Ελλάδα: Οι Παράλογοι νόμοι που εξακολουθούν να ισχύουν - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Οκτωβρίου 19, 2021

Ελλάδα: Οι Παράλογοι νόμοι που εξακολουθούν να ισχύουν


Προσοχή, δεν είναι αστείο: Στην περίπτωση που ένας πελάτης ξενοδοχείου πεθάνει μέσα σε αυτό, τότε ο ξενοδόχος μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τους… συγγενείς του! Από την άλλη, εάν πάτε να κόψετε τα μαλλιά σας σε ένα κουρείο χωριού με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους και διαπιστώσετε ότι οι πολυθρόνες έχουν απόσταση μικρότερη από ένα μέτρο μεταξύ τους, τότε μπορείτε να κάνετε μήνυση στον ιδιοκτήτη του! Επίσης, εάν δείτε στο δρόμο ένα ληστή, μην του πιάσετε την κουβέντα, γιατί κινδυνεύετε να τιμωρηθείτε με φυλάκιση έως και 12 μηνών!

Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους δεκάδες «τρελούς» νόμους που εξακολουθούν θεωρητικά να ισχύουν μέχρι και σήμερα στη χώρα μας απλώς και μόνο επειδή δεν έχουν καταργηθεί τυπικά η δεν έχουν επικαλυφθεί πλήρως με νεότερους. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα, επί κυβερνήσεως Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, και στο διάβα των χρόνων απλώς κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τους αλλάξει. Ο νομοθέτης πάντως έχει ξεκαθαρίσει πως η άγνοια νόμου απαγορεύεται. Ας δούμε τις κυριότερες απ' αυτές τις παράλογες διατάξεις που είτε ίσχυαν είτε εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα:

- Τσεκάρετε τι ώρα ανοίγει το μαγαζί του ο φούρναρης της γειτονιάς. Εάν οι δείκτες του ρολογιού δεν έχουν δείξει ακόμη 5 το πρωί, τότε ο φούρναρης κινδυνεύει να κλειστεί πίσω από τα κάγκελα ακόμη και για μια πενταετία! Μη γελάτε, γιατί μπορείτε να μπείτε και εσείς στη φυλακή μια μέρα επειδή κάνατε το λάθος να… ζυμώσετε ψωμί. Υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία μπορεί να εγκλειστείτε για μερικά χρονάκια στον Κορυδαλλό εάν δοκιμάσετε να ψήσετε ψωμί τις αργίες.

Ο νομοθέτης έχει προβλέπει τιμωρίες για πολλά ακόμη «αδικήματα» που θα μπορούσαν κάλλιστα να ισχύουν στην Άγρια Δύση, αλλά όχι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

- Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεται σε ένα εστιατόριο και αισθάνεστε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα. Αίφνης διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει χαρτί υγείας. Το ξέρετε ότι μπορεί να παραπέμψετε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος σε δίκη; Ναι, καλά διαβάσατε. Υπάρχει υγειονομικός κανονισμός που παραπέμπει σε πλημμελειοδικείο όσους μαγαζάτορες δεν έχουν στα αποχωρητήρια χαρτί τουαλέτας ή κρεμάστρα ρούχων!

- Άλλες φορές πάλι, κινδυνεύαμε κάποτε να καθίσουμε στο εδώλιο γιατί μπορεί να παρακολουθήσαμε ένα θεατρικό έργο με κομμουνιστικές αναφορές. Όπως προέβλεπε το άρθρο 2 του αναγκαστικού νόμου 446 του 1937 περί θεάτρων «απαγορεύεται η από σκηνής διδασκαλία θεατρικών έργων των οποίων το περιεχόμενο, οι εικόνες και ο τρόπος αποδόσεων αποβλέπουν στον προπαγανδισμό κομμουνιστικών ή άλλων ανατρεπτικών ιδεών».

- Υπάρχουν όμως και άρθρα που η ανάγνωσή τους και μόνο έχει ενδιαφέρον, σκεπτόμενοι τι είδους αντιδικίες υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια στον τόπο μας, με αποτέλεσμα να κάτσουν και να φτιάξουν νόμους για να διευθετήσουν τα προβλήματα. Πάρτε για παράδειγμα το άρθρο 1009 του Αστικού Κώδικα που ισχύει κανονικά μέχρι και σήμερα: «Καρποί που πέφτουν σε γειτονικό κήπο από κάποιο δένδρο, λογίζονται καρποί του ακινήτου στο οποίο πέφτουν. Η διάταξη αυτή δεν ισχύει αν αυτό το ακίνητο είναι κοινόχρηστο».

- Να γυρίσουμε όμως στην καθημερινότητα. Πάτε να πληρώσετε στο ταμείο του σούπερ μάρκετ και δεν έχετε χαρτονομίσματα, παρά μόνο ψιλά. Ό,τι κι αν σας πει η ταμίας, θα πρέπει να τα παραλάβει χωρίς αντίρρηση. Πληρώστε την σε νομίσματα του ενός, των 2 ή των 5 λεπτών. Δεν έχει δικαίωμα να σας πει τίποτα. Σύμφωνα με το νόμο 136/1946, «όποιος αρνείται να δεχτεί για πληρωμή νομίσματα που έχουν νόμιμη κυκλοφορία στο κράτος, τιμωρείται με πρόστιμο».

- Θέλετε και συνέχεια; «Όποιος ρίχνει πέτρες εναντίον ανθρώπων ή σπιτιών ή σε τόπους που συνήθως διαμένουν ή συχνάζουν άνθρωποι, τιμωρείται με πρόστιμο ή κράτηση» (νόμος 4814/1930). Προφανώς είχαν προνοήσει από το 1930 για τον μανιακό που έριχνε πριν από μερικά χρόνια πέτρες στα αυτοκίνητα που περνούσαν κάτω από τη γέφυρα του Ιπποδρόμου του Φαλήρου ή για εκείνον που πέταγε πέτρες στα οχήματα της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου.

- Μέχρι πρότινος, νόμος όριζε επίσης πως εάν τσακωθείτε μην προκαλέσετε τον αντίδικό σας σε μονομαχία. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα άρθρα 316 – 321 του Ποινικού Κώδικα που πλέον καταργήθηκαν, «όποιος προσκαλέσει κάποιον σε μονομαχία με όπλα και όποιος αποδεχθεί τέτοια πρόκληση, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι και 6 μηνών». Εάν δε μαθαίναμε ότι θα πραγματοποιηθεί σε ένα μέρος μονομαχία και το δημοσιεύαμε, θα διωκόταν ποινικά ο διευθυντής της ιστοσελίδας.











Πηγή:newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες