονιά καταγράφονται και στις άλλοτε οικονομικότερες περιοχές, όπως η Νίκαια και ο Κορυδαλλός που από τον Ιούλιο του 2020 απέκτησαν σταθμό του μετρό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα ακίνητα πλέον που διατίθενται προς μίσθωση, είναι ακίνητα που στην πλειονότητά τους είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένα .

Τέλος, όσοι φοιτητές επιλέξουν να διαμείνουν πλησίον του κέντρου της Αθήνας , μπορούν να επιλέξουν περιοχές που διαθέτουν διαμερίσματα με 2 Υ/Δ άνω των 60τμ με το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται στα 500€ κατά μέσο όρο, όταν στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου το μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα των 450€-500€, αφορά μικρά δυαράκια.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες