Θάλασσα ψυχική υγεία: Τι είναι το Blue Health και πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτό [video] - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Οκτωβρίου 12, 2021

Θάλασσα ψυχική υγεία: Τι είναι το Blue Health και πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτό [video]


Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι επα-ανακαλύπτουν τις θετικές επιπτώσεις των φυσικών χώρων, και ιδίως του ωκεανού και άλλων υδάτινων σωμάτων, στη σωματική και ψυχική υγεία. Αυτό που κάποτε θεωρούνταν ότι ήταν στις σφαίρες της ψευδοεπιστήμης ή της λαογραφίας έχει επικυρωθεί τα τελευταία χρόνια από πολλές επιστημονικές μελέτες. Το Blue Health φαίνεται να είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει και μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία των ανθρώπων παγκόσμια.



Τι είναι το Blue Health;

Το Blue Health βασίζεται στην ιδέα και την κοινή πεποίθηση ότι το να περνάμε χρόνο κοντά ή μέσα στο νερό είναι καλό για εμάς. Η κακή σωματική και ψυχική υγεία έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ατόμων που βιώνουν προκλήσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Επίσης καθώς το αυξανόμενο οικονομικό κόστος που σχετίζεται με τη θεραπεία μπορεί να είναι μία επιπλέον πρόκληση, για την πρόσβαση σε αυτή, η επιστρόφή στη φύση, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες αξιολογείται θετικά ως προς τον αντίκτυπό της στην υγεία και ευεξία.



Το BlueHealth είναι ένα πανευρωπαϊκό ερευνητικό έργο με επικεφαλής το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Υγείας (ECEHH) του Πανεπιστημίου Exeter με έδρα το Truro της Κορνουάλης, σε συνεργασία με επιστήμονες σε όλη την ήπειρο και μελετά τις σχέσεις μεταξύ περιβάλλοντος, κλίματος και υγείας με έμφαση στα υδάτινα σώματα και τα ευρήματα έδειξαν ότι υπάρχει ισχυρός θετικός σύνδεσμος. «Είναι φανταστικό που οδηγούμε αυτό το πανευρωπαϊκό έργο εδώ στο Truro. Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ευρήματά μας για να αναπτύξουμε κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η υγεία κατά τη δημιουργία και τη βελτίωση της πρόσβασης σε υδάτινα περιβάλλοντα, ενημερώνοντας τελικά τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στην υγειονομική περίθαλψη, τη δημόσια υγεία και την πολεοδομία», αναφέρει ο Dr Mathew White – Ανώτερος Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Υγείας.


Πώς βοηθάει στην υγεία και την ευημερία το να είσαι κοντά στο νερό;

Η εγγύτητα σε ένα υδάτινο σώμα έχει βρεθεί ότι βοηθά με διάφορους τρόπους:
Οι άνθρωποι για παράδειγμα που ζουν κοντά στην παραλία, έχει αποδειχθεί ότι τείνουν να περπατούν περισσότερο κατά μήκος της ακτής. Ο μπλε χώρος είναι επίσης ένας ειδικός προορισμός για κολύμπι και θαλάσσια σπορ.
Η κίνηση και ο ήχος του νερού “γοητεύουν” και κινούν την προσοχή σας με απαλό και (συνήθως) μη απειλητικό τρόπο και έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα-οι καθηγήτριες ψυχολογίας Rachel και Stephen Kaplan ονόμασαν αυτή την διέγερση της ακούσιας προσοχής μας «απαλή γοητεία».
Η πρόσβαση και η χρήση των μπλε χώρων είναι ευκολότερη για ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της κοινωνίας συγκριτικά με πολλά άλλα περιβάλλοντα.
Οι κοινωνικές διασυνδέσεις έχουν βρεθεί ότι είναι ευκολότερες σε παράκτια περιβάλλοντα. Γεγονός που πιστεύεται ότι οφείλεται στην αίσθηση μιας ταπεινότητας που βιώνουν η άνθρωποι όταν “βυθίζονται” σε ένα φυσικό περιβάλλον, που είναι πολύ μεγαλύτερο και από εμάς.
Επιπλέον, η κολύμβηση σε κρύο νερό προκαλεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης και σεροτονίνης, δύο ορμονών που βελτιώνουν τη διάθεση.



Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες