Ρουμανία – κορονοϊός: Εκατοντάδες νεκροί κάθε μέρα λόγω χαμηλού εμβολιασμού - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Οκτωβρίου 08, 2021

Ρουμανία – κορονοϊός: Εκατοντάδες νεκροί κάθε μέρα λόγω χαμηλού εμβολιασμού


Θερίζει ο κορονοϊός στη Ρουμανία καθώς καταγράφει αριθμούς ρεκόρ σε νεκρούς λόγω των χαμηλών εμβολιασμών.
Τα σύστημα Υγείας στη Ρουμανία βρισκόταν σε κατάσταση διάλυσης και πριν χτυπήσει ο κορονοϊός τη χώρα, όμως πλέον η κατάσταση είναι τραγική.
Οι περιγραφές των ανθρώπων που νοσηλεύονται είναι συγκλονιστικές και η Ρουμανία βιώνει μια τεράστια καταστροφή με το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
«Έχω έρθει στην κόλαση!»: από το κρεβάτι του σε νοσοκομείο του Βουκουρεστίου, ο Μπογκντάν Γκαβανέσκου περιγράφει την μάχη του εδώ και δύο μήνες κατά της Covid-19.

«Διασωληνώθηκα, αλλά τελικά επανήλθα στην ζωή», λέει ο 43χρονος οδηγός ταξί, ο οποίος «δεν πίστευε» στην ύπαρξη του κορονοϊού πριν προσβληθεί.
Στο νοσοκομείο του Βουκουρεστίου, όπου η πληρότητα βρίσκεται στο «110%», οι γιατροί σκύβουν πάνω από τα κρεβάτια που έχουν τοποθετηθεί στους διαδρόμους. Λιγότερο τυχερή, μία ασθενής με ορό έχει τοποθετηθεί σε καρέκλα.

«Αν η σημερινή ροή διατηρηθεί, σε μια-δυο μέρες το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει και ήδη δεν έχουμε χώρο για νέους ασθενείς», λέει ο διευθυντής Καταλίν Αποστολέσκου.

«Επικρατεί κόλαση στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη την χώρα και η κατάσταση όλο και επιδεινώνεται», επιβεβαιώνει ο Ντόρελ Σαντέσκ, διευθυντής κλινικής του νοσοκομείου της Τιμισοάρα και πρόεδρος της Ένωσης Αναισθησιολόγων της Ρουμανίας.
Ουρές ασθενοφόρων
Μπροστά από τα νοσοκομεία της χώρας, ασθενοφόρα περιμένουν να απελευθερωθούν κρεβάτια, συχνότερα αφού πεθάνουν οι ασθενείς, ώστε να μπορέσουν να μεταφέρουν τους ασθενείς.
Χθες, 14.457 νέα κρούσματα και 263 θάνατοι επιβεβαιώθηκαν σε διάστημα 24 ωρών, έπειτα από το ρεκόρ των 331 θανάτων την προηγούμενη ημέρα.
«Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε σε σενάριο Ιταλίας», λέει ο επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας Βαλέριου Γκεοργκίτα, αναφερόμενος στη δραματική κατάσταση που πέρασε η Λομβαρδία τον Μάρτιο 2020, όταν το ιατρικό προσωπικό έπρεπε να επιλέξει ποιον θα φροντίσει και ποιον θα αφήσει να πεθάνει.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, η Ρουμανία εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς ασθενών στο εξωτερικό.

«Πρόκειται για υγειονομική καταστροφή», λέει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Επειγουσών Καταστάσεων Ράεντ Αραφάτ.
Σε σημείο διάλυσης τα νοσοκομεία

Η πανδημία επιβάρυνε στη χώρα αυτή των 19 εκατομμυρίων κατοίκων την κατάσταση ενός υπό διάλυση συστήματος υγείας. Την περασμένη εβδομάδα, η πυρκαγιά σε νοσοκομείο είχε σκοτώσει επτά ασθενείς, στο τρίτο αντίστοιχο περιστατικό σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Κοντά στο σημείο της κατάρρευσης, τα νοσοκομεία είναι αναγκασμένα να απορρίπτουν κάθε εισαγωγή και εγχείρηση μη επειγόντων περιστατικών, όπως στην αρχή της πανδημίας.

«Πρόκειται για καταδίκη σε θάνατο των χρόνια ασθενών», σύμφωνα με την οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους.

Αν άλλες χώρες έκαναν το 2020 την ίδια επιλογή, βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση χάρη στην επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας.
Οι Ρουμάνοι αντίθετα αποφεύγουν τα εμβόλια και λιγότερο του ενός τρίτου του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιασθεί μέχρι σήμερα, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ανέρχεται σε 65%.
«Μία αποτυχία το τίμημα της οποίας πληρώνουμε», παραδέχεται ο γιατρός του νοσοκομείου της Τιμισοάρα.
Η καχυποψία απέναντι στην κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την μεγάλη απήχηση των θεωριών συνωμοσίας που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξηγεί το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους.
Μόνο η γειτονική Βουλγαρία έχει χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού της (20%).
Υγειονομικό πιστοποιητικό
Οι ειδικοί κατηγορούν εξάλλου τις αρχές για την πρόωρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ήδη από τον Ιούνιο. Εκείνη την περίοδο ο πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις είχε κηρύξει την νίκη κατά της πανδημίας.
Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης, η κυβέρνηση αποφάσισε τη θέσπιση τον Σεπτέμβριο υγειονομικού πιστοποιητικού (εμβόλιο, αρνητικά τεστ ή πιστοποιητικό ανάρρωσης) κατά την είσοδο σε χώρους εστιατορίων, ψυχαγωγίας, αθλητικές εγκαταστάσεις. Αλλά το μέτρο προκάλεσε την οργή χιλιάδων διαδηλωτών την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες