Οι «3 σωματοφύλακες» του Αιγαίου - Rafale, Viper, Mirage και… F-35 - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021

Οι «3 σωματοφύλακες» του Αιγαίου - Rafale, Viper, Mirage και… F-35


Απόλυτη κυριαρχία των ελληνικών «φτερών» στον ουρανό του Αιγαίου – Τα καλύτερα μαχητικά νέας γενιάς της Δύσης και οι καλύτεροι πιλότοι του ΝΑΤΟ προκαλούν… εφιάλτες στο τουρκικό καθεστώς που ψάχνει ευκαιρία για αναταραχή, όσο είναι καιρός.

Μήνυμα ισχύος, ετοιμότητας και ξεκάθαρης εναέριας υπεροχής έστειλαν οι Έλληνες πιλότοι κατά τη διάρκεια της άσκησης Blue Flag στο Ισραήλ, μία από τις μεγαλύτερες και πιο απαιτητικές αεροπορικές ασκήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα «γεράκια» της HAF επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά τους λόγους για τους οποίους θεωρούνται οι κορυφαίοι πιλότοι του ΝΑΤΟ και γιατί η Πολεμική μας Αεροπορία ανήκει στην ελίτ των αεροπορικών δυνάμεων σε όλο τον πλανήτη.

Οι ενέργειες του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη έχουν φέρει τα ελληνικά «φτερά» στο καλύτερο επιχειρησιακά σημείο των τελευταίων δεκαετιών, ενώ οι μεθοδικές του κινήσεις στα εξοπλιστικά οδηγούν τη HAF στη νέα εποχή με έναν πανίσχυρο αεροπορικό στόλο αποτελούμενο από κορυφαία μαχητικά.

Είναι προφανές πως με 24 Rafale, 24 αναβαθμισμένα Mirage 2000-5, 84 F-16 Viper, 38 F-16 block 52+, 18 F-35 (σ.σ. αν όλα πάνε κατ' ευχήν) και τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά σαφή υπεροχή στον ουρανό του Αιγαίου, προκαλώντας νέους εφιάλτες στην Άγκυρα.

Πρόκειται για τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης, μια πανίσχυρη ομάδα κρούσης με αεροσκάφη που θα έχουν το δικό του ρόλο και αποστολή το κάθε ένα, έχοντας στα χειριστήρια πιλότους άριστα εκπαιδευμένους, με εμπειρία σε κάθε πεδίο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες χειριστές εκπαιδεύονται σε κάθε περιβάλλον, από το γαλάζιο του Αιγαίου, μέχρι βουνά, χαράδρες και… ερήμους.

Η φετινή άσκηση «Blue Flag 21» ήταν εξαιρετικά σημαντική για την Πολεμική μας Αεροπορία, αφού τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 block 52+ adv από την 336 Μοίρα «ΟΛΥΜΠΟΣ» κλήθηκαν να συνεργαστούν με F-16, F-15, F-35, Rafale, Tornado και Eurofighter. Εκτός από τα απαιτητικά και εξαντλητικά σενάρια που αντιμετώπισαν με απόλυτη επιτυχία οι Έλληνες πιλότοι, διαπιστώθηκε και το επίπεδο συνεργασίας των ελληνικών F-16 με τα γαλλικά Rafale αλλά και με τα F-35 της Ιταλίας και του Ισραήλ, με δεδομένο ότι αυτοί οι τύποι αεροσκαφών θα αποτελούν σε λίγα χρόνια τη ραχοκοκαλιά της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Το σημαντικό στοιχείο που καταλυτική στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το F-35. Όχι μόνο για τις κορυφαίες δυνατότητες του ίδιου του μαχητικού αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται στον αέρα με τα υπόλοιπα αεροσκάφη. Με δεδομένο ότι στην άσκηση συμμετείχαν τόσο τα γαλλικά Rafale όσο και αναβαθμισμένα F-16 από ΗΠΑ, Ελλάδα και Ισραήλ η HAF είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει πως το «stealth» μαχητικό μπορεί να συνεργαστεί επί του πεδίου και σε όλα τα σενάρια εναέριας μάχης, αναχαίτισης, υποστήριξης αλλά και κρούσης με τα δύο αεροσκάφη-πυλώνες της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία F-16, F-35 και Rafale ήταν άψογη, με τα μαχητικά να καταφέρνουν να συνεργάζονται, να συνδυάζονται και να επικοινωνούν με απόλυτη επιτυχία σε κάθε σενάριο εναέριου πολέμου, από αναγνώριση και αναχαίτιση, μέχρι υποστήριξη και κρούση.

Είναι προφανές λοιπόν γιατί ο Ερντογάν προκαλεί αυτή τη χρονική περίοδο και επιχειρεί να δυναμιτίσει το κλίμα. Με την Ελλάδα να ενισχύει κάθε Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων με τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα και να εκπαιδεύει συνεχώς το προσωπικό της, το… παράθυρο ευκαιρίας για την Άγκυρα μικραίνει απελπιστικά, με τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο να γνωρίζει καλά πως αν επιχειρήσει να «χοντρύνει» το παιχνίδι με την Ελλάδα, το πλήγμα που θα υποστεί θα είναι ανεπανόρθωτο για τη χώρα του.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες