Εστίαση: Απεργούν σήμερα εστιατόρια, καφέ και μπαρ – Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Νοεμβρίου 16, 2021

Εστίαση: Απεργούν σήμερα εστιατόρια, καφέ και μπαρ – Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες


Σε απεργία προχωρά σήμερα, Τρίτη (16/11), ο κλάδος της εστίασης προειδοποιώντας ότι «τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών - Για μείωση τζίρου 30 - 50% πανελλαδικά το Σαββατοκύριακο, όταν ξεκίνησαν να εφαρμόζονται τα μέτρα, έκανε λόγο πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς - Τα αιτήματα του κλάδου


Σήμερα, λοιπόν, ο κλάδος της εστίασης προχωρά σε μεγάλη κινητοποίηση κατεβάζοντας ρολά και ζητώντας βιώσιμα μέτρα στήριξης. Ειδικότερα, εστιατόρια, καφέ και μπαρ αύριο θα είναι κλειστά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), οι επαγγελματίες του κλάδου αναζητούν βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι εργαζόμενοι.


Υπενθυμίζεται ότι τα νέα μέτρα στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης προβλέπουν έλεγχο για όλους. Στους εσωτερικούς μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Όλοι πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Όλοι περιμένουν στις ουρές για να ελεγχθούν σε εστίαση και εμπορικά καταστήματα. Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι.

Ειδικότερα η ΚΥΑ αναφέρει: Εστίαση (π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων)

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • Πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9
  • πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
  • Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.
  • Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης
  • Μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι
  • Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9
  • Αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
  • Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.
Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες

«Η εστίαση ψυχορραγεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή της για την 24ωρη απεργία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) μέλη της οποίας θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η αφίσα της απεργίας του κλάδου της εστίασης

«Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΕ παραθέτοντας τα αιτήματα του κλάδου ενόψει της αυριανής απεργίας:

  • Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
  • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
  • Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
  • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
  • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
  • Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
  • Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
  • Εξ΄ ορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

ΓΣΕΒΕΕ

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μετά και την τελευταία συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, του περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος. «Ζητήσαμε να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα λόγω των περιορισμών και της αισθητής μείωσης που παρατηρήσαμε ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος για κάτι τέτοιο. Ο πρωθυπουργός άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνάντηση στο τέλος του μήνα, προκειμένου να δούμε εκ νέου την εικόνα του κλάδου», ανέφερε ο κ. Καββαθάς την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά τη συνάντησή τους.

Μέτρα ή αλλιώς... «λουκέτα»

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία της Κυβέρνησης το 40% περίπου του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο.« Αυτό αυτομάτως συνεπάγεται μία μεγάλη μείωση των πελατών μας».

Αυτό που ζητάει ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής, είναι να υπάρξουν μέτρα που θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις «ζωντανές».

Όπως επισημαίνει ο κ. Δαβερώνης αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, είναι:
Μείωση της φορολογίας
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και
Μείωση ενοικίων.

«Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μην δούμε λουκέτα στην αγορά» τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες