Ελλάδα: Νέος πανδημικός εφιάλτης - Στο όριο η Βόρεια Ελλάδα, ανησυχία για Αττική - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Οκτωβρίου 30, 2021

Ελλάδα: Νέος πανδημικός εφιάλτης - Στο όριο η Βόρεια Ελλάδα, ανησυχία για Αττική


Δραματικές προβλέψεις ειδικών για την πανδημία του κορονοϊού το επόμενο διάστημα με εκτίναξη των κρουσμάτων μέχρι και στα 5.000 ημερησίως, αλλά με αύξηση στον αριθμό των θανάτων. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των μολύνσεων «θα φθάσει τα 4.000 κρούσματα και παραπάνω… μιλάμε για τον Δεκέμβριο, μπορούμε να δούμε περίπου 55 με 60 θανάτους, απώλειες ημερησίως».

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα ασφυκτιούν, με το 95% των νοσηλευόμενων να είναι ανεμβολίαστοι. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Θα φτάσουμε, λένε, να χάνουμε 60 ανθρώπους την ημέρα τις επόμενες εβδομάδες και ζητούν επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ή λήψη οριζόντιων περιοριστικών μέτρων.

Και ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με έναν νέο πανδημικό εφιάλτη, οι γιατροί στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ ζητούν είτε να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα είτε να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός υγείας. «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν σκέπτεται επέκταση της υποχρεωτικόητατς στον εμβολιασμό…Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

«Έκρηξη» στον αριθμό των διασωληνωμένων

Η μεγάλη πίεση στις εντατικές και τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και των άλλων επιβαρυμένων περιοχών αποτυπώνεται στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που μέσα σε μία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 37 και από 354 που ήταν τη Δευτέρα, την Πέμπτη, έφθασαν τους 391. Τα επιδημιολογικά στοιχεία επιδεινώνονται και στην Αττική, καθώς τον τελευταίο μήνα το ιϊκό φορτίο αυξήθηκε κατά 93% και τα κρούσματα κατά 50%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, την επόμενη εβδομάδα θα προωθηθεί διάταξη στη Βουλή με την οποία θα δοθούν κίνητρα οικονομικά σε ιδιώτες γιατρούς για να μπουν στη «μάχη» κατά το κορονοϊού, αλλά σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, το επόμενο βήμα θα είναι η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ιδιαίτερα σε νησιά, όπου υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς είναι πιθανό να παραχωρούνται κλίνες για απλά περιστατικά αλλά και για περιστατικά κορονοϊού, από ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση.


«44αρηδες και 48αρηδες δίνουν τη μάχη, δεν είναι μόνο οι μεγάλες ηλικίες. Όλοι είναι ανεμβολίαστοι στο Παπανικολάου δεν μπορώ να το πιστέψω. Βλέπω και στους συγγενείς όχι μονό στους ασθενείς, απώλεια πραγματικότητας δεν πιστεύουν, δεν πίστευαν, ότι υπάρχει η ασθένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

«Λύση είναι η μείωση αναγκών μόνο με αύξηση υποχρεωτικότητας δεν έχουμε άλλο τρόπο, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούμε δεν είναι ατομική υποχρέωση, καταρρέει ένα σύστημα υγείας, οικονομία. Δεν είναι λύση να κλείσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα», επισήμανε.

«Ένας είναι ο δρόμος επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμών πάνω από 55 – 60 ηλικίες υψηλού κινδύνου, ή επέκταση στην ανθρωπινή δραστηριότητα. Στην εστίαση ή στο ξενοδοχείο πάει να φάει κάποιος και δεν είναι εμβολιασμένοι. ΗΠΑ και Ιταλία βαδίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, η Αμερική στους δημόσιους υπαλλήλους επέβαλε την υποχρεωτικότητα σε αυτούς που πληρώνει η κεντρική κυβέρνηση. Σκεφτείτε εμείς που εφημερεύουμε να πούμε ‘κλειστόν λήγω πληρότητας’ δε θα υπάρχει αντίδραση; η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται».

Όπως τόνισε ο γιατρός στον ΣΚΑΪ, «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άδειο κρεβάτι στη ΜΕΘ. Υποφέρουν σε απλούς θαλάμους, αν χρειαστούν διασωλήνωση του μεταφέρουν σε χειρουργεία χωρίς προσωπικό δίπλα, Κάνουμε προσπάθεια συμβολής και των χειρουργικών ειδικοτήτων, καταρρέει ένα ολόκληρο νοσοκομείο και όχι μονό το δικό μας να πω να τα μεταφέρω στο Ιπποκράτειο στο ΑΧΕΠΑ… Ούτε ο ιδιωτικός τομέας φτάνει. Θα μπει για απλές κλίνες. Οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί…»

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες