Το ράλι τιμών στα όσπρια αγγίζει το 70% - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Οκτωβρίου 05, 2021

Το ράλι τιμών στα όσπρια αγγίζει το 70%


Ανάχωμα στην ελληνική αγορά από τα υψηλά αποθέματα και την ενεργή διαχείριση κόστους έθεσε ο leader της κατηγορίας. Οι εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες – που έβλαψαν την αγροτική παραγωγή παγκοσμίως- αλλά και η εκτίναξη του μεταφορικού κόστους έχει οδηγήσει σε ένα ράλι ανατιμήσεων στα όσπρια της τάξης του 70%.
Αυτό μεταφέρει η διοίκηση της ελληνικής εταιρείας τυποποιημένων οσπρίων και ρυζιού 3 Αλφα, η οποία αν και διατήρησε μέσα στο 2021 σταθερές τιμές, απορροφώντας το κόστος, κυρίως λόγω των υψηλών αποθεμάτων που διατηρούσε, εν τούτοις εκτιμά πως αν δεν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς πιέσεις, αναπόφευκτα θα υπάρξει μετακύλιση των αυξήσεων στο ράφι και στον τελικό καταναλωτή.

Είναι ενδεικτικό, πως το 75% των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί η 3 Άλφα είναι εισαγόμενη, ενώ ακόμη και τα όσπρια από Έλληνες παραγωγούς εμφανίζουν ισχυρή ανατίμηση λόγω των παραπάνω παραγόντων. Σύμφωνα δε με τη διοίκηση της 3 Άλφα, η πρώτη ύλη αποτελεί το 80% του κόστους των τελικών προϊόντων της, εξηγώντας έτσι ως ένα βαθμό και την ανελαστικότητα μετακύλισης σε κάποια φάση των γενικών αυξήσεων.

Η εταιρεία, η οποία διαθέτει ηγετικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά οσπρίων (38,3%) και 11% στην αγορά ρυζιού, ελέγχει επίσης σημαντικό μέρος της παραγωγής τυποποιημένων προϊόντων για τρίτους (private label). Η εταιρεία διαχειρίζεται συνολικά 60.000 τόνους πρώτων υλών το χρόνο ενώ συνεργάζεται με δίκτυο άνω των 300 παραγωγών στην Ελλάδα, ενθαρρύνοντας μάλιστα μέσω διαφόρων προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών πρώτης ύλης που προμηθεύεται από την Ελλάδα.
Παρά τις θεαματικές ανακατατάξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, το ράλι τιμών και την αβεβαιότητα όσον αφορά την εξέλιξη τόσο του οικονομικού περιβάλλοντος όσο και της καταναλωτικής ζήτησης, η εταιρεία διατηρεί θετικές εκτιμήσεις και για το 2021.

Το 2020 εξαιτίας της πανδημίας αλλά και του λανσαρίσματος νέων προϊόντων και των επενδύσεων που πραγματοποίησε αποτέλεσε χρονιά θετικών επιδόσεων σε επίπεδο πωλήσεων αλλά και κερδών. Συγκεκριμένα, εμφάνισε κύκλο εργασιών 27,975 εκατ. ευρώ, με αύξηση 18,1% συγκριτικά με το 2019 Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,966 εκατ. ευρώ έναντι 1 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ήταν 2,256 εκατ. ευρώ έναντι 415 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις κινούνται στο εννεάμηνο του 2021 μειούμενες κατά 5% σε σχέση με το 2020, αλλά 12% υψηλότερα σε σχέση με το 2019, χρονιά που αποτελεί μια πιο συγκρίσιμη βάση.

Η 3 Αλφα πραγματοποίησε επίσης νέα επένδυση σε συσκευαστική μηχανή, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, που αύξησε τη δυναμικότητα και την αποτελεσματικότητα της, ενώ προχώρησε στο λανσάρισμα νέων προϊόντων, όπως τα έτοιμα γεύματα οσπρίων (τα οποία ήδη έχουν κατακτήσει το 4%-5% των πωλήσεων της). Παράλληλα, στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών της (που σήμερα κυμαίνονται στο 7% των συνολικών πωλήσεων), ώστε αυτές να αντιπροσωπεύουν το 25% σε βάθος 5ετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες