Συναγερμός για τα ακίνητα στις εκτός σχεδίου περιοχές - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Νοεμβρίου 16, 2021

Συναγερμός για τα ακίνητα στις εκτός σχεδίου περιοχές


Παγωμένες είναι αυτή τη στιγμή οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών στις περισσότερες εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας (εκτιμάται πως το ποσοστό υπερβαίνει το 90%) για οικόπεδα 750 τ.μ., 1.200 τ.μ. και 2.000 τ.μ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η… κλεψύδρα αδειάζει και από το 2023 δεν θα επιτρέπεται η δόμηση στα οικόπεδα αυτά.

Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων -Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης. Σημειώνεται πως για τα οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων (δηλαδή  750, 1.200 και 2.000 τ.μ.) δόθηκε μια μεταβατική διετία προκειμένου όσοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Και αυτό επειδή, όπως προαναφέρθηκε, η δόμηση σε αυτά τα οικόπεδα δεν θα επιτρέπεται με βάση τα όσα προβλέπονται από τον σχετικό νόμο του 2020 (είναι ο Ν. 4759/2020).

Αν και η κλεψύδρα αδειάζει, σύμφωνα με τον Μιχάλη Καλογιαννάκη, αυτός ο πρώτος χρόνος (που ολοκληρώνεται σε έναν μήνα) για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών που διαθέτουν τέτοιου είδους οικόπεδα έχει περάσει χωρίς αυτοί να μπορούν να κάνουν κάτι προς την κατεύθυνση της έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Τίθεται έτσι το ερώτημα: Γιατί συμβαίνει αυτό; Κατά τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών, αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους: Ο πρώτος αφορά τον καθορισμό του οδικού δικτύου της χώρας, που μέχρι στιγμής έχει γίνει μόνο για λίγους δρόμους.

Η απόφαση του ΣτΕ
Για να εκδοθεί άδεια δόμησης σε αυτά τα αγροτεμάχια θα πρέπει να έχουν πρόσωπο σε χαρακτηρισμένο δρόμο. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (848/2018) ακύρωσε όλες τις υπάρχουσες οικοδομικές αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης για την αναγνώριση δημοτικών, αγροτικών και κοινοτικών οδών και απαγόρευσε να εκδοθούν νέες. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν την πλειονότητα των οδών αυτών.

«Δυστυχώς η διαδικασία καθορισμού του οδικού δικτύου για το σύνολό του δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και φαίνεται πως θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος» επισημαίνει ο Μιχάλης Καλογιαννάκης. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, και εφόσον οι αντίστοιχες αποκεντρωμένες διοικήσεις των περιφερειών (όχι οι εκλεγμένες περιφέρειες) ενεργήσουν, ορίστηκε η διαδικασία η οποία μπορεί να ακολουθηθεί μεμονωμένα. Είναι πάντως σίγουρο πως για να χαρακτηριστεί πρώτη οδός με τη διαδικασία αυτή θα χρειαστεί να περάσει και το 2022».

Οι δασικοί χάρτες
Ο δεύτερος λόγος, κατά τον πρόεδρο των Αγρονόμων -Τοπογράφων Μηχανικών, είναι η καθυστέρηση κύρωσης των δασικών χαρτών και εξέτασης των αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί. Οπως λέει, στις περιοχές που έχουν κυρωθεί μερικώς οι δασικοί χάρτες και είχαν αναρτηθεί πριν από τέσσερα χρόνια, η εξέταση των αντιρρήσεων «τρέχει με ρυθμούς χελώνας».

Στις περιοχές αυτές, όπου η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά δασικών χαρτών είναι σε εξέλιξη, η πρόσφατη παράταση που δόθηκε έως την άνοιξη στην ουσία παγώνει κάθε δυνατότητα αδειοδότησης.

«Αν συνυπολογιστεί και η καθυστέρηση εξέτασης των αντιρρήσεων που θα υποβληθούν, αλλά και της κύρωσης του δασικού χάρτη, θα είναι έκπληξη αν η διαδικασία ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022» συμπληρώνει.

Οι πολεοδομίες
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η υποστελέχωση ορισμένων πολεοδομιών, σε συνδυασμό με την πολυνομία αλλά και την πανδημία, που οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών.

Πλέον, με το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, η ανώτατη επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία στις εκτός σχεδίου περιοχές (έως το τέλος του 2023) καθορίζεται από τα 86 έως τα 186 τ.μ., ενώ η έκδοση των οικοδομικών αδειών για τις περιοχές αυτές επιβαρύνεται με νέο τέλος 250-5.000 ευρώ.

Ειδικότερα: Η επιτρεπόμενη δόμηση σε οικόπεδα 2 στρεμμάτων δεν μπορεί να ξεπερνά τα 186 τ.μ., ενώ για τα οικόπεδα από 1.200 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. η επιτρεπόμενη δόμηση περιορίζεται στα 136 τ.μ. Για τα μικρότερα οικόπεδα από 750 τ.μ. έως 1.200 τ.μ., η δόμηση  διαμορφώνεται στα 86 τ.μ.

Σε ό,τι αφορά τις οικοδομικές άδειες για οικόπεδα 750 τ.μ., 1.200 τ.μ. και 2 στρεμμάτων, αυτές επιβαρύνονται με τέλος 5% επί του κόστους του συμβατικού προϋπολογισμού ή με πέντε τοις χιλίοις (5%ο) στην περίπτωση που γίνεται χρήση αναλυτικού προϋπολογισμού. Επί της ουσίας το  ποσό δεν μπορεί να μικρότερο των 250 ευρώ ούτε μεγαλύτερο από τα 5.000 ευρώ.

Τίθεται έτσι το ερώτημα: Τι γίνεται με όσους δεν βγάλουν οικοδομική άδεια εντός της μεταβατικής περιόδου των δύο χρόνων; Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, αυτοί θα μπορούν να χτίσουν βάσει των όσων θα ορίσουν τα τοπικά ή ειδικά πολεοδομικά σχέδια που θα εκπονηθούν. Στόχος είναι να καλυφθεί όλη η Ελλάδα με τοπικά ή πολεοδομικά σχέδια μέχρι το 2025.












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες