Αντιμέτωποι με τιμές ρεκόρ στην βενζίνη οι ευρωπαίοι οδηγοί - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Οκτωβρίου 24, 2021

Αντιμέτωποι με τιμές ρεκόρ στην βενζίνη οι ευρωπαίοι οδηγοί


Οι Ευρωπαίοι οδηγοί μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος βενζίνης και ντίζελ για τους επόμενους μήνες, καθώς η αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου, η αναζωπύρωση της ζήτησης καυσίμων και οι φόροι, οδηγούν αναπόφευκτα σε τιμές ρεκόρ.
Το άλμα στις τιμές των καυσίμων έρχεται καθώς χώρες στην Ευρώπη και αλλού παλεύουν με τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, με τον χειμώνα προ των πυλών, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών, υπονομεύοντας ταυτόχρονα την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τιμές αναμένεται να παραμένουν αυξημένες, με το πετρέλαιο Μπρεντ να συνεχίζει κοντά στα τρέχοντα επίπεδα των 85 δολαρίων το βαρέλι για το υπόλοιπο του έτους.

«Οι υψηλές τιμές των καυσίμων ασκούν πίεση σε όλα τα επίπεδα και θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας στο σύνολο της. Παράλληλα η αύξηση του κόστους μεταφοράς έχει αυξήσει το κόστος σε όλους τους τομείς κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες», δήλωσε ο οικονομολόγος Καβίτα Τσάκο του CARE Ratings.

Την ίδια ώρα που η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα, η αύξηση στην ζήτηση καυσίμων υπερτερεί αυτή της προσφοράς εν μέσω χαμηλών επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, της συγκρατημένης παραγωγής στα διυλιστήρια και της καθυστερημένης συντήρησης εξαιτίας του κορονοϊού και το μπλοκάρισμα από τον φόρτο εργασίας στο σύστημα παραγωγής, υλικοτεχνικής υποστήριξης και εφοδιασμού.

Η Βρετανία που πριν λίγες εβδομάδες αντιμετώπισε πρόβλημα στον ανεφοδιασμό των πρατηρίων της χώρας λόγω έλλειψης οδηγών βυτιοφόρων η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε στις 1,41 λίρες (1.66 ευρώ) το λίτρο σχεδόν όσο ήταν τον Απρίλιο του 2012, που σημειώθηκε τιμή ρεκόρ με 1.42 λίρες.

Αυτό σημαίνει ότι ένας οδηγός πληρώνει τώρα 15 λίρες (17.72 ευρώ) παραπάνω για να γεμίσει ένα ρεζερβουάρ 60 λίτρων, σε σύγκριση με πέρυσι, όταν η μέση τιμή της βενζίνης ήταν περίπου 1,15 λίρες (1.36 ευρώ) με το lockdown σε εθνικό επίπεδο να έχει μειώσει την ζήτηση.

Οι τιμές της βενζίνης στην Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή αργού πετρελαίου στον κόσμο, έφτασαν σε σημείο ρεκόρ με 106,89 ινδικές ρουπίες (1,23 ευρώ) το λίτρο την Παρασκευή, ενώ στη Γαλλία, το κόστος ενός λίτρου ντίζελ έφτασε σε νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα στα 1,55 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης.

Αυτό έχει προκαλέσει την οργή ομάδων καταναλωτών που λένε ότι η τιμή του πετρελαίου δεν βρίσκεται κοντά στο ρεκόρ των 147 δολαρίων το βαρέλι του 2008 για να δικαιολογήσουν την πρόσφατη άνοδο στις τιμές των πρατηρίων. Οι προμηθευτές καυσίμων, ωστόσο, λένε ότι οι αύξηση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή του αργού πετρελαίου.

Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Βιομηχανίας Πετρελαίου δήλωσε ότι ενώ οι μέσες τιμές στα πρατήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 21% για τη βενζίνη από τις αρχές του έτους, η τιμή του αργού Μπρεντ - το παγκόσμιο σημείο αναφοράς - αυξήθηκε κατά 66%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες