Στο «κόκκινο» η ένταση με την Τουρκία - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Οκτωβρίου 02, 2021

Στο «κόκκινο» η ένταση με την Τουρκία


Υποκρισία καταλογίζει στην Τουρκία η Ελλάδα, όπως ανέφερε η Αλεξία Τασούλη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, απορρίπτοντας τη θέση που εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ότι είναι η Ελλάδα αυτή που βλάπτει τη Συμμαχία στο NATO επειδή συνάπτουμε διμερείς στρατιωτικές συνεργασίες με μία χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ, τη Γαλλία η οποία είναι και εταίρος μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Μάλιστα σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είναι πρωτάκουστο να το επικαλείται αυτό η Τουρκία την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνει την ενίσχυση της αμυντικής του συνεργασίας με τη Ρωσία παρά την αντίδραση των Αμερικανών. 

Γι' αυτό και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είπε ξεκάθαρα ότι είναι η Τουρκία αυτή που υποσκάπτει τη συμμαχία στο NATO και με αυτό το κλίμα οδηγούμαστε στις διερευνητικές συνομιλίες την επόμενη Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, με την ηγεσία του ΥΠΕΞ να μην είναι καθόλου αισιόδοξη και να μην περιμένει καμία πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. 


Σε νευρική κρίση η Άγκυρα
«Αγκάθι στα πλευρά» της Τουρκίας αποτελεί η ελληνογαλλική συμφωνία καθώς η Άγκυρα μετά από τρεις ημέρες σιωπής και αμηχανίας σήμερα δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της σπεύδοντας να κατηγορήσει Ελλάδα και Γαλλία ότι στρέφονται εναντίον μια σύμμαχης χώρας στο ΝΑΤΟ.   

Τους τουρκικούς ισχυρισμούς απέρριψε κατηγορηματικά ο υπουργός εξωτερικών που έδειξε προς την Τουρκική πλευρά όταν μίλησε για υπονόμευση της Συμμαχίας.     

«Εσείς» υποσκάπτετε το ΝΑΤΟ απαντά στην Άγκυρα ο Νίκος Δένδιας που απέρριψε στο σύνολό τους Τουρκικούς ισχυρισμούς, για μαξιμαλισμό της Ελλάδας και υπονόμευση του ΝΑΤΟ από την Ελληνογαλλική συμφωνία  

«Η Ελλάδα λειτουργεί πάντα επί τη βάση των συμβατικών της υποχρεώσεων εν αντιθέσει μάλιστα με μερικούς άλλους συμμάχους που υποσκάπτουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι «εάν η Τουρκία ενοχλείται από αυτές τις συμφωνίες, αυτό μπορεί μόνο να σημαίνει ότι διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δυνάμει, επιτιθέμενο».

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 


Λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών F-16 πέταξαν διαδοχικά πάνω από τις νήσους Μακρονήσοι και Ανθρωποφάγοι. Η πρώτη πτήση των τουρκικών μαχητικών έγινε σε ύψος 29.000 ποδών από τα δύο νησιά και ένα λεπτό αργότερα το δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε χαμηλότερα στα 11.000 πόδια, πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους. 

Οι έλληνες πιλότοι πάντα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά F - 16. 

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ενίσχυσης της Ελλάδας και της Κύπρου στρατιωτικά και διπλωματικά σημείωσε από τη Λευκωσία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.    

«Η αναθεωρητική, αποσταθεροποιητική και παραβατική στάση της Τουρκίας απαιτεί τη συνεχή επαγρύπνησή μας, καθώς και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε αλλά και θα εμβαθύνουμε τη διμερή αμυντική συνεργασία μας, η οποία βασίζεται στην αδελφική, στρατηγική σχέση μας με σκοπό την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης και απειλής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η δημόσιες ανταλλαγές αιχμών και ανακοινώσεων έρχονται τη στιγμή που Αθήνα και Άγκυρα ετοιμάζονται για τον 63ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών την ερχόμενη Τετάρτη στην Άγκυρα.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες