Θάνατος Μίκη Θεοδωράκη: Η κυβέρνηση πήρε πίσω το… μισό τριήμερο εθνικό πένθος - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021

Θάνατος Μίκη Θεοδωράκη: Η κυβέρνηση πήρε πίσω το… μισό τριήμερο εθνικό πένθος


Σε γκάφα σχετικά με το τριήμερο εθνικός πένθος για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη υπέπεσαν το ΥΠΕΣ και ο υπουργός Μάκης Βορίδης, παίρνοντας πίσω το μισό της αρχικής ανακοίνωσης.
Δηλαδή, ενώ αρχικά ανακοίνωσαν την μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και την αναστολή δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων, στη συνέχεια αναίρεσαν το δεύτερο σκέλος!
Συγκεκριμένα, με δεύτερη ανακοίνωσή του του ΥΠΕΣ έκανε γνωστό ότι, τελικώς, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με αφορμή την κήρυξη από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τριήμερου εθνικού πένθους για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του νόμου 851/1978 «Περί της Εθνικής Σημαίας, των Πολεμικών Σημαιών και του Διακριτικού Σήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας» αποφάσισε (ΜΟΝΟ) τη μεσίστια έπαρση της Σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια από την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου.
Ως εκ τούτου, το τριήμερο εθνικό πένθος για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη που ανακοίνωσε με πομπώδεις εκφράσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα περιοριστεί μόνο στις μεσίστια έπαρση της σημαίας, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν κανονικά.


ΥΠΕΣ -Δημόσιο: Τι αποφάσισε για το τριήμερο εθνικό πένθος για το Μίκη Θεοδωράκη

ΥΠΕΣ -Δημόσιο: Τι αποφάσισε για το τριήμερο πένθος για το Μίκη Θεοδωράκη
Την μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και την αναστολή δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών για το Δημόσιο, στο πλαίσιο του τριήμερου πένθους για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με αφορμή την κήρυξη από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τριήμερου εθνικού πένθους για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του νόμου 851/1978 «Περί της Εθνικής Σημαίας, των Πολεμικών Σημαιών και του Διακριτικού Σήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας» αποφάσισε τη μεσίστια έπαρση της Σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και την αναστολή των δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων από την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου.


Τριήμερο Εθνικό πένθος – Τι ισχύει για το Δημόσιο

Τριήμερο εθνικό πένθος για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη κήρυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τι μπορεί, όμως, να σημαίνει αυτό;
Σε ένδειξη πένθους, το κράτος αποφασίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή σχολείων, την ανάρτηση των σημαιών μεσίστια για μία ή περισσότερες ημέρες (στην προκειμένη περίπτωση για τρεις μέρες) καθώς και την αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων. Άλλες συμβολικές κινήσεις περιλαμβάνουν την τήρηση ενός λεπτού σιγής σε συναθροίσεις ή συγκεντρώσεις.
Όλα τα παραπάνω θα τεθούν σε ισχύ λόγω της κήρυξης από τον Πρωθυπουργό της Χώρας, σε τριήμερο εθνικό πένθους για τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.
Πόσες φορές έχει κηρύξει η Ελλάδα εθνικό πένθος
Η Ελλάδα έχει κηρύξει επίσημα 7 φορές εθνικό πένθος:
Τον Μάρτιο του 1994 για τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη
Τον Απρίλιο του 1998 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή
Το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων
Τον Ιανουάριο του 2008 για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας της Ελλάδος
Τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα
Τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες