Από τι κινδυνεύουν περισσότερο οι ψηλοί άνθρωποι; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Νοεμβρίου 13, 2021

Από τι κινδυνεύουν περισσότερο οι ψηλοί άνθρωποι;


Σε γενικές γραμμές το να είσαι ψηλός μόνο πλεονεκτήματα έχει. Έχεις καλύτερη εικόνα σε μια συναυλία, πάντα ξεχωρίζεις και δεν δυσκολεύεσαι να φτάσεις όποια συσκευασία θέλεις από το τελευταίο ράφι του super market. Τι έδειξε, όμως, έρευνα για τους ψηλούς ανθρώπους;

Δυστυχώς, μια νέα έρευνα για τους ψηλούς ανθρώπους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να είσαι ψηλός μπορεί να έχει ένα τουλάχιστον ιατρικό μειονέκτημα. Τα ψηλότερα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής (AFib), ακανόνιστου ή γρήγορου καρδιακού παλμού.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Με τον όρο κολπική μαρμαρυγή εννοείται ένας ακανόνιστος και συχνά γρήγορος καρδιακός ρυθμός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων καρδιακών επιπλοκών.

Αν και η κολπική μαρμαρυγή συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή, δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση, και ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.
Τι έδειξε η έρευνα για τους ψηλούς ανθρώπους;

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ο κίνδυνος ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής αυξάνεται πραγματικά ανάλογα με το ύψος τους.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους με μέσο ύψος, ο κίνδυνος ενός ατόμου για κολπική μαρμαρυγή αυξάνεται κατά 3%, ανεξάρτητα από άλλους κλινικούς παράγοντες κινδύνου. Και όσα εκατοστά πιο ψηλός είναι, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος.

Η εν λόγω έρευνα, η οποία σαφώς καταδεικνύει μια ισχυρή σχέση μεταξύ των γονιδίων που σχετίζονται με το ύψος και την κολπική μαρμαρυγή, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη επειδή είναι μια απ’ τις πρώτες που δείχνει ότι το ύψος μπορεί να είναι ένας αιτιώδης, μη συσχετιζόμενος παράγοντας κινδύνου για την πάθηση.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι κλινικοί παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες ενός ανθρώπου να αναπτύξει την πάθηση, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Προηγούμενες μελέτες είχαν απλώς παρατηρήσει και διαπιστώσει πως οι πιο ψηλοί άνθρωποι είχαν πιο υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής αλλά ποια ήταν ακριβώς η σχέση παρέμενε ένα μυστήριο.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα;

Έτσι, προκειμένου να το διερευνήσουν περαιτέρω, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν απ’ το Genetic Investigation of Anthropometric Trials (GIANT), μια τεράστια ερευνητική πρωτοβουλία που στόχευε στον εντοπισμό γενετικών παραλλαγών που συνδέονταν με ύψος και περιλάμβανε περισσότερους από 700.000 ανθρώπους.

Επιπρόσθετα, συμπεριλήφθηκαν επίσης, δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Atrial Fibrillation Genetics (AFGen). Το έργο αυτό περιελάμβανε περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες και επικεντρώθηκε στην αναγνώριση των γενετικών παραλλαγών που συνδέονται με την κολπική μαρμαρυγή.

Με αυτό το τεράστιο σύνολο δεδομένων, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια εξειδικευμένη στατιστική μέθοδο που χρησιμοποιεί τη γενετική για την ακριβή εκτίμηση της σχέσης μεταξύ δύο χαρακτηριστικών. Ανακάλυψαν ότι οι ίδιες γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με το ύψος συνδέθηκαν επίσης έντονα με την πάθηση.











Πηγή:ipop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες