Στο διάστημα δεν ρεύεται κανείς – Οι επτά παράξενοι κανόνες των αστροναυτών - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Οκτωβρίου 07, 2021

Στο διάστημα δεν ρεύεται κανείς – Οι επτά παράξενοι κανόνες των αστροναυτών


Η δουλειά του αστροναύτη είναι σίγουρα συναρπαστική – αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολη.

Έτσι, τόσο κατά την παραμονή τους στον διαστημικό σταθμό όσο και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους για το πιο μακρύ ταξίδι, είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν πιστά πολύ αυστηρούς κανόνες.

Δεν είναι παράλογο: Οι συνθήκες στο διάστημα δεν είναι καθόλου εύκολες, ακόμη κι αν σταθούμε μόνο στον κίνδυνο… κλειστοφοβίας, μέσα σε αυτό τον μικρό χώρο που αιωρείται στην απεραντοσύνη του σύμπαντος.

Έτσι, ανά διαστήματα έρχονται στην επιφάνεια ορισμένοι από τους σκληρότερους κανόνες της καθημερινότητάς τους.

Ανάμεσά τους και οι παρακάτω:
  1. Οι αστροναύτες δεν κοιμούνται σε κρεβάτια, αλλά σε sleeping bags δεμένα στο έδαφος. Γιατί διαφορετικά, η έλλειψη βαρύτητας θα σε έκανε να… κουτουλάς γύρω-γύρω κατά την αιώρησή σου στο εσωτερικό του σταθμού.
  2. Πριν ξεκινήσουν, θα πρέπει να ρομαντζάρουν πολύ. Τι εννοούμε; Είναι ανάγκη τα μάτια τους να συνηθίσουν στα ηλιοβασιλέματα, γιατί θα δουν πολύ περισσότερα από το συνηθισμένο κατά την πορεία τους μακριά από τον πλανήτη μας. Κι επειδή ο πολύς ρομαντισμός δεν συνηθίζεται εύκολα, συχνά προτιμούν να φοράνε ειδικά προστατευτικά.
  3. Είναι πιο straight-edge από οποιονδήποτε, αφού η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται αυστηρά. Το διάστημα καμιά φορά απαιτεί γρήγορες αποφάσεις και καθαρό μυαλό – και κυρίως, τον χειρισμό εξαιρετικά περίπλοκων συστημάτων.
  4. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορείς να προτιμήσεις το αγαπημένο σου ανθρακούχο αναψυκτικό. Το ανθρακικό δρα με παράξενους τρόπους στο διάστημα.
  5. Άλλωστε, αν το έπιναν μπορεί να αναγκάζονταν να ρευτούν. Και το ρέψιμο απαγορεύεται αυστηρά, αφού υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του στομάχου λόγω έλλειψης βαρύτητας.
  6. Επίσης, οι αστροναύτες δεν αναβάλλουν τη γυμναστική για αύριο. Είναι υποχρεωμένοι να γυμνάζονται δυο φορές την ημέρα, γιατί η έλλειψη βαρύτητας ενδέχεται να τους προκαλέσει μυϊκή ατροφία.
  7. Και ούτε μπορούν να αφήσουν τον ιδρώτα τους να κυλά ελεύθερος, ούτε να κλάψουν για τα βάσανά τους. Κάθε σταγόνα θα πρέπει να καθαρίζεται άμεσα, γιατί αλλιώς θα αρχίσει να αιωρείται στον χώρο.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες