Τράπεζες: Ασφαλής μέχρι την Άνοιξη του 2022 η πρώτη κατοικία - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Οκτωβρίου 04, 2021

Τράπεζες: Ασφαλής μέχρι την Άνοιξη του 2022 η πρώτη κατοικία


Την ώρα που επισπεύδονται οι πλειστηριασμοί επιχειρήσεων και νοικοκυριών που δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, η πρώτη κατοικία θα μείνει στο απυρόβλητο μέχρι την Άνοιξη του 2022 όπου και θα λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στην εκκίνηση και λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης των Ακινήτων των υπερχρεωμένων δανειοληπτών κρατάει προς το παρόν στον πάγο τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, την ώρα που οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, επισπεύδουν τα αναγκαστικά μέτρα όσων επιχειρήσεων ή νοικοκυριών δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.
Με δεδομένο, όπως εξηγούν στο news247.gr τραπεζικές πηγές, ότι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης των Ακινήτων δεν πρόκειται να είναι έτοιμος νωρίτερα από την Άνοιξη του 2022, αντίστοιχο θα είναι και το διάστημα που η πρώτη κατοικία θα μένει στο απυρόβλητο.

Μέχρι τότε οι τράπεζες θα παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό το επίδομα ενοικίου ενώ τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα στηρίζονται μέσα από το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων Γέφυρα που πήρε πρόσφατα παράταση μέχρι τέλος του χρόνου.

Στόχος όλων των παραπάνω είναι να δοθεί επαρκής χρόνος στις ευάλωτες ομάδες ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες, είτε μέσω του Πτωχευτικού είτε μέσω κάποιου άλλου διακανονισμού.
Πως θα λειτουργεί ο Φορέας
Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για τις ευάλωτες ομάδες έχουν ανασταλεί και θα παραμείνουν έτσι μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη. Στο μεταξύ θα συσταθεί ένας ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ακινήτων μεταξύ των τραπεζών και του υπουργείου που θα χρηματοδοτεί τις τράπεζες με τα κονδύλια του προγράμματος της επιδότησης ενοικίου προκειμένου να μη βγάζουν τα σπίτια στο σφυρί. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεταβατική περίοδος μέχρι να συσταθεί ο ιδιωτικός φορέας που προβλέπει ο Πτωχευτικός Νόμος, κάτι που δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η σύσταση του προβλέπεται με το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου αφερεγγυότητας (Δεύτερη Ευκαιρία) που ψήφισε η Βουλή πέρυσι. Ο Φορέας θα αγοράζει, κατά προτεραιότητα, τα ακίνητα των ευάλωτων οικονομικά δανειοληπτών και εν συνεχεία θα τους τα εκμισθώνει με μακροχρόνια σύμβαση. Το Δημόσιο θα στηρίζει τον δανειολήπτη, καταβάλλοντος μέρος του μηνιαίου ενοικίου. Με την ολοκλήρωση της μακροχρόνιας μίσθωσης και εφόσον εξυπηρετείται κανονικά, η ιδιοκτησία του ακινήτου επιστρέφει στον ιδιοκτήτη

Μόλις συσταθεί ο ιδιωτικός φορέας διαχείρισης ακινήτων τα πράγματα αλλάζουν: αν κάποιος οφειλέτης αδυνατεί να ρυθμίσει ή να εξυπηρετήσει τη ρύθμιση οφειλών, τότε θα του δίνεται η δυνατότητα, μέσω του νέου Πτωχευτικού, για διαγραφή όλων των οφειλών του με ταυτόχρονη απώλεια όλης της περιουσίας. Η πρώτη κατοικία του πτωχευμένου οφειλέτη θα αγοράζεται από τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Το Δημόσιο θα παρέχει μηνιαίο επίδομα ενοικίου στον πολίτη (δηλαδή το επίδομα στέγασης) για να τον βοηθήσει να παραμείνει στην κατοικία.

Πάντως τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Γέφυρα 1 , θα συνεχίσουν να επιδοτούνται για τρεις επιπλέον μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2021. Όμως η επιδότηση του στεγαστικού δάνειου θα είναι μειωμένη κατά 40%.
Πως σώζεται η πρώτη κατοικία

Προκειμένου να αποφύγουν τον πλειστηριασμό τα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, θα πρέπει:


να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ενεργοποιήσει από τις αρχές Ιουλίου η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και


να συναινέσουν στην απώλεια κυριότητας του ακινήτου τους, που θα περάσει στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που θα δημιουργηθεί εντός του 2022.

Προϋπόθεση είναι να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα και να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια βάσει των οποίων θα πιστοποιείται ο χαρακτηρισμός τους ως ευάλωτου έτσι ώστε να λαμβάνουν και το σχετικό πιστοποιητικό.

Όσοι συναινέσουν στην παράδοση του ακινήτου τους θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να μένουν σε αυτό καταβάλλοντας ενοίκιο, σε πρώτη φάση στην τράπεζα στην οποία θα συμφωνήσουν να παραδώσουν την πρώτη τους κατοικία και σε δεύτερη φάση στον Φορέα που θα συσταθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας, η οποία θα προστατεύεται πλέον μόνο όταν κάποιος είναι ευάλωτος και το δηλώσει.

Εφόσον κάνει αίτηση ένταξης στην πλατφόρμα θα έχει δικαίωμα επιδότησης από το κράτος τόσο κατά τη μεταβατική φάση, δηλαδή έως ότου δημιουργηθεί ο Φορέας, όσο και στη συνέχεια, όταν ο Φορέας συσταθεί. Η μηνιαία δόση που θα πληρώνει ο οφειλέτης θα προκύπτει με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου. Αντίστοιχα το επίδομα του δημοσίου θα διαμορφώνεται από τα 70 έως τα 210 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού και η χορήγησή του θα προϋποθέτει αφενός ότι το συγκεκριμένο νοικοκυριό έχει χαρακτηριστεί ευάλωτο και αφετέρου ότι έχει δεχθεί να παραδώσει το ακίνητό του στον Φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι για να χαρακτηριστεί κάποιος «ευάλωτος» θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια.

Εισοδηματικά κριτήρια:

Έως 7.000 ευρώτο συνολικό εισόδημα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Έως 21.000 ευρώ για οικογένειες.

Ακίνητη περιουσία:

Έως 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

Έως 180.000 ευρώ για οικογένειες.

Καταθέσεις:

Έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

Προσαύξηση κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Κώστας Παπαγρηγόρης-news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες