Ποινικός Κώδικας: Η νέα διάταξη για τις ψευδείς ειδήσεις για τον covid 19 - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Οκτωβρίου 04, 2021

Ποινικός Κώδικας: Η νέα διάταξη για τις ψευδείς ειδήσεις για τον covid 19


Τη δημόσια υγεία εντάσσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στα προστατευόμενα πεδία απο τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.


Για πρωτη φορά, εξαιτίας της πανδημίας covid 19 περιλαμβάνεται στη σχετική διάταξη ειδική αναφορά για τα fake news που κατακλύζουν το διαδίκτυο σχετικά με την δημόσια υγεία.

Λίγες ημέρες μετά την αποστολή από τη δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 2 δικογραφιών για τέσσερις ιστοσελίδες και έξι λογαριασμούς social media στην Εισαγγελία, ώστε να ερευνηθούν για σειρά αδικημάτων, αποκαλύπτεται πως στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι "...με την προτεινόμενη διάταξη συμπεριλαμβάνεται ρητά και η δημόσια υγεία, προσθήκη αναγκαία, καθώς, δεδομένης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εκτεταμένης διασποράς φημών και πρόκλησης ανησυχίας και πανικού στους πολίτες ιδίως για θέματα δημόσιας υγείας”, αναφέρει η εισηγητική έκθεση.

Πραγματικοί ιδιοκτήτες
Άλλη μια προσθήκη που προφανώς "φωτογραφίζει” συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή μέσα ενημέρωσης με ανάλογο περιεχόμενο, είναι αυτή που τιμωρεί για το ίδιο αδίκημα, όχι μόνο τον κατά νόμον υπεύθυνο αλλά τον "πραγματικό ιδιοκτήτη του μέσου”.

Η διάταξη προφανώς αφορά μέσα που εκτιμάται ότι λειτουργούν με "μπροστινούς” για να αποφύγει ο πραγματικός ιδιοκτήτης, λόγω πληθώρας μηνύσεων ή αγωγών, τις νομικές συνέπειες και την αναζήτηση , αν αυτό είναι εφικτό, του πραγματικού, μετοχικά, ιδιοκτήτη του μέσου: "...εισάγεται πρόβλεψη και για τον πραγματικό ιδιοκτήτη ή εκδότη του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις που περιγράφονται στο άρθρο αυτό, σε περίπτωση βέβαια που αποδειχθεί ο δόλος του, ο οποίος πρέπει να καλύπτει τη συνείδησή του ότι οι ειδήσεις είναι ψευδείς και ικανές να επιφέρουν κάποια από τα περιγραφόμενα αποτελέσματα”, αναφέρει η εισηγητική έκθεση.

Η προηγούμενη διάταξη
Η διάταξη που ισχύει σήμερα στο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει πως:

1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Η προτεινόμενη διάταξη, προσθέτει την δημόσια υγεία στα προστατευόμενα δημόσια αγαθά, προβλέπει αυξημένη ποινή για την επανάληψη του αδικήματος και αναφέρει:

Άρθρο 191 Διασπορά ψευδών ειδήσεων
1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.

2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή".










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες