Θανατηφόρες… τροχαίες παραβάσεις από αστυνομικούς - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Οκτωβρίου 08, 2021

Θανατηφόρες… τροχαίες παραβάσεις από αστυνομικούς


Αποκαλυπτικό εσωτερικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που προειδοποιεί για ασυνείδητους αστυνομικούς που προχωρούν σε σειρά παραβάσεων και σκορπούν τον θάνατο στους ελληνικούς δρόμους παρουσίασε η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Όπως προκύπτει από το εν λόγω έγγραφο, λοιπόν, όργανα της τάξης όχι μόνο παραβιάζουν σηματοδότες με κίνδυνο να προκληθούν φονικά ατυχήματα αλλά αλλοιώνουν ή και κρύβουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. Μάλιστα, αναδεικνύεται ότι το τελευταίο οκτάμηνο έχουν σκοτωθεί τρεις αστυνομικοί, έχουν τραυματισθεί βαριά πέντε και ελαφρά άλλοι 461 (!) από ατυχήματα με πρωταγωνιστές ενστόλους – τις περισσότερες φορές με τα ιδιωτικά οχήματά τους.

Επιπλέον, έχουν σημειωθεί 137 ατυχήματα με υλικές ζημιές πάλι από παραβάσεις αστυνομικών. Το έγγραφο, άλλωστε, αποτελεί συνέχεια προηγούμενου που είχε συνταχθεί από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μία εβδομάδα νωρίτερα, για παραβάσεις ένστολων ακόμη και μέσα στους χώρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και έδρα της ΕΥΠ στη Λεωφόρο Κατεχάκη.
Καταγγελίες

Το νέο έγγραφο που παρουσιάζεται σήμερα συντάχθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και έχει τίτλο «Παραβατικότητα προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας – Παραβίαση διατάξεων ΚΟΚ». Οπως επισημαίνεται σε αυτό, «η Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας γίνεται αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών ιδιωτών σχετικά με καταστρατήγηση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από οδηγούς αστυνομικούς». Στη συνέχεια παρουσιάζονται και αναλύονται οι παραβάσεις αρκετών αστυνομικών που, όπως φαίνεται, έχουν την αίσθηση της ατιμωρησίας, αφού ίσως εκτιμούν ότι «εκείνοι εκπροσωπούν τον νόμο» και ουδείς μπορεί να τους ελέγξει. Οπως σημειώνεται, επιπλέον, «οι καταγγελίες αυτές αναφέρονται συνήθως σε οδηγούς που οδηγούν επικίνδυνα και δεν συμμορφώνονται με τις ενδείξεις φωτεινών σηματοδοτών, παραβιάζουν πινακίδες STOP, δεν φορούν ζώνη ασφαλείας ή προστατευτικό κράνος». Ακολουθούν λεπτομερώς οι εντυπωσιακές και πρωτοφανείς μεθοδεύσεις ορισμένων ενστόλων για να μην ελέγχονται, που θυμίζουν κοινούς κακοποιούς ή καμικάζι της ασφάλτου. Οπως προσδιορίζεται, οι καταγγελίες αυτές αφορούν «αστυνομικούς οδηγούς ιδιωτικών δικύκλων μοτοσικλετών που κινούνται χωρίς να φέρουν και τις δύο πινακίδες του αριθμού κυκλοφορίας ή τοποθετούν αυτές με τέτοιο τρόπο που τις καθιστούν δυσδιάκριτες».
Εντολή συμμόρφωσης

Ομως και η συνέχεια των εντολών της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. προς τους αστυνομικούς είναι χαρακτηριστική: «Επειδή η εν γένει συμπεριφορά των αστυνομικών όλων των βαθμών αποτελούν πρότυπο μίμησης και αίτια δημιουργίας κλίματος ομαδικής πειθαρχίας από όλους τους πολίτες κρίνεται επιβεβλημένη η αυστηρή τήρηση των διατάξεων του ΚΟΚ από το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού η οποία δεν πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους».
 

Μάλιστα, ζητείται η πλήρης και απροσχημάτιστη συμμόρφωση προς τις διατάξεις του ΚΟΚ για την αυτοπροστασία τους αλλά και για να είναι θετικά πρότυπα οδηγικής συμπεριφοράς στους πολίτες. Ακόμη, δίνεται η διαταγή «οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. να προβούν άμεσα στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων καθώς και στον προβλεπόμενο πειθαρχικό έλεγχο όλων των αστυνομικών».

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο περίπου 700 άτομα, άλλα τόσα τραυματίζονται βαριά, ενώ οι ελαφρά τραυματίες αγγίζουν τους 12.000. Δηλαδή, υπολογίζεται ότι κάθε οκτάμηνο σκοτώνονται περίπου 550 άτομα, τραυματίζονται βαριά άλλα τόσα και οι ελαφρά τραυματίες είναι περίπου 9.000.

Με το δεδομένο ότι οι αστυνομικοί στην Ελλάδα είναι περίπου 50.000 (το 0,5% του πληθυσμού) ο αριθμός φερ’ ειπείν των πέντε βαριά τραυματιών και κυρίως των 461 ελαφρά τραυματιών είναι κατ’ αναλογία πολλαπλάσια του μέσου όρου του υπόλοιπου πληθυσμού.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες