Ο πραγματικός λόγος που οι λευκοί καρχαρίες μπορεί να δαγκώσουν τον άνθρωπο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Οκτωβρίου 29, 2021

Ο πραγματικός λόγος που οι λευκοί καρχαρίες μπορεί να δαγκώσουν τον άνθρωπο


Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν θεωρίες πώς όταν οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες δαγκώνουν ανθρώπους, πρόκειται για περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας. Τώρα, μια νέα έρευνα που προσομοιώνει τον τρόπο με τον οποίο ένας καρχαρίας βλέπει τον κόσμο έδειξε ότι αυτό μπορεί πραγματικά να συμβαίνει.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας στο Σίδνεϊ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν ή κάνουν κουπί στο νερό έχουν μεγάλη ομοιότητα με τις φώκιες και τα θαλάσσια λιοντάρια στα μάτια των νεαρών λευκών καρχαριών.

Οι λευκοί καρχαρίες, μαζί με τους καρχαρίες ταύρους και τους καρχαρίες τίγρεις, ευθύνονται για τα περισσότερα δαγκώματα σε ανθρώπους, ανέφεραν οι ερευνητές σε δελτίο Τύπου την Τετάρτη. Είναι τα μεγαλύτερα αρπακτικά ψάρια στον κόσμο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), και είναι γνωστό ότι ξεριζώνουν κομμάτια από το θήραμά τους, τα οποία καταπίνουν ολόκληρα.

Τα περιστατικά που οι καρχαρίες δαγκώνουν ανθρώπους είναι σπάνια, αλλά έχουν αυξηθεί "σημαντικά" τα τελευταία 20 χρόνια, διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Macquarie το 2019.


Όμως, παρά τη φοβερή φήμη τους, οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες είναι ένα ευάλωτο είδος και ο αριθμός τους μειώνεται, σύμφωνα με το WWF.

Οι ερευνητές μελέτησαν και συνέκριναν υποβρύχια βίντεο από φώκιες, θαλάσσια λιοντάρια και ανθρώπους που κολυμπούσαν με διάφορους τρόπους, μαζί ανθρώπους που κωπηλατούσαν σε σανίδες του σερφ διαφορετικού μεγέθους, χρησιμοποιώντας σταθερές και κινούμενες κάμερες για να καταγράψουν το υλικό.

Χρησιμοποιώντας έναν κατάλογο νευροεπιστημονικών δεδομένων για τους καρχαρίες, οι ερευνητές εφάρμοσαν στη συνέχεια φίλτρα στο βιντεοσκοπημένο υλικό και δημιούργησαν προγράμματα μοντελοποίησης που θα προσομοίαζαν τον τρόπο με τον οποίο ένας νεαρός λευκός καρχαρίας θα έβλεπε τις κινήσεις και τα σχήματα διαφόρων αντικειμένων.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν και κάνουν κουπί με σανίδες του σερφ έχουν μεγάλη ομοιότητα με τις φώκιες και τα θαλάσσια λιοντάρια στα μάτια των νεαρών λευκών καρχαριών, υποστηρίζοντας τη θεωρία της λανθασμένης ταυτότητας πίσω από ορισμένα δαγκώματα.

Οι περισσότεροι καρχαρίες είναι χρωματικά τυφλοί, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρώματα στις σανίδες του σερφ και τις στολές κάνουν μικρή διαφορά όταν πρόκειται για την άποψη ενός καρχαρία για τους ανθρώπους στο νερό, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η κατανόηση του γιατί συμβαίνουν δαγκώματα καρχαριών μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τρόπους να τα αποτρέψουμε, κρατώντας παράλληλα ασφαλέστερους τόσο τους ανθρώπους όσο και τους καρχαρίες», πρόσθεσε ο Ryan.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην επιθεώρηση Journal of the Royal Society Interface.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες