Ένας στους 5 Ευρωπαίους δεν έχει ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Οκτωβρίου 30, 2021

Ένας στους 5 Ευρωπαίους δεν έχει ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας


Ένας στους πέντε Ευρωπαίους πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από την «ισορροπία» μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Ενδεικτικό είναι ότι λιγότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους άνδρες, ποσοστό 41%, έλαβαν άδεια πατρότητας ή δήλωσαν ότι σκοπεύουν να τη ζητήσουν.

Μάλιστα το 1/4 δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να συνδυάσει δουλειά και οικογένεια και ότι συχνά αυτό το δεδομένο είναι αποτρεπτικό από το να κάνει παιδιά. Σε ποσοστό περίπου 24% οι ερωτώμενοι απάντησαν ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις επηρεάζουν τη σχέση με τους συναδέλφους τους και περίπου τέσσερις στους δέκα συμφώνησαν ότι η δημιουργία οικογένειας είχε αρνητικό αντίκτυπο στην επαγγελματική εξέλιξή τους.

Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό, 66%, μαζί με τη Ρουμανία και την Ισπανία όσων απαντούν ότι είναι ευχαριστημένοι από την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σε δείγμα 26.582 Ευρωπαίων πολιτών, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή νέα ευρωπαϊκή οδηγία για σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές ανηλίκων. Η οδηγία που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία για τους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές καθώς προβλέπει, μεταξύ άλλων:

-Τουλάχιστον δεκαήμερη άδεια πατρότητας,



-γονική άδεια διάρκειας 4 μηνών και πέντε ημέρες άδειας τον χρόνο, καθώς και

-δικαίωμα να ζητήσουν ευελιξία στην εργασία.

Ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα οδηγία. Προκειμένου η συμφωνία να καταστεί οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οδηγία «λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και διασφαλίζει ότι δεν θίγονται κατά τρόπον δυσανάλογο». Όπως επίσης διευκρινίζεται, αναμένεται να υπάρξει χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης των κρατών-μελών προκειμένου να μπορέσουν να εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες