Μάνδρα : 4 χρόνια από τις φονικές πλημμύρες - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 15, 2021

Μάνδρα : 4 χρόνια από τις φονικές πλημμύρες


Σαν σήμερα, τέσσερα χρόνια πριν, η περιοχή των 13.000 κατοίκων στη δυτική Αττική, έζησε έναν πρωτόγνωρο «εφιάλτη»: ορμητικά νερά, λάσπες, καταστροφή και ανείπωτος θρήνος για τους ανθρώπους που χάθηκαν, όχι μόνον εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και λόγω της χρόνιας παθογένειας και αυθαιρεσίας που, δυστυχώς, εξακολουθούν να «βασιλεύουν» σε αυτό τον τόπο.

Ακόμη και σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής εξακολουθούν να τρέμουν στην ιδέα ακόμη και μιας απλής νεροποντής, μιας και τα στην περιοχή ξεκίνησαν αλλά έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση.


Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν ξημέρωμα της 15ης Νοεμβρίου 2017. Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Το κακό δεν αργεί να γίνει: Μέσα σε μόλις 90 λεπτά καταρρακτώδους βροχές, δύο μεγάλα ρέματα κοντά στη Μάνδρα, «Σούρες» και «Αγία Αικατερίνη», υπερχειλίζουν, με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού, φερτών υλικών και λάσπης να «πνίξουν» το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Στις 06:39 το πρωί, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχεται την πρώτη τηλεφωνική κλήση για βοήθεια. Περίπου μισή ώρα αργότερα, η Αστυνομία εκδίδει ανακοίνωση, διά της οποίας αναφέρει πως εξαιτίας της ισχυρής νεροποντής έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου στο 39ο χιλιόμετρο στην περιοχή της Νέας Περάμου και ότι υπάρχουν προβλήματα και στη Νέα Εθνική Οδό, στο ρεύμα προς Κόρινθο.

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αχαΐας που εκτελούσε τη γραμμή Αθήνα - Πάτρα εγκλωβίζεται στην Εθνική Οδό, στον ανισόπεδο κόμβο του Θριασίου. Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, με τους 12 επιβάτες του να βγαίνουν σώοι.

Με το πρώτο φως της ημέρας, αναδεικνύεται το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής: Σπίτια και καταστήματα, πλημμυρισμένα, αυτοκίνητα «κουβάρι» και σμπαραλιασμένα πάνω σε τοίχους και μια τεράστια έκταση, το μεγαλύτερο μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Μάνδρας να έχει «θαφτεί» κάτω από τα νερά και τη λάσπη.


Παράλληλα, αρχίζουν να καταγράφονται και οι πρώτοι νεκροί, ενώ υπάρχουν αναφορές και για αγνοούμενους. Θα περάσουν αρκετές ημέρες, μέχρις ότου τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ εντοπίσουν νεκρούς και τους τελευταίους από αυτούς.

Τελικός τραγικός απολογισμός: 24 νεκροί.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες