Απογραφή 2021: Παράταση λίγων ημερών, μέχρι πότε - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021

Απογραφή 2021: Παράταση λίγων ημερών, μέχρι πότε


Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία της Απογραφής 2021 η οποία όμως διεξάγεται μετ' εμποδίων με παραιτήσεις απογραφέων και καθυστερήσεις στη διαδικασία.

Έτσι, η ΕΛΣΤΑΤ μέσω του προέδρου της Θάνου Θανόπουλου ανακοίνωσε παράταση μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη γνωστή η ακριβής ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία που είχε δοθεί για την αυτοαπογραφή ήταν η 26η Νοεμβρίου.


«Θέλουμε να πάμε παντού, θέλουμε να δώσουμε ένα φάκελο αυτοαπογραφής στους πάντες. Νομίζω ότι στο τέλος η ευκολία της διαδικασίας της απογραφής θα αποζημιώσει όλους μας», ανέφερε μιλώντας την Τετάρτη στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Θανόπουλος ξεκαθάρισε, επίσης, πως τα στοιχεία που λαμβάνονται κατά τη διαδικασία της απογραφής, δεν πρόκειται να μεταβιβαστούν σε οποιονδήποτε ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα, καθώς είναι παράνομο και απαγορευτικό. «Θα ήταν ατιμωτικό για εμάς», υπογράμμισε.


Σημείωσε, επίσης, ότι οι επιπλέον ερωτήσεις αποσκοπούν στην καταγραφή ποιοτικών χαρακτηριστικών της κοινωνίας μας και ξεκαθάρισε ότι δεν ζητούνται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (όπως θέματα υγείας, θρήσκευμα ή πολιτικές πεποιθήσεις), ενώ τόνισε πως «δεν καταγράφουμε ποιοι έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι».

Τέλος, ο κ. Θανόπουλος δήλωσε πως ο πολίτης μπορεί να μπει στο σύστημα είτε με το ΑΜΚΑ είτε με το ΑΦΜ, χωρίς να χρειάζονται και τα δύο, ενώ σχετικά με το πρόστιμο για όποιον δεν απογραφεί, ανέφερε: «Δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική των προστίμων. Εξάλλου τα δεδομένα δεν μπορεί να τα αποκαταστήσει ένα πρόστιμο».


Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο κ. Θανόπουλος εξήγησε ότι εάν κάποιος πολίτης διαπιστώσει ότι είναι ο μόνος στη γειτονιά που δεν έχει λάβει το φάκελο, θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ΕΛΣΤΑΤ καθώς πιθανότατα έχει κάπου παραπέσει. Εάν όμως μια ολόκληρη γειτονιά δεν έχει λάβει φακέλους αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο τοπογραφικό τμήμα δεν έχει ακόμα στελεχωθεί.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ διαβεβαίωσε ότι οι κωδικοί θα φτάσουν στις περισσότερες αστικές, ημιαστικές περιοχές και στα χωριά, ενώ σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις όπως απομακρυσμένα νησιά θα μεταβεί ο ίδιος με το λιμενικό για να ολοκληρώσει την απογραφή.

Η διαδικασία
Στην πρώτη φάση, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.

Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής 2021, μέσω του gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του.

Παρόλα αυτά, όσοι πολίτες δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά για οποιονδήποτε λόγο, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα» και έτσι ξεκινάει η δεύτερη φάση, αυτής της απογραφής.

Σημειώνεται, πως κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του κορονοϊού COVID-19.












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες