Διαβατήρια: Αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης – Ποιοι δεν μπορούν να βγάλουν - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Οκτωβρίου 18, 2021

Διαβατήρια: Αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης – Ποιοι δεν μπορούν να βγάλουν


Διευρύνεται ο κατάλογος των περιπτώσεων που αποκλείεται η έκδοση διαβατηρίων λόγω διάπραξης αδικημάτων ή ύπαρξης καταδικαστικών αποφάσεων.
Αυτό προβλέπει σχέδιο προεδρικού διατάγματος το οποίο κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.
Ειδικότερα, με το εν λόγω σχέδιο προεδρικού διατάγματος, καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων, η χρονική ισχύς τους, η αντικατάστασή τους, η ακύρωσή τους και οι προϋποθέσεις επανέκδοσης σε περίπτωση απώλειας.

Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπονται περιλαμβάνεται πως αρμόδια για την έκδοση διαβατηρίων θα είναι πλέον η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αντί της Διεύθυνσης Ασφαλείας που είναι σήμερα.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις εκείνες που δεν χορηγείται διαβατήριο λόγω καταδικαστικών αποφάσεων προστίθενται νέα αδικήματα, όπως είναι αυτά της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της ψευδούς κατάθεσης, της παράνομης χρήσης ή κατοχής γνησίου διαβατηρίου και της παράνομης διακίνησης πολιτών τρίτων χωρών.
Επίσης, στις περιπτώσεις που δεν χορηγείται διαβατήριο περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις τελεσίδικης καταδίκης για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της υπεξαγωγής εγγράφων ή έχουν επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, έχει κηρυχθεί πολίτης ανυπότακτος ή λιποτάκτης, έχει επιβληθεί προσωρινή κράτησης, είναι υπόδικος, εκκρεμεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση η οποία δεν έχει εκτελεστεί, κ.λπ.

Αντίθετα, από τον κατάλογο αφαιρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, τα αδικήματα της ψευδούς ανωμοτής κατάθεσης, της εμπορίας δούλων, της ακούσιας απαγωγής, κ.λπ.

Κατ΄ εξαίρεση, επιτρέπεται η χορήγηση διαβατηρίου για νοσήλια στο εξωτερικό, μεταξύ των άλλων, του ίδιου του εμπλεκόμενου σε δικαστικές διενέξεις ή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β΄ βαθμού, θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β΄ βαθμού, κ.λπ.

Η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων θα είναι πενταετής για τους ενήλικες και τους ανήλικους που έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη της ηλικίας του και τρία έτη για τα διαβατήρια των υπόλοιπων ανηλίκων.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες